ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

H Ηρώ Διώτη επιτίθεται, ο Υπουργός Μανιάτης απαντά για τα μεταλλαγμένα…



.
Ηρώ Διώτη : Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή και όλα αυτά που είπατε για την πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Είχαμε παρακολουθήσει τότε και λόγω εντοπιότητας όλη τη συζήτηση που διεξαγόταν και την Ευρώπη. Η ουσία είναι ότι αντί η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας να είναι η καθολική απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να βάζει τις χώρες στη διαδικασία να αποδείξουν ότι η καλλιέργεια είναι επιζήμια για τις χώρες τους και βλαβερή, επικαλούμενοι κυρίως οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους ή λόγους δημόσιου συμφέροντος.
Στην πιθανή λοιπόν άρνηση ενός κράτους μέλους για την έγκριση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για καλλιέργεια στο έδαφός του, επικαλούμενο οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους, θα υπάρξει προσφυγή εναντίον του ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και με βάση τη μέχρι τώρα νομολογία είναι βέβαιη η νίκη εταιρειών βιοτεχνολογίας.
Αντί λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να πρέπει η εταιρεία να αποδεικνύει ότι δεν βλάπτουν οι τροποποιήσεις, συμβαίνει το ανάποδο. Εξάλλου και σε επίπεδο τεχνολογίας, κύριε Υπουργέ –το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- δεν υπάρχουν τρόποι να διαπιστώσει κανείς ποιες τροποποιήσεις γίνονται στο DNA, ποιες είναι οι μεταλλάξεις, παρά μόνο αφήνεσαι στη βούληση της εταιρείας να δηλώνει ό,τι θέλει εκείνη για το ποιες είναι οι τροποποιήσεις που επιφέρει. Αφήνετε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ουσιαστικά την Ευρώπη ανοχύρωτη.
Ας πούμε ένα παράδειγμα: Αν η Βουλγαρία πει «ναι» στην καλλιέργεια, τι θα γίνει με τις καλλιέργειες στις όμορες χώρες που αρνήθηκαν;
Τι θα γίνει από πιθανές επιμολύνσεις στο μέλλον που δεν μπορούν να προβλεφθούν σήμερα;
Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι το περιβάλλον και η φύση δεν έχει σύνορα.
Όταν λοιπόν, διεξαγόταν τότε η συζήτηση σε επίπεδο Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος, κινητοποιήθηκαν διάφοροι φορείς. Ειδικά στη Θεσσαλία που την αφορά πάρα πολύ αυτό το θέμα γιατί είναι σιτοβολώνας της Ελλάδας στάλθηκε επιστολή ομόφωνη από τη διευρυμένη Επιτροπή Διαβούλευσης Περιφερειακού Συμβούλιου Θεσσαλίας και σε εσάς και στον κ. Καρασμάνη ως Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά που δηλώνει την αντίθεσή της. Αντίστοιχη δήλωση τότε έκανε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, ο Απόστολος Κατσιφάρας.
Αυτή η πρόταση που κατέθεσε η Ελληνική Προεδρία πρόκειται για μια στρεβλή πρόταση, κύριε Υπουργέ. Στην ουσία οι πολυεθνικές στοχεύουν να λάβουν έγκριση τα μεταλλαγμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην κατάρρευση των ενδεχόμενων απορρίψεων από τα κράτη μέλη, ώστε τελικά να πάρουν όλη την ευρωπαϊκή αγορά. 
Αυτή είναι η ουσία, κύριε Υπουργέ. Όλα τα άλλα που αναφέρατε και για τα δημοσιεύματα και γι’ αυτά που είπε η Πολωνία και γι’ αυτά που έβγαλε η Μονσάντο στον Τύπο είναι για λόγους εντυπώσεων.


* ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Σας ευχαριστώ.
Σας διαβάζω τη δήλωση που έκανα ως Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσα μαζί με τον Επίτροπο Δημόσιας Υγείας, κ. Αντόνιο Μποτς, όταν τελείωσε η Προεδρία.
Δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος της Ελλάδας: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφός της, ακόμη κι αν απομείνει η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα ισχύει μια τέτοια απόφαση. Με τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά θεσμοθετείται η δυνατότητα αυτή και θωρακίζεται νομικά η εθνική μας επιλογή να απαγορεύσουμε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Θεωρώ πολύ σπουδαίο ότι σήμερα…» -ήταν η μέρα που δώσαμε τη συνέντευξη- «…μετά από πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας, είκοσι έξι από τις είκοσι οκτώ εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης…» -είχαμε είκοσι έξι θετικές ψήφους και δύο αποχές, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου, το οποίο Βέλγιο σημειωτέον είναι υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, το Βέλγιο είναι υπέρ των μεταλλαγμένων, αλλά ούτε αυτοί τόλμησαν να πάνε απέναντι- «…για λογαριασμό των πεντακοσίων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών αποφάσισαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους να απαγορεύουν την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών».
Αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν κάποιο εργολάβοι περιβαλλοντικής ευαισθησίας προσπάθησαν να τη διαστρεβλώσουν. Σας διαβάζω, λοιπόν, από το αντίστοιχο δελτίο Τύπου τις χαρακτηριστικές δηλώσεις κάποιων Υπουργών Περιβάλλοντος.
«Η Υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, κυρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία αφού συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία για την επίτευξη συμφωνίας μετά από τέσσερα χρόνια, τόνισε ότι ήταν απολύτως αναγκαία αυτή η απόφαση, καθώς το νέο σύστημα εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος, αποτρέπει τον κίνδυνο για ημίμετρα και δίνει τη δυνατότητα στο κράτος-μέλος να αποφασίζει για το τι θέλει να πράξει με βάση την αρχή της επικουρικότητας.
Χαρακτήρισε δε αξιοθαύμαστη τη δουλειά της ελληνικής πλευράς και εξαιρετικό γεγονός τις βελτιώσεις που έφερε η ελληνική πλευρά οι οποίες, όπως υπογράμμισε, προσφέρουν ισχυρή νομική ασφάλεια και διευκρινίζουν πλήρως τη διαδικασία.
Η Αυστρία ήταν κατά των μεταλλαγμένων, αυτό είναι γνωστό από χρόνια. Ο Υπουργός της Αυστρίας –«πράσινος»- Αντρέα Ρούπερτερ εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση της Αυστρίας για το νέο κείμενο, επεσήμανε κι αυτός τη νομική ασφάλεια που παρέχει η ελληνική πρόταση και την εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας που δίνει τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού των κρατών-μελών και χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μέγιστο επίτευγμα.
Η Υπουργός της Γερμανίας –«πράσινη»- Μπάρμπαρα Χέντριξ τόνισε ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται ένα απολύτως ξεκάθαρο πλαίσιο νομοθετικών διατάξεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μία χώρα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Ελληνική Προεδρία γιατί δίνεται η δυνατότητα στις χώρες που το επιθυμούν να απαγορεύουν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, χωρίς να είναι υποχρεωμένες να διαπραγματευτούν με τις εταιρείες.
Η Πολωνία -μία ακόμα χώρα ισχυρά αντίθετη στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς- χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση ως πρότυπο νομοθεσίας και ως παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί γενικά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία που δίνει επιτέλους τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην επικράτειά τους μετά από χρόνια προσπαθειών. Ουγγαρία: Το ίδιο.
Κλείνω με τον Κύπριο Υπουργό, τον κ. Νίκο Κουγιάλη, ο οποίος υπογράμμισε: «Με την πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας ανοίγει ο δρόμος για να προστατέψουμε εμείς οι ίδιοι την Κύπρο από τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα» και ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη δουλειά που έγινε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα καταθέσω το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde την επόμενη μέρα που λέει:
«Η Γαλλία επιτέλους θα μπορεί να λέει «όχι» στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς». Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
Επίσης, θα καταθέσω για τα Πρακτικά τις ύβρεις της μεγαλύτερης εταιρείας γενετικά τροποποιημένων, της Monsanto, κατά των Υπουργών Περιβάλλοντος που πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση. Ο τίτλος της επίσημης ανακοίνωσης της εταιρείας μεταλλαγμένων Monsanto είναι ο εξής: «Η μέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έθαψε την επιστήμη: Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζουν το λαϊκισμό μπροστά από τα γεγονότα».
Διαβάζω χαρακτηριστικά δύο φράσεις από το τι λέει η μεγαλύτερη εταιρεία μεταλλαγμένων: «Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν κωμικοτραγική εάν δεν έστελνε ένα τόσο κακό σήμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι είναι αποδεκτό να αγνοείται η επιστήμη και να απαγορεύονται πράγματα για λαϊκίστικους σκοπούς».
Συνεχίζει η εταιρεία Monsanto: «Πάντως εάν ενεργοποιηθεί το κείμενο-πρόταση, θα ισχυροποιήσει την απόφασή μας να επενδύσουμε σε τεχνολογίες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε περιοχές εκτός Ευρώπης». Όποιος καταλαβαίνει στοιχειώδη ελληνικά, αντιλαμβάνεται ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση η μεγαλύτερη εταιρεία μεταλλαγμένων δηλώνει ότι θα εγκαταλείψει την Ευρώπη. Καταθέτω στα Πρακτικά το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο.
Θα κλείσω με την επιστολή που μου απέστειλε για το συγκεκριμένο θέμα ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος αποτελείται από τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών οργανώσεων της Ευρώπης οι οποίοι αξιολογούν κάθε φορά την εξαμηνιαία Προεδρία κάθε χώρας. Από την επιστολή απολογισμού που απέστειλε στον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος, θα διαβάσω μόνο δύο σειρές.
Οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές ενώσεις της Ευρώπης λένε: «Αξίζει να γίνει μνεία» -κάνω ελεύθερη μετάφραση- «παρά το ότι δεν συμπεριελήφθη ως μία από τις δέκα δοκιμασίες που κάθε φορά βάζει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος στην κάθε Προεδρία, το γεγονός της επιτυχίας της Προεδρίας να προχωρήσει το θέμα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών καταλήγοντας σε μια θέση του Συμβουλίου, η οποία προβλέπει στα κράτη- μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός τους.
Οι εισηγήσεις της Ελληνικής Προεδρίας υπήρξαν πιο θετικές για το περιβάλλον από ό,τι για παράδειγμα εκείνες της Δανικής Προεδρίας, οι οποίες απέτυχαν να επιφέρουν μια συμφωνία και ως εκ τούτου μπορούν να θεωρηθούν ως επίτευγμα».
Τελειώνω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι απευθυνόμενος στο Τμήμα. Όλοι αυτοί που τόσους μήνες έλεγαν ψέματα στον ελληνικό λαό, θα ζητήσουν συγγνώμη μετά τα συγκεκριμένα έγγραφα που κατέθεσα; Θα πουν ότι επιτέλους βάζουμε έναν ισχυρό φραγμό, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα γίνει ακόμα ισχυρότερος με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε επιτέλους να πετάξουμε έξω από την Ευρώπη τις εταιρίες των μεταλλαγμένων; Είμαστε εδώ και περιμένουμε.
Ευχαριστώ πολύ για τη προσοχή σας.