ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

"Ανασχεδιασμός" πανεπιστημιακών τμημάτων που σχετίζονται με τις γεωεπιστήμες.



Σχολιάζει η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ :

"Οι δηλώσεις του νέου Υπουργού ΠΕΚΑ για δημιουργία και ανασχεδιασμό πανεπιστημιακών τμημάτων, ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας, τόσο στις προπτυχιακές όσο στις μεταπτυχιακές σπουδές που σχετίζονται με τις γεωεπιστήμες, είναι υποκριτικές και αποτελούν ακόμα μια προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών προθέσεων ξεπουλήματος των ορυκτών πόρων χωρίς καμιά γεωστρατηγική πολιτική, αλλά και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σχετικά με τα αποτελέσματα περί των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αφού ακόμη δεν μπορούν να ενημερώσουν ούτε την ίδια τη βουλή γι’ αυτά.

Δυστυχώς, ο κ. Μανιάτης, νομοθέτησε διαφορετικά για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού ως μέλος της βουλής συμμετείχε και στήριξε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και προώθησε με την ψήφο του, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και αποπληρωμής του χρέους , την «κατάρρευση» της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης:
-       Με το   Σχέδιο Αθηνά, που προωθεί την κατάργηση πανεπιστημιακών σχολών, την συγχώνευση άλλων την μεταφορά των φοιτητών σε άλλες πόλεις και την αλλαγή του γνωστικού τους αντικειμένου.
-      Με την συνολική μείωση των κονδυλίων τόσο για την Ανώτατη Παιδεία, όσο και για την έρευνα και την άρνηση διορισμού επιτυχόντων λεκτόρων.
-   Με τον αποκλεισμό ολόκληρης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας από την πρόσβαση στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και τον αποκλεισμό τους από τα νέα ερευνητικά και επιστημονικά επιτεύγματα και εξελίξεις.















Επίσης, να υπενθυμίσουμε στον κ. Υπουργό ΠΕΚΑ, σε περίπτωση που δεν γνωρίζει αν και πανεπιστημιακός ο ίδιος, ότι στην χώρα μας λειτουργούν, με βάση το μηχανογραφικό δελτίο των πανελληνίων εξετάσεων του 2013, τουλάχιστον 17 σχολές και τμήματα, με κύριο γνωστικό αντικείμενο τις γεωεπιστήμες και το περιβάλλον, καθώς και ανάλογα μεταπτυχιακά τμήματα.

Επίσης, να υπενθυμίσουμε στον κ. Υπουργό ΠΕΚΑ, σε περίπτωση που δεν γνωρίζει, ότι υπάρχει πληθώρα ελλήνων επιστημόνων, παρά την μετανάστευση, ικανότατων στο να χειριστούν θέματα υδρογονανθράκων.

Ας σταματήσει, ο ΥΠΕΚΑ, να καλλωπίζει τις αποτυχίες της μνημονιακής κυβέρνησης,, μοιράζοντας από τώρα τα έσοδα από την οποιαδήποτε αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ας σταματήσει την καταλήστευση των πόρων του Πράσινου Ταμείου, από τους οποίους το 97,5% οι προκάτοχοί του διοχέτευσαν στον πίθο των Δαναΐδων του δημόσιου χρέους και της αποπληρωμής των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Ας σταματήσει, τη διάλυση των ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων, όπως του ΙΓΜΕ, και ας τα ενισχύσει αναβαθμίζοντάς τα και στελεχώνοντάς τα, ώστε να αποτελέσουν μέρος της προσπάθειας για την ελληνοποίηση της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων της χώρας.

Ας σταματήσει, τις διθυραμβικές δηλώσεις του για δημιουργία – βάσει Νορβηγικού Μοντέλου - του «Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών», αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η εισροή πόρων θα αρχίσει από το 2025.


Ας σταματήσει εδώ με τις δηλώσεις του, γιατί έχει ήδη αρχίσει να μοιράζει και θέσεις εργασίας από τώρα, στον τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων............