ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ…




της Φλώρας Παπαδέδε, από την εφημερίδα ΠΡΙΝ, 7.4.2013




Είναι τα βουνά, τα δάση φυσικό περιβάλλον; Και πώς να τα αποτιμήσουμε; Πόσο αποτιμούνται οι βουνοκορφές της Κρήτης, της Μάνης, της Εύβοιας, της Ικαρίας στα χρηματιστήρια των αγορών; Πόσο αποτιμούνται τα δάση ελάτης της Λάρισας, της Δράμας, της Ροδόπης στα χρηματιστήρια αξιών, ενέργειας, «δικαιωμάτων ρύπων»; Πώς αποτιμούνται οι παραλίες κι η γη μας στους συντελεστές απόδοσης των «πράσινων» επιχειρήσεων ΑΠΕ; Με το μοναδικό κριτήριο που γνωρίζει η ιδιωτική «επιχειρηματικότητα» κάθε χρώματος: το εύκολο, γρήγορο και το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. «Ο ήλιος, ο αέρας, το νερό είναι δωρεάν»… γι’ αυτούς. Η γη ανήκει σε κάποιους, αλλά την δεσμεύουν με το Ν. «Μπιρμπίλη»/3851/2010 που χαρακτηρίζει τις ΑΠΕ «έργα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας». Και πάνω από όλα είναι «επενδυτές», δηλαδή:



α) ΔΕΝ βάζουν λεφτά! Επιδοτούνται και για τα 2/3 της «επένδυσης» και στην τιμή (που μεσοσταθμικά για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ έφτασε το 2012, τα 186,7€/MWh στο διασυνδεδεμένο Σύστημα. Πηγή: ΛΑΓΗΕ)



β) ΔΕΝ παίρνουν επιχειρηματικό ρίσκο! Αφού, με τα νομοθετήματα της «απελευθέρωσης των αγορών» από το 1999 κι εντεύθεν, πουλάνε την ενέργεια τους κατά προτεραιότητα και υποχρεωτικά.



Το 2009-2012, μόνο από την επιδότηση των τιμών τους από το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ (που μετονομάστηκε σε Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων-ΕΤΜΕΑΡ) ενθυλάκωσαν 2,3 δις€! Κατευθείαν από το λογαριασμό του ρεύματος και την τσέπη των καταναλωτών. Το 2013, το κόστος επιδότησής τους αναμένεται να φτάσει τα 1,9 δις€ και το 2014, τα 2,2 δις€ (Πηγή: ΛΑΓΗΕ). Συνολικά 6,4 δις€ σε μόλις έξι χρόνια! Περισσότερα από τον ετήσιο κύκλο εργασιών της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης, της ΔΕΗ (2011: 5,8 δις€), ή αλλιώς το 3,1% του ΑΕΠ της χώρας!! (2012: 206 δις€, Πηγή: ΕΛΙΑΜΕΠ)



Δώσαμε μόλις τον ορισμό της αρπαχτής. Ας δώσουμε και την εικόνα της Ελλάδας των «πράσινων επενδύσεων»,
με τα λόγια αυτών που τις βιώνουν. Αντιγράφουμε από το φυλλάδιο του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης:



«Παρθένα τοπία επιβαρύνονται με χιλιάδες τόνους τσιμέντο και μέταλλο, με χιλιόμετρα καλωδίων και δρόμων, με εκβραχισμούς κι εβδομηντάμετρους πυλώνες και ρότορες. Η τοπική πανίδα επηρεάζεται αρνητικά και χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης απειλούνται με ερημοποίηση από την αύξηση θερμοκρασίας λόγω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Υπονομεύουν κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης, γεωργική, τουριστική, οικοτουριστική και συχνά έχει ανατραπεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς γης υπέρ τους (απαλλοτρίωση ιδιόκτητων περιουσιών σε βουνά -Εύβοια).»



Κι όπως λέει ένας Κρητικός: «Σώζει το κλίμα του Πλανήτη η καταστροφή των βουνών της Κρήτης; Μάλλον επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια σώζει»…



«Πράσινη ανάπτυξη» και πράσσειν… άλογα!


