ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ηγήτωρ της «Φόρτσα γκόμενα»…..



Εδώ και καιρό ομολογώ ότι διασκεδάζω με διάφορα λεγόμενα από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που καταδικάστηκε πρόσφατα σε επτά χρόνια κάθειρξη και ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων… Ο κύριος αυτός είναι ένας τυπικός αντιδραστικός της εποχής μας, που ακολουθεί το νεοφιλελεύθερο ρεύμα της καταβύθισης των εργασιακών αμοιβών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Με Τζεημσμποντικούς όρους είναι ένας «χρυσοδάκτυλος» της ενημέρωσης , που έχει στήσει το κάστρο της μιντιακής εξουσίας του για να ελέγχει εσαεί ένα ποσοστό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Είναι ο άνθρωπος που συνεμορφώθη με όλες τις νατοϊκές υποδείξεις, που πρόσφερε τη χώρα του ως βάση για αρκετές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, που χάριν των πολιτικών εξαρτήσεών του «πούλησε» χοντρά και αδιάντροπα έναν συνεργάτη και σύμμαχό του - όπως ο Καντάφι….



Και όμως, το συγκεκριμένο άτομο διαθέτει ένα απαράμιλλο αντικαθωσπρεπεικό ύφος, που διασκεδάζει το πολιτικό κοινό Ρώμης και πάσης Ιταλίας – και όχι μόνο… Ένα ύφος που έρχεται σε χτυπητή αντίθεση με τη γκρίζα σοβαροφάνεια ορισμένων «προοδευτικών» παραγόντων, δια μέσου της οποίας οι τελευταίοι νομίζουν ότι θα καταξιωθούν και θα αναδειχθούν σε πολιτικά αξιώματα….



Δεν έχω τι να πρωτογράψω σχετικά με τις κατά καιρούς μπερλουσκόνιες ατάκες. Να πω κατ’ αρχήν για μια ιστορική χειρονομία του Ιταλού πολιτικού εις βάρος του Ισπανού Πρωθυπουργού, που καθόταν δίπλα του σε ένα πλάνο «συλλογικής φωτογράφησης» Ευρωπαίων ηγετών, όταν ο Μπερλουσκόνι του έβαλε πίσω από το κεφάλι τη παλάμη του με τα δάκτυλα σε σχήμα κεράτων ; Να πω για την προσωρινή μεν πλην εξωφρενική μετονομασία που πρότεινε για το κόμμα του(«Κόμμα της Ελευθερίας») , σε «Φόρτσα Γκόμενα» ; Ή για τη περίπτωση του μεγάλου σεισμού στη περιοχή της Λ’ Ακουϊλα, την οποία ο Μπερλουσκόνι επισκέφθηκε ως Πρωθυπουργός για να παρηγορήσει ή για να διασκεδάσει με «μαύρο χιούμορ» τους σεισμοπαθείς που έμεναν σε σκηνές, λέγοντάς τους «πέστε πως κάνετε ένα σαββατοκύριακο κάμπινγκ»!!!! Ή τις δηλώσεις του μετά κάποια κρούσματα βιασμών στην Ιταλία, οπότε και είπε «τι να κάνουμε; Στην Ιταλία έχουμε πολλές ωραίες γυναίκες, δεν μπορούμε να βάλουμε 20 εκατομμύρια στρατιώτες να τις φυλάνε »!!!

Ο Μπερλουσκόνι μου θυμίζει μια γνωστή εταιρεία παιχνιδιών, που προφανώς δεν είναι φιλανθρωπική επιχείρηση και σημαδεύει το κέρδος, πλην όμως χρησιμοποιώντας τα πιο έξυπνα – έως καταπληκτικά- διαφημιστικά τεχνάσματα. Όμως τα πράγματα παίρνουν μιαν άλλη τροπή για τον Ιταλό πολιτικό, μετά τη βαριά καταδίκη του. Οι υποστηρικτές του βεβαίως αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα, με μια (κατά πως φαίνεται) αφετηριακή συγκέντρωση σε κεντρική πλατεία της Ρώμης, όπου επιστρατεύουν ακόμη και το Ruby Tuesday των Ρόλινγκ Στόουνς  ενώ έχουν  στη πρώτη γραμμή της μάχης την αρραβωνιαστικιά του – γυναίκα μόλις 28 ετών που δικαιώνει το παραδοσιακό ιταλικό γνωμικό «ο έρως δεκαετίες δεν κοιτά»…



Δεν ξέρω κατά πόσο ο Ιταλός πολιτικός ιδιοποιείται εν ψυχρώ αυτό το στυλ της «πρόσχαρης πολιτικής» για επικοινωνιακούς σκοπούς ή αν αντίθετα έχει μια εσωτερική φιλοπαίγμονα διάθεση που «του βγαίνει» με τον συγκεκριμένο, αντικαθωσπρεπεικό τρόπο…Δεν διαθέτω περισσότερα στοιχεία για το πολιτικό «φαίνεσθαι » στα πλαίσια της γειτονικής μας χώρας, και δεν θα μπορούσα να επιστρατεύσω ως αποδεικτικό στοιχείο ένα αξέχαστο συμβάν μεταξύ συν-οικολόγου τινός (Μ.Προμπονάς) και του Κάρλο Ρίπα Ντι Μεάνα, Ιταλού που διετέλεσε Επίτροπος Περιβάλλοντος στην ΕΕ. Ο δεύτερος είχε έλθει στην Αθήνα (1997) για να στηρίξει την καμπάνια εναντίον της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο πρώτος δεν καλο-κατάλαβε την ιδιότητά του οπότε πήρε το θάρρος να τον χαϊδέψει στο …μαγουλάκι, με μια οικειότητα που θύμιζε λίγο ανάλογες χειρονομίες του μαφιόζου Βίτο Τζενοβέζε. Ο Κάρλο Ρίπα ντι Μεάνα ουδόλως έδειξε θιγμένος από τη χειρονομία…

Οι πολιτικοί που διατηρούν την μεγαλωσύνη τους χωρίς να «αποστασιοποιούνται» και να γίνονται απόκοσμοι, που δεν καταλύουν τους δεσμούς οικειότητας με το περιβάλλον τους για να το «παίξουν καμπόσοι», είναι μια σπάνια κατηγορία ατόμων. Δεν ξέρω πολλούς από αυτούς, ξέρω όμως κάποιους άλλους - κυρίως πολιτικούς νεόπλουτους - που αποκτούν «υφάκι» σε χρόνο dt, μετά την ανάληψη κάποιων καθηκόντων. Τους οποίους και έχω δεόντως γραμμένους….