ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Υπάρχει ενιαία γραμμή για τους εθνικούς συμβολισμούς στο ΣΥΡΙΖΑ;



της Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Στις 27-10-2013 στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Δράση» γινόταν συζήτηση για τις παρελάσεις. Εκεί με μεγάλη μου έκπληξη άκουσα την εκπρόσωπο (βουλευτή) του ΣΥΡΙΖΑ κα Θ. Φωτίου, μετά τον ισχυρά συζητήσιμο  ισχυρισμό ότι οι παρελάσεις θα πρέπει να αντικατασταθούν με λαϊκές πορείες, να ισχυρίζεται ότι κακώς γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου (επειδή ήταν η αρχή του πολέμου) και ότι θα έπρεπε να τιμούμε τη νίκη του λαού με το τέλος του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. 

Στην Ελλάδα ποτέ δεν τιμούμε το τέλος οποιουδήποτε πολέμου, αλλά πάντα το συμβολισμό της αντίστασης. Γιαυτό και εξακολουθούμε να γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου την Επανάσταση του 1821, την αποδεδειγμένα πια λαθεμένη ιστορικά απαρχή του ξεσηκωμού στα Καλάβρυτα, αντί της Ναυμαχίας στο Ναυαρίνο. Γιαυτό και για τους Περσικούς πολέμους, περηφανευόμαστε για το Μαραθώνα, τη Σαλαμίνα,  και τις Θερμοπύλες περισσότερο από τις καταληκτικά νικηφόρους Πλαταιές ή τη Μυκάλη. 
Εν όψει, φωτογραφία από άγνωστη διαδικτυακή πηγή, με θέμα το ψάρεμα στη ρηχότητα και στα θολά ύδατα - και ο νοών νοείτω

Το ΟΧΙ της μικρής Ελλάδος στην τότε αυτοκρατορική Ιταλία έχει τον διαχρονικό συμβολισμό που ταιριάζει στην ιστορική πορεία των ελλήνων περισσότερο από την ευτυχή μέσω τρίτων κατάληξη κάποιου παγκόσμιου πολέμου. Το ΟΧΙ έχει συνδεθεί με την ενιαία αντίσταση σε όλους τους κατακτητές, που δεν τελειώνει με το τέλος του κάθε πολέμου, όπως εκφράζεται από τη συνεπή αγωνιστική πορεία του Μανώλη Γλέζου επί τόσα χρόνια και έτσι πρέπει να παραμείνει. Όσο για τους εορτασμούς στη Θεσσαλονίκη, που συμπίπτουν με την απελευθέρωση της πόλης είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχουν θεσμικό χαρακτήρα και να μην υπακούουν στη λαϊκή προσαρμοστικότητα, που ζήσαμε πρόσφατα στις πλατείες, αν δε θέλουμε να δούμε τις εθνικές μας γιορτές να καταλήγουν όπως ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, από εργατική απεργία σε  εκδρομές στην ύπαιθρο.
Όπως και νάναι ο ΣΥΡΙΖΑ σαν μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να εκφέρει ενιαία γραμμή σε τέτοια θέματα  -ότι τύπου αλλά ουσίας για την ταυτότητα όλων των ελλήνων- τουλάχιστον από τους επίσημους εκπροσώπους του. Διαφορετικά θα επαναληφθούν τα σφάλματα (πχ Ρεπούση) που πριμοδότησαν τη ναζιστική λαίλαπα της ΧΑ και όχι μόνον.