ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Oι «Αεριτζήδες» στο εδώλιο



         Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στέλνει (στις 26-2-2014) τους δυο εκπροσώπους της “Αιολικής Μουσούρων” , ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χανίων.
         Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της  Α.Β.Μ. Β 11/2078 δικογραφίας, οι εκπρόσωποι της εταιρείας που κατασκεύασε τον αιολικό σταθμό στο Αποπηγάδι, κατηγορούνται για:
1)  Αυθαίρετη κατάληψη δημόσιας δασικής έκτασης κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση (αρθρ. 45, 98 και 23 παρ. 1 Α.Ν. 1539/1938, όπως αντ. με την παρ. 2 του Α.Ν. 263/1968)
2)  Παράνομη εκχέρσωση δημόσιας δασικής έκτασης κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση (αρθρ. 45, 98 και 71 παρ. 3-1 Ν. 998/1979, όπως αντικ. με αρθρ. 46 παρ. 2 του Ν. 2145/1993.)

         Τα αδικήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο έχουν διαπραχθεί το χρονικό διάστημα από την 27-5-2008 και μέχρι τις 2-2-2011, στην θέση «Στρογγυλή Κορυφή ή Αποπηγάδι» των δήμων Σελίνου - Καντάνου και Δήμου Πλατανιά.

         Η ογκώδης δικογραφία σχηματίστηκε έπειτα από τις επανειλημμένες καταγγελίες και μηνύσεις  (κάτοικοι-μέλη της «Πρωτοβουλίας κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα - Αποπηγάδι»), που έγιναν για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος του Αποπηγαδιού  και των περιουσιών . Αξίζει να σημειωθούν οι “παρεμβάσεις” του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, ο ποίος ζήτησε με έγγραφα του, να διερευνηθούν οι καταγγελίες  και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.


         Μηνύσεις και αντίστοιχες δικογραφίες για παράνομες εκχερσώσεις στο Αποπηγάδι από την “Αιολική Μουσούρων”, έχουν υποβληθεί κι από τη Δ/νση Δασών Χανίων.
          
         Επίσης, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων και με εντολή  του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ,  διενεργήθηκε περιβαλλοντικός έλεγχος - αυτοψία, στο χώρο κατασκευής του αιολικού σταθμού στο Αποπηγάδι, από το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος της Περιφερειακής ενότητας Χανίων (ΚΕΠΠΕ), κατά τον οποίο:

         Διαπιστώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις των Εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) και των αντίστοιχων εγκρίσεων επέμβασης, στη θέση μιας ανεμογεννήτριας, στο πλάτος του δρόμου πρόσβασης, στο μέγεθος  των πλατειών για τις ανεμογεννήτριες και στις ράμπες ελιγμών. (“Πρακτικό Βεβαίωσης Παράβασης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και Εισήγηση Επιβολής Κυρώσεων”, του ΚΕΠΠΕ, Αρ. Πρωτ.: οικ. 33248/12-11-2012)


         Για αυτές τις υπερβάσεις, επιβλήθηκε το πρόστιμο των 10.000 ευρώ προς την εταιρεία με την Αρ. Πρωτ.: 33195 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Α. Βουλγαράκη.

        
ΠΗΓΗ : Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα - ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