ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ανεξέλεγκτες αγορές – ανεξέλεγκτη ανοησία



Η ανεξέλεγκτη χρήση γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων μεταφέρει επικίνδυνα υπολείμματα στον καταναλωτή, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του παραγωγού, επηρεάζει δυσμενώς το περιβάλλον και ιδιαίτερα τους υδάτινους αποδέκτες, μειώνει μακροχρόνια τη γονιμότητα των εδαφών… Και όμως, η Τρόϊκα εσωτερικού υπονομεύει τις διαδικασίες ελέγχου των χορηγήσεων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, οι οποίες όσο κι αν δεν είναι άψογες, αποτελούν μια βάση για την επίτευξη ορισμένων αποτελεσμάτων προς όφελος της ποιότητας ζωής…Είναι σα να θίγεται ο ρόλος του ιατρού ως συνταγογράφου φαρμάκων, ή ο ρόλος του πολιτικού μηχανικού ως εγγυητή της ασφάλειας των κτιρίων….

Η ΠΟΣΕΓ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ) aπευθύνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης) και λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ :

« Πληροφορηθήκαμε ότι το τελευταίο διάστημα στελέχη της τρόικας με τα παρακλάδια της, στα πλαίσια της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, επεμβαίνει σε σοβαρά θέματα που άπτονται της επαγγελματικής μας ιδιότητας τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα προτείνει:

• Για τα γεωργικά φάρμακα την κατάργηση του Γεωπόνου επιστήμονα για την διακίνηση των γεωργικών φαρμάκων και την αντικατάστασή του με τον πιστοποιημένο διακινητή κατόπιν επαγγελματικής κατάρτισης. Την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με τον όρο μερική απασχόληση.

• Για τα λιπάσματα, να δίνεται η δυνατότητα στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εμπορίας λιπασμάτων να απασχολούν υπεύθυνο επιστήμονα μερικής απασχόλησης και να δίνεται η δυνατότητα και σε κατόχους πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας να ασκούν εμπορία λιπασμάτων.


Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται στην χώρα μας από τους επιτηρητές της, η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος την οποία κατά κόρον επικαλούνται φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίζουν ότι με τις την κατάργηση του επιστήμονα καταργούν τις διακρίσεις.

Επειδή φαίνεται ότι χάσαμε το μέτρο και τον έλεγχο και ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει ότι θέλει, η ΠΟΣΕΓ κάνοντας χρήση του “κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις…” ν.2690/1999 άρθρο 5, ΖΗΤΑΜΕ να έχουμε άμεση πρόσβαση σε όλα τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να σχηματίσουμε πλήρη εικόνα για θέματα που αφορούν τα μέλη μας και την επαγγελματική μας ιδιότητα. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση λόγω του επείγοντος και της σοβαρότητας.

Ο Πρόεδρος, Ευθύμιος Ιακωβάκης, ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτριος Καρακώστας