ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ Σητείας και Τοπλού


Ο ΣΥΡΙΖΑ Σητείας βγάζει ανακοίνωση σχετικά με την πρόσφατη υπόθεση της εκμίσθωσης του μετοχίου Βάϊ από  Μοναστηριακούς παράγοντες στη Minoan Group, για 20 χρόνια… Ο ΣΥΡΙΖΑ Σητείας ενδιαφέρεται για την υπόθεση Τοπλού γενικώς – γι αυτά τα 26.000 μοναστηριακά στρέμματα που κάνουν κάποιους επενδυτές της συμφοράς να ξερογλύφονται. Γι αυτό και είχε βγάλει ανακοίνωση πέρυσι, 12.10.2012.

Ακολουθούν τρία κείμενα, προς ενημέρωση όλων :

1. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ (τότε) της 12.10.2012

2. Σχολιασμός της από εμένα, μια βδομάδα αργότερα

3. Το τελευταίο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ  Σητείας, εναντίον της μίσθωσης του Βάϊ, η οποία μίσθωση στα μουλωχτά επιχειρεί να ανοίξει την πόρτα που έκλεισε πριν λίγα χρόνια το περιβαλλοντικό κίνημα με τους αγώνες του….ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Σητείας : Για την «επένδυση» στη Μονή Τοπλού (12.10.12)Με αφορμή την ένταξη στη διαδικασία fast track της «επένδυσης» της βρετανικής εταιρείας Minoan group στην ευρύτερη περιοχή της Μονής Τοπλού, ξεκίνησε στη Σητεία για άλλη μια φορά το γαϊτανάκι αντιπαραθέσεων από τη μια και προσδοκιών από την άλλη.Κάποιοι έσπευσαν, μετά την ανακοίνωση των συντρόφων μας του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, να βγουν στα κεραμίδια και να κατηγορήσουν το ΣΥΡΙΖΑ ότι εμποδίζει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Ξεκαθαρίζουμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι γενικά αντίθετος σε οποιαδήποτε πρόταση, αρκεί να πληρούνται κάποιοι απαράβατοι όροι, όπως:1. Για όλες τις ενέργειες θα πρέπει να είναι ενήμερη η τοπική κοινωνία και οι φορείς της.2. Να προστατεύεται το περιβάλλον, τα υδάτινα αποθέματα, το μικροκλίμα της περιοχής καθώς επίσης αρχαιολογικά και πολιτιστικά στοιχεία του τόπου.3. Να υπάρχουν συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.4. Να είναι συμβατή με τη φέρουσα ικανότητα του τόπου.Για τη συγκεκριμένη «επένδυση» επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία. Το ιστορικό της όλης υπόθεσης, όσον αφορά τη συγκρότηση του ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή, την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία, την ποιότητα των «επενδυτών» και τη μετέπειτα συμπεριφορά των εμπλεκομένων μερών, μόνο ερωτηματικά και επιφυλάξεις μπορούν να δημιουργήσουν.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ, θέλοντας να διευκολύνει τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα της επένδυσης, θεωρεί σα θετική, κατ΄ αρχήν, αφετηρία τη μείωση κατά πολύ του αρχικού σχεδιασμού σε μέτρα που μπορεί και αντέχει η περιοχή.Δε δεχόμαστε τη δημιουργία γηπέδου γκόλφ, για λόγους που έχουν αναλυθεί τα προηγούμενα χρόνια. (Ξηροθερμικό κλίμα, νερό χημικά κλπ.)Στη συζήτηση αυτή όμως επιβάλλεται να αναφερθούν και να διερευνηθούν και άλλες παράμετροι που αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους στην «επένδυση» ( Ίδρυμα, «επενδυτής», φορείς, τοπική κοινωνία)
Όσον αφορά τους «επενδυτές» θα πρέπει να απαντήσουν σε μια μεγάλη σειρά ερωτημάτων όπως ενδεικτικά:

-Ποια άλλη δραστηριότητα είχαν όλα αυτά τα χρόνια , εκτός από την ενασχόληση με την εμπορική εκμετάλλευση της σύμβασης με το ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή.-Πόσο αξιόπιστη είναι μια εταιρεία που εκδίδει συνεχώς μετοχές για κάλυψη τρεχόντων εξόδων.-Ενώ πριν ένα χρόνο που δημιουργήθηκε το fast track, έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα είναι από τις πρώτες εταιρείες που θα ενταχθούν και κάθε τόσο το ανακοίνωναν, έτρεξαν να ενταχθούν πριν ένα μήνα;


Όσον αφορά το ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή θα θέλαμε μια απάντηση γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν κατήγγειλαν τη σύμβαση, καθώς είχαν παραβιαστεί όλοι οι χρονικοί, και όχι μόνο, όροι; Εφ όσον, καθώς λένε, η επένδυση θα είχε πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία γιατί δεν προχώρησαν σε διερεύνηση άλλων εναλλακτικών λύσεων;

Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και τους εκπροσώπους της, μπορούν να μας πουν , πότε κάθισαν σοβαρά να εξετάσουν μαζί με τους άλλους φορείς του τόπου τι είδους ανάπτυξη μας ταιριάζει και πως μπορεί αυτή να πραγματοποιηθεί; Πάντα περιμέναμε από τους άλλους, έξω από τον τόπο (βλέπε Τροχανάς, Minoan group), και όταν κάτι δεν πήγαινε καλά πάντα οι άλλοι, οι εχθροί του τόπου ήταν υπεύθυνοι.


