ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΛΑΦΑΖΆΝΗΣ : Οι πιστωτές δεν ζητάνε από την Ελλάδα συμφωνία, αλλά παράδοσηΣυνέντευξη του Παναγιώτη  Λαφαζάνη στη Real News και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή : 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η 11η Μαΐου πλέον η νέα συμφωνία ορόσημο κ. Λαφαζάνη. Εκτιμάτε ότι έστω και τότε θα κλείσει η συμφωνία;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Οι πιστωτές δεν ζητάνε από την Ελλάδα συμφωνία αλλά υποταγή και παράδοση. Συμφωνία δεν μπορεί να κλειστεί με τα νεοφιλελεύθερα νεοαποικιακά κέντρα που κυριαρχούν στην ΕΕ και το ΔΝΤ, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να απειλήσει πραγματικά και σε βάθος τα πιο ζωτικά και θεμελιώδη οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά τους. Ακόμα δεν γνωρίζουμε την πραγματική δύναμη μας. Αυτό είναι το κλειδί για να διεκδικήσει η χώρα μας μια ανάσα και να σταθεί στα πόδια της.
EΡΩΤΗΣΗ: Οι δανειστές επιμένουν μεταξύ άλλων στις ιδιωτικοποιήσεις. Στους δικούς σας τομείς, όπως π.χ. η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΠΑ, ή οι σιδηρόδρομοι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν; Ενδέχεται δηλαδή να τροποποιήσετε την έως τώρα θέση σας;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή ιδιωτικοποίηση στη χώρα και ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, στις στρατηγικές επιχειρήσεις και στις στρατηγικές υποδομές και δίκτυά της. Από τότε που επί Σημίτη ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας επιτάθηκε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα και η οικονομία άρχισε να μετατρέπεται σταδιακά σε «φούσκα». Οι επιλογές των ιδιωτικοποιήσεων επιβάλλονται από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες στις χώρες μπανανίες. Η Ελλάδα δεν είναι προς πώληση και ιδιαίτερα η Ελλάδα που έχει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο με την κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να πωληθούν ποτέ οι δημόσιοι ενεργειακοί φορείς της χώρας, γιατί αυτό θα έδινε τη χαριστική βολή στον τόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι δανειστές, όπως π.χ. η κυρία Λαγκάρντ, επιμένουν πως χωρίς ιδιωτικοποιήσεις ή παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με μείωση συντάξεων οι δόσεις δεν ξεμπλοκάρουν. Εκτιμάτε ότι ορισμένοι εκ των εταίρων επιδιώκουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ ή την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αρκετοί από τους λεγόμενους εταίρους και σίγουρα κάποια κέντρα του ΔΝΤ, θα ήθελαν είτε να διασύρουν και να εξευτελίσουν την κυβέρνησή μας, εκβιάζοντάς την να εφαρμόσει μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, είτε να την σπρώξουν στην κατάρρευση και την πτώση. Δεν θα πετύχουν τίποτα από τα δύο. Η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να προδώσει τη λαϊκή εντολή και κάνουν τραγικό λάθος εκείνα τα κέντρα στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ που πιστεύουν ότι θα μας εξαναγκάσουν σε απότομη και γρήγορη κατάρρευση. Όλοι αυτοί δεν υπολογίζουν σωστά τις αστείρευτες δυνάμεις αντοχής, υπομονής και επιμονής που διαθέτει ο ελληνικός λαός. Δεν υπολογίζουν το λαϊκό ριζοσπαστικό βάθος, το ακαταμάχητο λαϊκό πείσμα και το αγωνιστικό φρόνημα ενός λαού που διεκδικεί την επιβίωσή του με αξιοπρέπεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτός ευρώ τελικά θα είναι καταστροφή όπως επιμένει η αντιπολίτευση; Και λύση οπωσδήποτε εντός της ευρωζώνης ή πρέπει να υπάρχει και ένα Σχέδιο Β΄;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Στη χώρα λειτουργεί μια κανονική πέμπτη φάλαγγα από ολιγάρχες, από διαπλεκόμενα μίντια και εγχώριους πολιτικούς υπαλλήλους, που αποτελούν το μακρύ χέρι των ξένων κέντρων της νεοφιλελεύθερης νεοαποικοκρατίας. Αυτή η αδίστακτη πέμπτη φάλαγγα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό με τον μπαμπούλα του εθνικού νομίσματος και της πτώχευσης, μόνο και μόνο για να καλλιεργεί τη μοιρολατρία, την υποταγή και το ραγιαδισμό. Η μόνη καταστροφή είναι αυτή που έχει υποστεί η χώρα τα τελευταία χρόνια και η οποία θα ολοκληρωθεί αν ακολουθήσουμε τον δρόμο της υποταγής στους πιστωτές.
EΡΩΤΗΣΗ: Το δίλημμα «πληρώνω μισθούς και συντάξεις ή τους δανειστές» ενδέχεται να είναι υπαρκτό εντός του Μαΐου, αν δεν ξεμπλοκάρουν οι δόσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση ποια θα είναι η κυβερνητική προτεραιότητα;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θεωρώ αδιανόητο ότι η κυβέρνησή μας θα έβαζε ποτέ στο ίδιο τσουβάλι τους εργαζόμενους της πατρίδας μας με τους πιστωτές, ούτε φυσικά τους μισθούς και τις συντάξεις με ένα άδικο, βαθύτατα ταξικό και μη-βιώσιμο χρέος. Αυτό το χρέος μόνο με μια βαθιά διαγραφή στο μεγαλύτερο μέρος του μπορεί να αντιμετωπιστεί και να καταστεί βιώσιμο.