Η εγκατάσταση ΑΠΕ αποτέλεσε ένα από τα πρώτα εργαλεία για το άνοιγμα των εθνικών αγορών και την «απελευθέρωσή» τους στη συνέχεια από τα δημόσια μονοπώλια ηλεκτροπαραγωγής. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1994 η ΕΕ απαγόρευσε ουσιαστικά στη ΔΕΗ να αναπτύξει ΑΠΕ (Ν.2244/94). Ακολούθησε η «πράσινη ανάπτυξη» στο όνομα της «κλιματικής αλλαγής» και του περιορισμού εκπομπών CO2, καθώς οι ΑΠΕ υποτίθεται ότι θα υποκαθιστούσαν ανθρακικές και άλλες θερμικές μονάδες.



Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ, μόνο στο διασυνδεδεμένο Σύστημα, αυξήθηκε κατά 358%! Από 988MW το 2008, έφτασε τα 3538MW στις 31.12.2012, που έγχυσαν μόλις το 6,3% στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή. Την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση της χώρας συνεχίζουν να εξασφαλίζουν τα 4220MW λιγνιτικών Μονάδων, που παρήγαγαν το 56,5%. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (2011), τα ίδια γίνονται και στας Ευρώπας. Ο άνθρακας εξασφαλίζει την ηλεκτροδότηση: στη Γερμανία (60%), στην Ολλανδία (83%) και στη χώρα-υπόδειγμα ΑΠΕ, τη Δανία (57%)!! Με απλά λόγια: Άνθρακας ο «περιορισμός της παραγωγής από άνθρακα»…



Αφήνοντας στην άκρη επιχειρήσεις ΑΠΕ, τεχνικές εταιρείες, μελετητικά γραφεία, εργολάβους και «επιστήμονες» που ανησυχούν για τα συμφέροντά τους και τη δουλίτσα τους… Πολύς κόσμος πείστηκε από τη συστηματική προπαγάνδα των διεθνών οργανισμών του κεφαλαίου (ΕΕ, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.ο.κ.), των κυβερνήσεών τους, επιχειρηματικών ενώσεων της αγοράς, πανεπιστημίων «ανοικτών στην αγορά», χρηματοδοτούμενων ΜΜΕ και ΜΗΚΥΟ, και φαντάζεται πως μπορεί να υπάρξει πλήρης ηλεκτροδότηση νησιών, περιοχών και της χώρας ολόκληρης ΜΟΝΟ από ΑΠΕ.



Οι πιστοί κάθε δόγματος αρνούνται πάντα να δουν το προφανές: ο αέρας φυσά και σταματά ή δεν φυσά καθόλου, ο ήλιος πέφτει μετά τις 3-4μ.μ. το χειμώνα και 6-7μ.μ. το καλοκαίρι και δυστυχώς κυκλοφορούν και σύννεφα. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Καίνε οι πανάκριβοι αεριοστρόβιλοι των ιδιωτικών Μονάδων εισαγόμενου φυσικού αερίου, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να ακολουθήσουν τις συνεχείς τυχαίες αυξομειώσεις των φορτίων από ΑΠΕ. (Οι αεριοστρόβιλοι της ΔΕΗ απέχουν… για να μην πάρουν το «ψωμί» των ιδιωτών. Ίδιας στόφας «επενδυτές», οι «αεριάδες» Μυτιληναίος, Elpedison-Λάτσης και GdF/Suez-ΤΕΡΝΑ, ενθυλάκωσαν το 2009-2012 επιδοτήσεις 770 εκ.€!)



Όσοι αμφιβάλλουν ας αναρωτηθούν: Ποιο εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών θα δεχόταν να ηλεκτροδοτηθεί από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά; Υπάρχουν «αιρετικές» μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι ΑΠΕ δεν θα παράξουν ποτέ την ενέργεια που καταναλώθηκε για να κατασκευαστούν. Η Ε.ΟΝ (ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός, με 7.000MW Αιολικά) τις επιβεβαιώνει ήδη από το 2005! Στη μελέτη της “Wind Report 2005” διαπιστώνει πως όσο περισσότερα MW αιολικών εγκαθίστανται, τόσο πέφτει η απόδοσή τους! Τι λέει η ελληνική πραγματικότητα; Ο πίνακας δείχνει την «απόδοση» των Μονάδων ΑΠΕ, όσο αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς τους. Επιβεβαιώνονται οι «αιρετικοί» και η Ε.ΟΝ…









