Ο Στέφεν Ζάιμπερτ εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα υπερψηφίσει το ψήφισμα που θα κατατεθεί στην Μπούντεσταγκ, το οποίο χαρακτηρίζει τις μαζικές σφαγές 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τα οθωμανικά στρατεύματα πριν από εκατό χρόνια ως "παράδειγμα γενοκτονίας".

Πρόκειται για μια σημαντική μεταστροφή εκ μέρους του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ζουν επίσης εκατομμύρια Τούρκοι. Έτσι η Γερμανία γίνεται με τη σειρά της μέλος της ομάδας χωρών και θεσμών που αναγνωρίζουν την αρμενική γενοκτονία, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Πάπας Φραγκίσκος ως ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας.

«Η κυβέρνηση στηρίζει το προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο η τύχη των Αρμενίων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρείται παράδειγμα της ιστορίας μαζικών δολοφονιών, εθνοκαθάρσεων, εκτοπίσεων και, ναι, των γενοκτονιών του 20ού αιώνα» είπε συγκεκριμένα ο Ζάιμπερτ.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η έως τώρα απροθυμία της Γερμανίας να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία οφειλόταν στους φόβους της ότι θα ενοχληθούν η Τουρκία και οι 3,5 εκατομμύρια Γερμανοί τουρκικής καταγωγής που ζουν στη χώρα.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν ήθελε επίσης να υιοθετήσει τον όρο γενοκτονία λόγω ανησυχιών για τις σφαγές των Χερέρο που διέπραξαν το 1904 και το 1905 γερμανικά στρατεύματα στη σημερινή Ναμίμπια και θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί γενοκτονία - οδηγώντας σε αιτήματα για επανορθώσεις.

«Είναι μια εντυπωσιακή αντίφαση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι η Γερμανία τόσα χρόνια αρνούνταν τη γενοκτονία των Αρμενίων» δήλωσε η Αγιάτα Μπιλγκίν, πολιτική επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Η έρευνα έχει δείξει πως η εξωτερική πίεση σε χώρες μπορεί να έχει σημαντική επίδραση και η Γερμανία μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση στην ίδια την Τουρκία» είπε η Μπιλγκίν.

Η ΑΥΓΗ