ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Οι σκύλοι εντός του Λευκού Οίκου, η Βασιλεία εντός της Δημοκρατίας

Στις ειδήσεις μαθαίνουμε ότι η οικογένεια Ομπάμα απέκτησε και δεύτερο κατοικίδιο  στον Λευκό Οίκο – δηλαδή ένα  σκύλο της ίδιας ράτσας με αυτόν που έχουν ήδη οι κόρες του αμερικανού προέδρου.
Το καταπληκτικό στην όλη ιστορία δεν έγκειται στο ίδιο το νέο  – γιατί ο καθένας θα μπορούσε να αποκτήσει ένα από τα αξιαγάπητα αυτά ζώα….Το καταπληκτικό έγκειται  στο ότι  ανακοινώθηκε επισήμως από τον Λευκό Οίκο με κάθε σοβαρότητα…
Ένα μικρογεγονός το οποίο κρίνεται κοινοποιήσιμο μπορεί να σημαίνει πολλά, όπως λόγου χάρη την αδήλωτη ή απροσδιόριστη αξία  του για την κοινωνία. Αυτός που το κοινοποιεί μπορεί να επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία του και ενδεχομένως να υπογραμμίσει την αξία της δικής του εργασίας.

Όμως υπάρχει και η άλλη πιθανότητα : Η κοινοποίηση του μικρογεγονότος να απηχεί  την φουσκωμένη ιδέα που έχει για τον εαυτό του εκείνος σε σχέση με τον οποίο υπάρχει   το γεγονός. Αυτός που θεωρεί την εαυτάρα του ως επίκεντρο του κόσμου και τον κόσμο ως ενδιαφερόμενο για το κάθε τι της εαυτάρας του….

Οι διασημότητες που μας «τιμούν» με τις εκμυστηριεύσεις τους περί του ότι αρέσκονται στις ψαρόσουπες ή στις ξανθές γυναίκες ή στις μπύρες τσεχικής προέλευσης, ανήκουν ή προσεγγίζουν την παραπάνω κατηγορία. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκαν και οι Βασιλιάδες,  που είχαν ειδικευτεί να απονέμουν ειδικότητες συναρτημένες με τα πλέον ταπεινά καθήκοντα – όπως αυτήν του ιππότη της περικνημίδας… Ο «σφογκοκολάριος» ως όρος υπεισήλθε στη δημόσια σφαίρα όχι μόνο ως σαρκασμός  του βυζαντινισμού και των αυτοκρατορικών καταστάσεων, αλλά και ως δήλωση  ανάληψης ευτελούς και αυλικής λειτουργίας, στο πλευρό ενός ισχυρού…
Το ενδιαφέρον ή ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι μεσούσης της δημοκρατίας, αναβιώνουν δομές αυλικού τύπου χωρίς να «τσιγκλάνε» την οποιαδήποτε ιστορική μνήμη. Λαμβανομένου δε υπόψη και του νεοφιλελευθερισμού, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια σαφής τάση «επανάληψης της ιστορίας» έστω και σε ένα «ανώτερο» τεχνολογικό στάτους : Όσο κι αν αυτό  ενοχλεί  τον ρηχό και χαζοχαρούμενο ντετερμινισμό της ανατροπής,  που κηρύσσουν ορισμένοι.

 «Η συνείδηση των μαζών είναι υλική δύναμη» - έλεγε ο Ένγκελς – που έβαζε αυτό το «μαζών» για να αποφύγει τη ρετσινιά του ιδεαλιστή….
Σήμερα οι συνειδήσεις που προσπερνούν χωρίς σχόλια τα των σκύλων του Λευκού Οίκου, συνιστούν και αυτές υλική δύναμη – προφανώς  υπέρ της συντήρησης των πραγμάτων στη θέση τους…