ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Η Ηρώ Διώτη, ο Γιάννης Μανιάτης και η βιοποικιλότητα….


 Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σχολιάζει τις δηλώσεις που έκανε ο ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης στη Λιθουανία σχετικά με την βιοποικιλότητα – ξέρετε, εκείνο το μεγάλο θέμα που δεν τον άφηνε μέχρι πρότινος να κοιμηθεί…..Να υποθέσω ότι η Διώτη αγνοούσε ένα επεισόδιο που έγινε τον Νοέμβρη του 12  μεταξύ του Γιάννη  Μανιάτη και του Κρίτωνα Αρσένη, ευρωβουλευτή που πρόσφατα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ; Κατά πάσα πιθανότητα, ναι…..

Πέρυσι λοιπόν τον  Νοέμβριο , ο Γιάννης Μανιάτης ως   Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- και πρώην υφυπουργός αρμόδιος για την Ενέργεια, ,   αντέδρασε ως εξής ύστερα  από μια υπόθεση «εφαρμοσμένης βιοποικιλότητας», τουτέστιν    ερώτηση  του Κρίτωνα  Αρσένη  με θέμα   την διακινδύνευση των θαλασσίων κητών από τις σεισμικές έρευνες, που έχουν  στόχο  την χαρτογράφηση  κοιτασμάτων πετρελαίου….

 

 

Είπε τότε  ο Μανιάτης : 

''Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κρίτων Αρσένης να είναι σίγουρος ότι τα θαλάσσια κήτη του Ιονίου κινδυνεύουν λιγότερο από τις σεισμικές έρευνες, απ´ ό,τι κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας από ορισμένες πρωτοβουλίες Ελλήνων ευρωβουλευτών''…

 

Το ύφος του κ. Μανιάτη ήταν δηλωτικό του ήθους του, και ταυτόχρονα αποτελούσε πρόκριμα για ανώτερες θέσεις.  Και πράγματι, ο κ. Μανιάτης βρήκε τη θέση που ταίριαζε με τα «προσόντα» του. Εξ ου και ο  τρέχων  σχολιασμός της Διώτη :
 

«Καμία έκπληξη δε μας προκαλούν δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, παρουσιάζοντας τις ελληνικές προτεραιότητες σε θέματα βιοποικιλότητας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Αυτά που πολύ προσεκτικά διατυπώνονται στο επίσημο Δελτίο Τύπο του ΥΠΕΚΑ, σχετικά με το «μέγεθος της πρόκλησης που αποτελεί η ολοκληρωμένη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών “Natura 2000” εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών», δεν είναι τίποτα λιγότερο από την προαναγγελία αλλαγής του καθεστώτος προστασίας εντός των προστατευομένων περιοχών. Κι αυτό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τη μία επενδύσεις και από την άλλη εξορύξεις μετάλλων, που σύμφωνα και με το ΙΓΜΕ, το μεγαλύτερο αποθεματικό δυναμικό τους βρίσκεται σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας.


Πράγματι, ουδεμία έκπληξη λοιπόν δεν φέρει η είδηση αυτή, αφού το ΥΠΕΚΑ όλα τα προηγούμενα έτη, με υπολογισμένες κινήσεις και στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, “ξήλωσε” όλη την περιβαλλοντική νομοθεσία, με στόχο να παραδώσει το δημόσιο φυσικό πλούτο σε έλληνες και ξένους επενδυτές, στο όνομα πάντα της ανάπτυξης.

Στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται δεκάδες περιοχές του δικτύου NATURA, αν και απαγορεύεται. Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών, όπου έχουν απομείνει, φυτοζωούν αφού το ΥΠΕΚΑ τους έχει κόψει την χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους. Ακόμη, η τύχη του 70% των περιοχών Natura, για τις οποίες δεν έχει οριστεί σχήμα διαχείρισης, είναι στον αέρα.

Επιπλέον, απαρατήρητο δεν περνά ούτε το ν/σ που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την “επιτάχυνση εκδίκασης ένδικων μέσων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υλοποίηση επενδύσεων”, αφού στο άρθρο 1, ξεκαθαρίζεται ότι το νέο τμήμα Ζ’ που δημιουργείται στο ΣτΕ θα ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με υποθέσεις που αφορούν στη νομοθεσία για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση εν γένει του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επιτρέψει να αλλάξει η ιεράρχηση της προστασίας των περιοχών του δικτύου και θα συνεχίσει να υποστηρίζει, με σθένος, ένα μοντέλο ανάπτυξης που διαπνέεται από θεμελιώδεις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές, όπως το δικαίωμα όλων ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων σε ένα εγγενές και βιώσιμο περιβάλλον, την αρχή της προφύλαξης από κάθε περιβαλλοντική ζημιά και επιβάρυνση, το σεβασμό στα φυσικά και ανθρωπογενή οικοσυστήματα, την ορθολογική διαχείριση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, την πραγματική προστασία της βιοποικιλότητας.