Ξαναγυρνώντας στο θέμα της «επένδυσης», μετά από τόσα χρόνια κανένας πλέον δε μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και όλοι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν:Σχολιασμός της άποψης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Σητείας από την oikoniki (19.10.12)Mε πολλά και διάφορα ασχολούνται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Σητείας, σχολιάζοντας την μέλλουσα επένδυση στη Μονή Τοπλού (Κάβο Σίδερο) : Αυτήν που πριν τρία χρόνια νομίζαμε ότι την είχαμε γλυτώσει, μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας…Οι σύντροφοι βάζουν προϋποθέσεις στην υπόθεση της επένδυσης, υποστηρίζουν την ανάγκη της ενημέρωσης , των αντισταθμιστικών ωφελειών της τοπικής κοινωνίας, την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και συμμόρφωσης με τη φέρουσα ικανότητα του τόπου…Όλα αυτά καλά, αλλά μήπως είναι ελλειμματικά κατά ένα σημαντικό στοιχείο; Μήπως δηλαδή παραγνωρίζουν ότι οι τουριστικές δομές μαμούθ με τα all inclusive – στις οποίες αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόσφατο λόγο του στη Θεσσαλονίκη – καταλήγουν εν τέλει στη δημιουργία τουριστικών γκέτο με περιορισμένη επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες; Ότι σταδιακά και «ανεπαισθήτως» το προσωπικό σε αυτές τις δομές γίνεται «εισαγόμενο», όπως επίσης «εισαγόμενα» γίνονται και τα τρόφιμα, τα ποτά, οι κεφαλαιουχικοί εξοπλισμοί; Ότι ο «ενσταβλισμένος» τουρίστας αποστερείται της πρωτογενούς επαφής με τον τόπο του προορισμού, ότι το τουριστικό και περιηγητικό βίωμα εκφυλλίζεται σε μια απόλαυση facilities; Ότι οι υποδομές που ακολουθούσαν τον παραδοσιακό, αποκεντρωμένο, «περιβαλλοντοστραφή» τουρισμό – που απέβαιναν και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών – ματαιώνονται ως εκ της παραμονής των τουριστών σε καλά φυλασσόμενους, ασφαλείς και «πολιτισμένους» τουριστικούς θύλακες ; Ότι τα οφέλη της χώρας τείνουν σταθερά στο μηδέν και ότι οι αρχικές υποσχέσεις των επενδυτών γρήγορα ξεχνιώνται – ενώ τους μένει και το «οικόπεδο» στο διηνεκές;

http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2012/10/blog-post_3165.html

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Σητείας, Ιούλιος 2013

Πριν από δυο εβδομάδες, η κοινωνία της Σητείας πληροφορήθηκε με μεγάλη έκπληξη, τη μίσθωση κατόπιν «διαγωνισμού» του μετοχίου «ΒΑΪ» (καφέ - εστιατόριο- ενοικιαζόμενα δωμάτια) για 20 χρόνια στους εγγλέζους της Minoan group.

Δε θελήσαμε να βγάλουμε ανακοίνωση τις πρώτες μέρες, θέλοντας να διερευνήσουμε το θέμα, αλλά και περιμένοντας μήπως ακούσουμε κάποιες εξηγήσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη. Μάλλον όμως προτιμήθηκε η ένοχη σιωπή μπροστά στην κατακραυγή που ακολούθησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Σητείας, μένοντας πιστός στην υπόσχεση που είχε δώσει με την παρέμβασή του στα τοπικά ΜΜΕ στις 12-10-12, ότι δηλαδή θα παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα γύρω από την υπόθεση της Μονής Τοπλού, θέλει να επισημάνει τα εξής :

- Ποια σκοπιμότητα υπαγόρευε τη διεξαγωγή διαγωνισμού με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και γιατί τόση βιασύνη και σπουδή από την πλευρά του μοναστηριού για «fast track» διαδικασίες;

- Οι συμμετέχοντες στο ηγουμενοσυμβούλιο ιερείς, πλην του ηγουμένου, ποια ενεργό συμμετοχή έχουν στην ουσιαστική ζωή της Μονής, ώστε να είναι άγνωστοι στην τοπική κοινωνία;

- Αλήθεια, το νόμιμο, όπως θα επικαλεστούν κάποιοι για το συγκεκριμένο διαγωνισμό, πόσο ηθικό είναι και πώς αρμόζει η μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία από άμβωνος ανακοίνωση , με το πνεύμα της Εκκλησίας του Χριστού;

Βέβαια δε μπορούμε να αφήσουμε απ΄ έξω τους εγγλέζους της Minoan group, καθώς εδώ και πολλά χρόνια κουβαλούν εκατομμύρια ευρώ και τάζουν επενδύσεις με χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έγινε επί τέλους η αρχή. Από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουν οι άνθρωποι. Το μικρό εστιατόριο και τα 5-6 δωμάτια με κόπο και μεράκι κάποια στιγμή θα γίνουν μεγάλα μαγαζιά και 1.900 κλίνες. Νέοι είναι, θα δουλέψουν και θα τα καταφέρουν. Προς το παρόν όμως στέλνουν στα αζήτητα δυο οικογένειες και τους λίγους εργαζόμενους της συγκεκριμένης μικροεπιχείρησης.

Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά θα τους παρακαλούσαμε να μας δείξουν επί τέλους τα «νέα επενδυτικά» τους σχέδια, πράγμα που τους έχει ζητηθεί και από το Δήμο Σητείας, για να ενημερωθεί και η κοινωνία της Σητείας.

Τι, πότε και πού θα κατασκευαστεί.

Τελειώνοντας επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, ότι με αφορμή την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα και ο τόπος μας δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κάνει εμπόριο ελπίδας και ψεύτικων ονείρων.

Ας πάψουν οι θεσμικοί, πολιτικοί, εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και ας αναλάβει καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν. Οι καιροί απαιτούν ξεκάθαρες κουβέντες.