ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ενιαίον Ανεξάρτητον Αρχίδιον Δημοσίων Συμβάσεων



Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ :Με παραξενεύει  ολίγον αυτό το  «Αρχίδιον», δοθέντος ότι ο σχετικός όρος απαντάται  συνήθως εις δυϊκόν αριθμόν (@ρχίδι@). Πάντως μη γράψετε τα  λεγόμενα  του Καλαμίτση εκεί που εννοώ και εννοείτε....Εξηγεί ο Καλαμίτσης : "Αφορμή για το αρθρίδιο τούτο αποτέλεσε συνέντευξη  του Αντεισαγγελέως Εφετών Βασιλείου Φλωρίδη, παραιτηθέντος Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Η παραίτηση οφείλεται, επισήμως, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να καταβάλει στον κ. Φλωρίδη το ποσό των εξόδων ύψους € 7.500 ετησίως που απαιτείτο για να πηγαινοέρχεται Αθήνα-Θεσσαλονίκη να βλέπει την οικογένειά του. Να θυμηθώ κατ’ αντιδιαστολή ότι η Περιφέρεια Αττικής βρήκε € 20.000.000 να δώσει για την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ; Να θυμηθώ ότι η ίδια Περιφέρεια, ήτοι ο μικρός πρωθυπουργός, έδωσε € 11.500.000 στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο της οικογενείας του μεγάλου πρωθυπουργού; Όχι δεν θα θυμηθώ αυτά. Θα θυμηθώ άλλα πράγματα......"

ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗ



[Εξηκοστή πρώτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ
(βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html ), πεντηκοστή  τρίτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και δεύτερη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
            Αφορμή για το αρθρίδιο τούτο αποτέλεσε συνέντευξη  του Αντεισαγγελέως Εφετών Βασιλείου Φλωρίδη, παραιτηθέντος Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Η παραίτηση οφείλεται, επισήμως, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να καταβάλει στον κ. Φλωρίδη το ποσό των εξόδων ύψους € 7.500 ετησίως που απαιτείτο για να πηγαινοέρχεται Αθήνα-Θεσσαλονίκη να βλέπει την οικογένειά του. Να θυμηθώ κατ’ αντιδιαστολή ότι η Περιφέρεια Αττικής βρήκε € 20.000.000 να δώσει για την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ; Να θυμηθώ ότι η ίδια Περιφέρεια, ήτοι ο μικρός πρωθυπουργός, έδωσε € 11.500.000 στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο της οικογενείας του μεγάλου πρωθυπουργού; Όχι δεν θα θυμηθώ αυτά. Θα θυμηθώ άλλα πράγματα.
            Θα θυμηθώ ότι ο Χάρης Καστανίδης, αυτή η μεγάλη μορφή του σοσιαληστρικού τόξου, είχε παραιτηθεί το 1998 από το Υπουργείο Συγκοινωνιών αντικατασταθείς από τον τεράστιο Τάσο Μαντέλη, επειδή ψυχανεμιζόταν ότι θα άρχιζαν οι ρεμούλες και επέμενε στη σύσταση μίας Αρχής ως αυτή που ιδρύθηκε με τον ν. 4013/2011 και της οποίας προΐστατο μέχρι προ τινος ο κ. Φλωρίδης. Μετά από 13 χρόνια το όνειρο του κ. Καστανίδη έγινε πραγματικότητα, ώστε μία ανεξάρτητη [εδώ γελάμε] Αρχή να ελέγχει τη νομιμότητα των συμβάσεων που υπογράφουν οι εξαρτημένοι ποικιλοτρόπως λαμογιοκυβερνήτες μας.
            Θα θυμηθώ ότι όλοι οι μνημονιακοί υπουργοί, προεξάρχοντος του κ. Μουμπούκου, κραυγάζουν διαρκώς ότι αυτά που γίνονται με τα Μνημόνια  έπρεπε να τα έχουμε κάνει μόνοι μας και όχι κατ’ επιταγή των δανειστών μας.
            Τι έγινε λοιπόν με τη νέα αυτή Ανεξάρτητη Αρχή; Ο κ. Φλωρίδης παραδέχθηκε ότι υπέστη πιέσεις από υπουργούς για να μην ακυρώσει συμβάσεις παράνομες ή για να ανακαλέσει αποφάσεις, με τις οποίες ακύρωνε τέτοιες συμβάσεις. Αυτό αρκεί, νομίζω, για να καταλάβουμε τους πραγματικούς λόγους παραίτησης του κ. Φλωρίδη, ο οποίος βρήκε ως ευκαιρία τα € 7.500 που δεν του έδιναν για έξοδα, αν και τα είχαν υποσχεθεί, για να υποβάλει την παραίτησή του. Ή μήπως δεν τήρησαν σκοπίμως την υπόσχεσή τους, ώστε να τον ξεφορτωθούν; Μιλάμε για τόση ανεξαρτησία. Όπως είχε γίνει με τον άλλο αντεισαγγελέα Εφετών τον Γρηγόριο Πεπόνη, τον οποίο πίεζαν να κλείσει γρήγορα υποθέσεις που ενδιέφεραν το εργολαβοσυνδικαλιστικοπολιτικό σύμπλεγμα και μάλιστα με τρόπο απαλλακτικό για τους εμπλεκομένους. Κι’ όταν διαπίστωσαν πέρα πάσης αμφιβολίας ότι ο Πεπόνης δεν χαμπερίζει, του τράβηξαν σε πρώτη φάση μία διάταξη νόμου που αποσπούσε από τα νύχια του Οικονομικού Εισαγγελέα τους τραπεζίτες που είχαν δώσει τα κομματικά θαλασσοδάνεια χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση. Σε δεύτερη φάση το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης δεν ανανέωσε τη θητεία του Πεπόνη. Για την ακρίβεια είχε διαρρεύσει η «ανεξάρτητη» πρόθεση του  «ανεξάρτητου» Συμβουλίου να μην ανανεώσει τη θητεία του ανεξάρτητου Πεπόνη, οπότε ο Πεπόνης παραιτήθηκε λίγο πριν λήξει η θητεία του. Αηδιασμένος προφανώς.
            Και τώρα; Τώρα θα ορίσουν αντικαταστάτη του κ. Φλωρίδη πρόσωπο δεκτικό σε πιέσεις; Μάλλον. Την πάτησαν δύο φορές με τον Πεπόνη και τον Φλωρίδη. Τρίτη ματσόλα είναι ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη.
            Ηθικόν δίδαγμα: το εργολαβοσυνδικαλιστικοπολιτικό σύμπλεγμα δεν καταλαβαίνει από Μνημόνια. Μνημόνιο είναι το συμφέρον της διαπλοκής και η μίζα. Τα Μνημόνια που ψήφισαν οι εθνοπατέρες μας είναι στην ουσία Αντιμνημόνια, τα οποία, φευ, απέτυχαν. Το Μνημόνιο της διαπλοκής είναι απείρως ισχυρότερο των Αντιμνημονίων που επέβαλε η τρόικα. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν Χριστό. Απλώς μας δουλεύουν με success story, επανεκκίνηση, ανάκαμψη, πρωτογενές πλεόνασμα, ανάσχεση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, διαθεσιμότητα, κινητικότητα, μείωση της ύφεσης, έξοδο στις αγορές και λοιπά φούμαρα, αλλά και με Ανεξάρτητες Αρχές και Αρχίδι@.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
Υ.Γ.    1] Κάπου πήρε το μάτι μου ότι ο διάδοχος του Πεπόνη Π. Αθανασίου ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να στελεχωθεί η Οικονομική Εισαγγελία με 260 εμπειρογνώμονες. Στον Πειραιά λέμε στις περιπτώσεις αυτές: «Καλά μη φας, έχουμε γλάρο».
               2] Υπενθυμίζω προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι Αρχή = μεγάλη εξουσία, ενώ Αρχίδιον  = μικρή εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος που αν ακούσουμε κάποιον υπουργό υποδεχόμενο τους επί κεφαλής δύο Ανεξαρτήτων Αρχών, π.χ. ΕΣΡ και ΑΠΔΠΧ, να τους προσφωνεί με το «Καλώς τ’ Αρχίδι@ μου τα δυο» δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε καθόλου. Θα κυριολεκτεί από κάθε άποψη
ΠΗΓΗ