Το ΥΠΕΚΑ όμως παραμένει πιστός οπαδός των δογμάτων της αγοράς και των συμφερόντων της. Εφαρμόζοντας τη γνωστή ρήση «αν η πραγματικότητα δεν βολεύει, τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν», αύξησε τον «εθνικό στόχο συμμετοχής των ΑΠΕ το 2020 στην ηλεκτροπαραγωγή» σε 40%, από 18% που επέβαλε η ΕΕ στα πλαίσια της «διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής». Αν 3.538MW συνιστούν 6,3% συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή, το 40% απαιτεί εγκατάσταση 22.110MW!!! Και χωρίς να υπολογίζεται η πτώση της απόδοσής τους, όταν πολλαπλασιάζονται… Πάντως, στο «Εθνικό» Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου προβλέπεται εγκατάσταση «μόνο» 13300MW από ΑΠΕ ως το 2020 (7500MW Αιολικά, 3000MW Υδροηλεκτρικά και 2500MW Ηλιακά) κι επιπρόσθετα 4-6 νέες Μονάδες φυσικού αερίου (περίπου 2000MW) για ρύθμιση συχνότητας και συνλειτουργία με ΑΠΕ. Τα μεγέθη εγκατεστημένης ισχύος είναι φανερά εξωπραγματικά. Αν δείχνουν κάτι είναι ότι η ΕΕ, οι «αγορές» και το Υπουργείο τους νοιάζονται μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση των πιο αρπακτικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων. Ποσώς για την «κλιματική αλλαγή» και τους στόχους που εμφανίζονται να θέτουν.



Η σημερινή εγκατεστημένη ισχύς της χώρας (πλην ΑΠΕ) είναι 13.100MW. Ποιος χρειάζεται άλλα τόσα; Γιατί πρέπει να καταστραφεί ολόκληρο το φυσικό περιβάλλον της χώρας από βιομηχανικές εγκαταστάσεις «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής; 7500MW αιολικών πάρκων απαιτούν, μόνο για την «εσωτερική οδοποιία» τους, δρόμους πλάτους 6-10m και μήκους 700km. Δηλαδή μια νέα εθνική οδό, μέσα από τα βουνά και τα δάση της χώρας. Σωστά είπε κάποιος: «Δεν έχει προγραμματιστεί ποτέ μεγαλύτερη καταστροφή στα ορεινά οικοσυστήματα από καταβολής Ελληνικού κράτους!!»



Μην ρωτήσουμε σε ποιον θα πουληθεί όλη αυτή η ενέργεια, όταν χτες η μέση ζήτηση ήταν 4844MWh και η αιχμή μόλις 6707MWh. Να ρωτήσουμε ξανά, ποιος πληρώνει για όλα αυτά; Ο αντιπρόσωπος των απελευθερωμένων αγορών, η ΡΑΕ, έχει απαντήσει επισήμως: η λαϊκή κατανάλωση μέσω ΕΤΜΕΑΡ. Άλλωστε, όπως δήλωσε, με αφορμή την απόφαση της Βουλγαρίας να αποσυνδέσει το 40% των αιολικών και φωτοβολταϊκών για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ: «Η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι η πιο παραγωγική μέθοδος για να βοηθηθούν οι πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς»!



Όταν τα ΜΑΤ προστατεύουν το «επενδυτικό» κλίμα.



Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας, με δυνατούς ανέμους και μεγάλη ηλιοφάνεια, ήταν από τις πρώτες περιοχές που μπήκαν στο στόχαστρο της «πράσινης ανάπτυξης». Ειδικά η θυγατρική του γαλλικού κολοσσού EdF, Energies Nouvelles, θα εξασφαλίσει -κι αυτή- την «αυτόνομη ηλεκτροδότηση» του νησιού, εγκαθιστώντας 248MW «υβριδικών».



