ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

«Δεν μας δεσμεύουν μνημονιακές συμφωνίες, για τις οποίες δεν έχουμε ρωτηθεί….»



Ορισμένες δηλώσεις  στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι παρακάτω  του Δ. Στρατούλη ,  μπερδεύουν ελαφρώς  τα πράγματα…..
Λέει ο Στρατούλης στο ραδιόφωνο του ΒΗΜΑΤΟΣ :
1.    «Έχουμε τοποθετηθεί και συλλογικά ως κόμμα και ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, ότι τέτοιες συμφωνίες που συνεχίζουν τις μνημονιακές πολιτικές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και για τις οποίες δεν θα ερωτηθούμε και δεν θα συμφωνήσουμε, δεν θα μας δεσμεύουν. Είναι πεντακάθαρο το συγκεκριμένο ζήτημα»
2.    «….θα πάμε με το πρόγραμμά μας στις διαπραγματεύσεις και για το ζήτημα του μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων δεν έχουμε να ρωτήσουμε κανέναν. Η Βουλή των Ελλήνων τα ψήφισε και Βουλή των Ελλήνων θα τα καταργήσει….»

Προφανώς, το σημείο 1 των δηλώσεων είναι άστοχο. Γιατί είναι ηλίου φαεινότερο  ότι  οι όποιες κοινοβουλευτικές αποφάσεις της «μαύρης τετραετίας» 2010-2014 δεσμεύουν τον πάσα ένα, μέχρι την (επίσης)κοινοβουλευτική ανάκλησή τους. Ισχύει δηλαδή το σημείο 2 , γιατί αναπόφευκτα  υπάρχει ένα μεσοδιάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα ισχύουν τα μνημονιακά αίσχη, ανεξάρτητα από το αν η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία  τα καταγγέλλει με πάθος. Το παράδειγμα της «μαύρης επταετίας» 1967-74  είναι διδακτικό : Η χώρα χρειάστηκε χρόνια  για να ξεφορτωθεί τις χουντικές ρυθμίσεις με νόμους και προεδρικά διατάγματα, που φυσικά  δεν είχαν προκύψει από κοινοβουλευτικές διαδικασίες.