ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Δηλώσεις Μοσχοβισί για την Ευρωζώνη , και ο νοών νοείτω


Αυτό το βλακώδες παραμύθι περί της ευρωζώνης ως παραδείσου και περί της αυτόματης κατάρρευσης της ευρωζώνης σε περίπτωση ελληνικής αποχώρησης, διαψεύδεται κάθε ημέρα….
Να τι είπε ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Χρηματοπιστωτικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στον  γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, λίγο πριν από την ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την παράταση της «βοήθειας» προς την Ελλάδα : 
«Η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από την Ευρωζώνη θα έθετε το ερώτημα «ποια θα είναι η επόμενη;»
Θα το ξαναπούμε για πολλοστή φορά : Η χρήση των ελλειμματικών προϋπολογισμών ή – με άλλα λόγια – η διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στην οικονομία με στόχο την αντιμετώπιση υφεσιακών καταστάσεων και αναπτυξιακών στρεβλώσεων ή υστερήσεων, είναι μια δυνατότητα που χάνεται στα πλαίσια της ευρωζώνης. Και η απώλεια αυτή, όταν δεν οδηγεί σε αποαναπτυξιακή δίνη, επιτρέπει στους ισχυρότερους να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο οικονομικό χώρο ως βάση εξόρμησης για την κατάκτηση εξωτερικών αγορών. Όπως η τέχνη δεν είναι χάριν της τέχνης, έτσι και η λιτότητα δεν είναι χάριν της λιτότητας αλλά έχει εξωστραφείς στοχεύσεις και παράλληλα οδηγεί τους μικρούς στον οικονομικό στραγγαλισμό…..

Αφού το σύστημα αδυνατεί και αρνείται μια πρακτική εξωοικονομικής παρέμβασης (τύπου Μάρσαλ) για την άμβλυνση  των ευρωπαϊκών υφεσιακών και χρεοπιστωτικών φαινομένων, τότε δεν απομένει στη  χώρα –υποψήφια για άμεσο παθητικό κανιβαλισμό να αντιδράσει με μια κατά το δυνατόν ταχύτερη έξοδο.