Τα υβριδικά συστήματα αποτελούν ολοκληρωμένες, οικονομικές και φιλικές στο περιβάλλον λύσεις για μικρότερα νησιά. Περιλαμβάνουν μια θερμική Μονάδα βάσης που συνδυάζεται με ηλιακά, αιολικά και αντλητικά-υδροηλεκτρικά για πολλαπλούς σκοπούς: ηλεκτροπαραγωγή, αποθήκευση ενέργειας και νερού, αξιοποίηση βρόχινου νερού, αφαλάτωση. Οι πρώτες μελέτες γι’ αυτά συντάχθηκαν από Μηχανικούς στη ΔΕΗ τη δεκαετία του 1990. Δεν εξυπηρετούσαν όμως την «απελευθέρωση των αγορών»…



Τα «υβριδικά» της ελεύθερης αγοράς, όπως αυτά στην Κρήτη και στην Ικαρία, συνδυάζουν τα παχουλά υπερκέρδη της επιδότησης 99,45€/MWh, την ασύδοτη εγκατάσταση, την καταστροφή των βουνών, το στράγγισμα του υδάτινου δυναμικού με γεωτρήσεις, την αγορά ρεύματος από «βρώμικες» Μονάδες της ΔΕΗ που θα πουλούν σαν δικό τους και… την αρωγή των «ελληνικών» αρχών και των ΜΑΤ ενάντια στους κατοίκους που αντιδρούν στην καταστροφή του τόπου τους.



«Υβριδικό» που οι ανεμογεννήτριες είναι στα Χανιά-Ρέθυμνο και οι υδροστρόβιλοι στο Ηράκλειο-Λασίθι σημαίνει απλά ότι το ρεύμα για την άντληση των νερών θα προέρχεται από τις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα ή στον Αθερινόλακκο.



Στη μελέτη της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης, για τις επιπτώσεις της «κλιματικής αλλαγής» (λειτουργούσε στο Υπουργείο Γεωργίας ως το 2010), οι Νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου εμφανίζουν υψηλότατο κίνδυνο ερημοποίησης λόγω αλάτωσης. Η άντληση με γεωτρήσεις εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού για κερδοσκοπία με τις επιδοτούμενες τιμές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής… θα επιβραδύνει ή θα επιταχύνει την «κλιματική αλλαγή» στην Κρήτη;



Η κατάσταση στο νησί: Η ζήτηση ρεύματος το 2012 ήταν 225.605ΜWh, έναντι 305.000ΜWh το 2008. Μείωση κατά 26,23%(!) λόγω οικονομικής κρίσης κι ανέχειας. Η αιχμή από το 2008 ως σήμερα δεν ξεπερνά τα 635MW. Η εγκατεστημένη ισχύς από θερμικές Μονάδες ανέρχεται σε 817MW (μαζούτ και ντήζελ), που είναι φανερό ότι αρκούν και ηλεκτροδοτούν πραγματικά το νησί. Οι εγκατεστημένες ΑΠΕ το 2012, έφτασαν τα 258MW και ο βαθμός απόδοσής τους το 1,8% της ονομαστικής τους ισχύος και το 6,9% της εγγυημένης, δηλαδή αυτής που «εγγυούνται» ότι θα παράξουν… Για τα 40.558ΜWh που έγχυσαν έλαβαν το 2012 επιδότηση τουλάχιστον 5,4εκ.€! (Αιολικά: 35.349MWh X 99,45€/MWh =3,5εκ.€, Ηλιακά: 5.209MWh Χ 353,55€/MWh =1,9εκ.€) Η ΔΕΗ πουλά στην οικιακή κατανάλωση 72€/MWh…



Η αδειοδοτημένη από τη ΡΑΕ ισχύς ΑΠΕ για την Κρήτη έφτανε την 31.10.2012 τα 2971MW. Αναμένουν έγκριση άλλα 2722MW. Σύνολο μαζί με τα ήδη εγκατεστημένα: 5951MW!! Ας μην ρωτήσουμε τι θα ηλεκτροδοτήσουν. Προφανώς, τίποτα! Δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση ούτε μιας λάμπας.



Ας δούμε όμως τα σενάρια πώλησης του «πράσινου ρεύματος» στο διασυνδεδεμένο Σύστημα μέσω υποβρύχιων καλωδίων.