EΡΩΤΗΣΗ: Αν οι πιέσεις-οι «εκβιασμοί» κατ’ ορισμένους-ενταθούν ή εάν επιτευχθεί μια «δύσκολη συμφωνία» η λαϊκή ετυμηγορία ενδέχεται να είναι η λύση;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η λαϊκή ετυμηγορία υπάρχει και είναι σαφέστατη: να εφαρμόσουμε πλήρως, με συνέπεια, σταθερότητα και μέχρι τέλους το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας. Και αυτή η ριζοσπαστική λαϊκή ετυμηγορία, παρά τις δυσκολίες, την τρομοκρατία της «πέμπτης φάλαγγας» και τους εκβιασμούς συνεχώς διευρύνεται και γρήγορα θα ξαναγίνει ένα μεγάλο ρεύμα αγώνων και συγκλονιστικών λαϊκών κινητοποιήσεων.
EΡΩΤΗΣΗ: Το τελευταίο διάστημα ανακινούνται σενάρια περί οικουμενικής, παράλληλα με πιέσεις για «εκδίωξη» της Αριστερής Πλατφόρμας και των ΑΝΕΛΛ από την κυβέρνηση. Ήθελα το σχόλιό σας…
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν αποτελεί ευκαιριακό και περιστασιακό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σάρκα από τη σάρκα του, ιδρυτική του δύναμη και αναπόσπαστο μέρος της αγωνιστικής του παράδοσης, του ριζοσπαστισμού του και της ριζοσπαστικής προοπτικής του. Δεν μπορεί λοιπόν κανένας να εκδιώξει την Αριστερή Πλατφόρμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει κανένας στο κόμμα μας που να το επιδιώκει. Όσο για τα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι όνειρα θερινής νυκτός. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτελεί αποκύημα νοσηρής φαντασίας.
EΡΩΤΗΣΗ: Κάποιοι, επίσης, εκτιμούν πως εάν υπάρξει ένας «έντιμος συμβιβασμός» που θα επηρεάζει τις κόκκινες γραμμές, η Αριστερή Πλατφόρμα ή εσείς προσωπικά ενδέχεται να αποχωρήσετε από την κυβέρνηση…
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κανένας δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και κυρίως η Αριστερή Πλατφόρμα. Και αυτό γατί αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαγράψει ή να βάλει στο ψυγείο τις ριζοσπαστικές εξαγγελίες της όσα βήματα μερικής οπισθοχώρησης και αν γίνουν και όσες απειλές και εκβιασμούς και αν δεχθεί.
EΡΩΤΗΣΗ: Τι πιθανότητες δίνετε να κατασκευαστεί ο ελληνικός αγωγός που συμφωνήσατε στη Μόσχα και τι οφέλη θα έχει για τη χώρα;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η συμφωνία για τον ελληνικό αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο βρίσκεται μάλλον στην τελική ευθεία. Αυτή η συμφωνία εφόσον ολοκληρωθεί θα συνιστά ένα μεγάλο ιστορικών διαστάσεων επίτευγμα για Ελλάδα και Ρωσία. Ένα επίτευγμα με εξαιρετικά σημαντικές οικονομικές, πολιτικές και γεωστρατηγικές διαστάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής μας και μάλλον της Ευρώπης συνολικά. Τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι πρωτοφανή τόσο σε φθηνό αέριο, ενώ σε δημοσιονομικό επίπεδο θα φθάνουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Και αυτά, πέραν της μεγάλης διεθνούς αναβάθμισης της χώρας και της μετατροπής της σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο. Είναι οδυνηρό ότι η «πέμπτη φάλαγγα» δυστυχώς αντιτίθεται σε αυτό το έργο, γυρεύοντας να κρατήσει τη χώρα ως «οικόπεδο» και «προτεκτοράτο».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με τις ΗΠΑ και μάλιστα σε ποσοστό 70-30 , σας βρίσκει σύμφωνο;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με την Τουρκία. Αντίθετα, στο Αιγαίο πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και άμεσα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, πράγμα που θα το μετατρέψει σε θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας, φιλίας και συνεργασίας.
EΡΩΤΗΣΗ: Ο Γ. Πανούσης προειδοποιεί και για νεκρό στις Σκουριές. Τι πρέπει να γίνει;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν χρειάζονται μακάβριες προφητείες, ιδιαίτερα για τις Σκουριές. Οι Σκουριές δεν είναι οικόπεδο της Eldorado Gold ούτε πειραματόζωο περιβαλλοντικής καταστροφής. Απασχόληση, περιβάλλον και δημόσιο συμφέρον πρέπει να ξαναενωθούν στη Χαλκιδική γιατί είναι ο μόνος δρόμος κοινωνικής συμφιλίωσης και προκοπής για αυτόν τον πανέμορφο τόπο.  
Σάββατο 18  Απριλίου  2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου