ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

«Εθνική Επιτροπή για την Αποτροπή Καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ελλάδα»

 



Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο και αλλαχού, η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου αναγγέλλει τη σύσταση εθνικής επιτροπής «για την Αποτροπή της Καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ελλάδα». Προφανώς, δεν έχουμε αντίρρηση στο έργο της επιτροπής και δεν μπορούμε να μιλήσουμε παρά μόνο για το φόβο που διακατέχει όλους τους πολίτες, λόγω των πολλαπλών «είπα-ξείπα» της κυβέρνησης και του επικεφαλής αυτής. Μακάρι τα πράγματα να πάνε καλά και να αποτραπεί ένα ακόμη «μέτωπο» πάλης :  Όμως η βασική επιφύλαξη οποιουδήποτε νουνεχούς πολίτη αναφέρεται στη σύνθεση της επιτροπής, στην οποία υπερέχουν συντριπτικά οι εκπρόσωποι της Διοίκησης και για τους οποίους  προφανώς είναι δύσκολο έως «αυτοκτονικό» το να αντικρούσουν Their masters voice – τη φωνή του κυρίου τους….
Και κάτι άλλο ακόμη : Η κυρία  Αυγερινοπούλου ( Βουλευτής Ηλείας, με  διδακτορικό δίπλωμα στο Διεθνές Δίκαιο Περιβάλλοντος), αντλεί τις γνώσεις της από την Βόρεια Αμερική όπου είναι σημαντική η διάδοση των μεταλλαγμένων, δεδομένου ότι  έχει εργαστεί επί τριετία στο αντικείμενο των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στο Κέντρο Περιβάλλοντος και Χρήσεων Γης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης….

 Πάντως στα χαρτιά (τουλάχιστον) η   άμισθη 11μελής Εθνική Επιτροπή  με βάση το άρθρο 60 του Ν. 4277/2014 θα εισηγείται προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων τις πολιτικές για την ανάσχεση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών και τα απαιτούμενα εθνικά μέτρα απαγόρευσής τους.
Η  Επιτροπή θα συναπαρτίζεται από τους εκάστοτε Γενικούς Γραμματείας των Υπουργείων Π.Ε.Κ.Α., και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, τον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, τον Γενικό Διευθυντή Φυτικής Παραγωγής, τον Γενικό Διευθυντή Γεωργικών Εφαρμογών και Ερευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας, εκπρόσωπο Μ.Κ.Ο που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για θέματα ΓΤΟ, κι έναν εκπρόσωπο της πανεπιστημιακής κοινότητας οριζόμενο από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Τον συντονισμό της Επιτροπής θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.Ε.Κ.Α.