Τα πράγματα είναι «απλά»: Μονή διασύνδεση «για απορρόφηση ισχύος αιολικών» (Κρήτη-Πελοπόννησος, καλώδια 2Χ500MW) απαιτεί 705εκ.€. Διπλή διασύνδεση (Κρήτη-Πελοπόννησος/Κρήτη-ΚΥΤ Αχαρνών, καλώδια 2Χ500MW) απαιτεί 1,7δις€. Επικρατέστερο –για ευνόητους λόγους- το πρώτο σενάριο, που προϋποθέτει όμως και μια νέα Μονάδα φυσικού αερίου στο Ρέθυμνο για ρύθμιση συχνότητας και load-following των ΑΠΕ. Η ΔΕΗ έχει αποσυρθεί από την κατασκευή Μονάδας στην Κορακιά. Πόση επιδότηση θα ζητήσει ο ιδιώτης «επενδυτής» για να φτιάξει τη Μονάδα που θα αναβοσβήνει κατά τα καπρίτσια του ήλιου και των ανέμων; Και πόσο θα πληρώσουν οι Κρητικοί την απόσβεση της διασύνδεσης; Από 01.07.2013, κατ’ επιταγήν της ΕΕ, «απελευθερώνονται» και τα οικιακά τιμολόγια από «τα δεσμά» της ενιαίας γεωγραφικής τιμής. Οι Κρητικοί θα πληρώνουν πλέον «το πραγματικό κόστος παραγωγής» στον τόπο τους…



Και κάτι ακόμα: Το «αιολικό δυναμικό» που μπορεί να μεταφερθεί στο διασυνδεδεμένο Σύστημα από την Πελοπόννησο –αφού κατασκευαστεί η νέα γραμμή Μεταφοράς 400KV- θα είναι 2100MW έως 2200MW. Στην Πελοπόννησο λειτουργούν ήδη 1100MW αιολικών και έχουν άδεια λειτουργίας άλλα 500MW. Πού θα χωρέσουν της Κρήτης;;;



Δεν χωράνε όλοι. Και νόμος της ελεύθερης αγοράς είναι η επικράτηση του ισχυρότερου. Γι’ αυτό σπεύδουν τα ΜΑΤ να προστατέψουν τον Πλανήτη από την «υπερθέρμανση» και τα συμφέροντα της EdF από τους Κρητικούς. Επί τρία χρόνια, σωρεία συλλήψεων και μηνύσεων στο Αποπηγάδι Χανίων, γιατί οι κάτοικοι τολμούν να διεκδικήσουν τη γη τους και την αξιοπρέπειά τους.



Η «απελευθερωμένη αγορά» και η «πράσινη ανάπτυξη» οδηγούν στο πιο ανορθολογικό, ακριβό και περιβαλλοντοκτόνο μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής. Δεν είναι υπόθεση μόνο της Κρήτης, της Μάνης, της Εύβοιας. Όπως δεν πρόκειται η Κρήτη να «σωθεί» μόνη της ενεργειακά από τις ΑΠΕ, έτσι δεν πρόκειται να σωθεί ούτε το βασικό κοινωνικό αγαθό που λέγεται ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είναι και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν επιμέρους πρόβλημα της Κρήτης, της Πτολεμαΐδας ή των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο. Η ενεργειακή πολιτική είναι στρατηγικό βάθρο κάθε χώρας. Το «Πότε θα κάνει Ξαστεριά» δεν είναι μόνο για τους αγωνιστές στο Αποπηγάδι. Ένας ολόκληρος λαός πρέπει να απελευθερωθούμε από την κατοχή των απελευθερωμένων αγορών.



Όταν τα χρηματιστήρια «σώζουν» από την «κλιματική αλλαγή»…



Η βάση όλων των πολιτικών «πράσινης ανάπτυξης» εδράζεται σε μια ασύλληπτη χρηματιστηριακή φούσκα «εμπορίας δικαιωμάτων αέριων ρύπων», ή ορθότερα αέρα κοπανιστού. Τόσο επικερδούς που η Κομισιόν, παρά την αντίδραση ακόμα και των ευρωπαίων βιομηχάνων, απαιτεί να ανακληθούν 900.000.000 δικαιώματα εκπομπής CO2 ως το 2020, προκειμένου να ανεβούν τεχνητά οι τιμές των ρύπων και να μην καταρρεύσουν τα Χρηματιστήρια Κλίματος και η κερδοφόρα μπίζνα!



Cui bono? Το «πράσινο λόμπυ», αφού εισπράττει τις επιδοτήσεις του από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων-ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές και… οι ενεργειακές επιχειρήσεις! Η RWE κέρδισε το 2006 από τις «συναλλαγές ρύπων» 22,6 εκ.€. Τα μεγαλύτερα όμως κέρδη είχε ο κλάδος πετρελαιοειδών!! ESSO, SHELL και BP κέρδισαν, μόνο το 2005, πάνω από 69 εκ.€!!! Η ίδια BP που ξεριζώνει τα παρθένα δάση της Ινδονησίας, η ίδια SHELL που ξεκληρίζει με οπλισμένους μισθοφόρους τα χωριά της Νιγηρίας. Όσο για τον Πλανήτη και την «κλιματική αλλαγή», αυτά είναι απλώς για «ιθαγενείς»…



Η εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, σαν κρίση δημόσιου χρέους, στρέφει πολλά pension funds και ασφαλιστικές εταιρείες -που αναζητούν υποκατάσταση των σταθερών αποδόσεων που παρείχαν τα «τοξικά» πλέον κρατικά ομόλογα- στις υψηλότατες κρατικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι ΑΠΕ. Αλλά και πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας, τρομαγμένοι από την εξάτμιση μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και παρασυρμένοι από κυβερνητικές υποσχέσεις και τραπεζικές «προσφορές», έριξαν το υστέρημά τους, φορτώθηκαν και δάνειο για να εγκαταστήσουν μικρές ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά. «Εγγυημένο εισόδημα», τους έλεγαν. Όσο κράτησαν οι «εγγυήσεις» της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις, τόσο κράτησαν και για τα φωτοβολταϊκά. Με την επιβολή Ειδικής Εισφοράς 25%-30% στο τζίρο, εξανεμίστηκε το εισόδημα κι έμειναν τα δάνεια και τα χρέη. Οι μικροπαραγωγοί βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση. Κάποιοι έφτασαν στην αυτοκτονία… Οι περισσότεροι προσπαθούν να σώσουν… τους εαυτούς τους και ζητούν να αυξηθεί κι άλλο το ΕΤΜΕΑΡ, να τους πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός. Ξεχνούν ότι κάθε μέρα μένουν χωρίς ρεύμα 1000 νοικοκυριά… Τίποτα και κανείς δεν σώζεται έτσι.



Η «πράσινη» αρπαχτή δεν φτιάχτηκε για μικροπαραγωγούς, αλλά για τη Vestas, την EdF, την ΤΕΡΝΑ, τον Ρόκα κ.λπ. Οι «αγορές» δεν μοιράζουν χρήμα στους πολλούς, όπως γνωρίζουν οι μικροεπενδυτές του Χρηματιστηρίου από το 1999. Μαζεύουν το χρήμα και την περιουσία των πολλών και κάνουν πλουσιότερους τους λίγους. Σε άλλη διάλεκτο ονομάζεται συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.



Ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται πάνελς στα χωράφια και τα λιβάδια του, ούτε ευκάλυπτους, μίσχανθους κι ηλίανθους –το νέο «πράσινο ελντοράντο» της παραγωγής βιοκαυσίμων… Έχει άμεση ανάγκη από γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για να τρέφεται και να ντύνεται.



Η χώρα μας δεν χρειάζεται χιλιάδες MW άχρηστων, ενεργοβόρων και πανάκριβων ΑΠΕ. Δεν χρειάζεται να «κουρέψει» τις κορυφογραμμές και τα δάση για να φυτέψει ανεμογεννήτριες. Έχει ανάγκη να διατηρήσει το φυσικό πλούτο και το περιβάλλον της, για να χαίρεται ο λαός μας τον ηλιόλουστο τόπο του. Έχει λιγνίτη, έχει νερά που της εξασφαλίζουν ενεργειακή ανεξαρτησία και φθηνή ενέργεια 60 χρόνια τώρα. Διαθέτει ηλεκτρενεργειακή υποδομή, χτισμένη από το υστέρημα του λαού της. Λέγεται ΔΕΗ (και ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, ένεκα ΕΕ κι «απελευθέρωσης»).



Χρειάζεται μόνο να μπουν όλα αυτά στην υπηρεσία των πολλών κι όχι στην κερδοφορία των λίγων. Χρειάζεται εθνικοποίηση ολόκληρου του ενεργειακού τομέα, ως προϋπόθεση για φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια, χιλιάδες θέσεις εργασίας, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όφελος του λαού της. Μόνο έτσι διασφαλίζονται τα κοινωνικά αγαθά, η αξιοπρεπής διαβίωση, οι μισθοί, οι συντάξεις, το περιβάλλον, το μέλλον των παιδιών μας και της χώρας μας.



Φλώρα Παπαδέδε



Γ. Γραμματέας ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ



* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, την Κυριακή 7.4.2013