ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ποτέ την Κυριακή!

 O Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
Καλεί σε απεργία τους βιβλιουπάλληλους/εμποροϋπάλληλους σε απεργία, για να μην υποδεχτούμε –κατά πως λέει – το 1909(!), που ήταν η τελευταία χρονιά με μαγαζιά ανοιχτά την Κυριακή….Τότε ήταν που το ανθρωποφαγικό εμπορικό κεφάλαιο ούρλιαζε στη διαπασών και ο  πατέρας μου, μόλις 13 χρονών  εμποροϋπάλληλος στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, κράτησε στη μνήμη του τον  άθλιο τίτλο   μιας  εφημερίδας που διαμαρτυρόταν για τη συγκεκριμένη ρύθμιση  : ΑΠΕΡΑΝΤΟΝ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΕΙΟΝ !
Λέει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου :
Το επιχείρημα της «αναζωογόνησης της αγοράς» και η ανάπτυξη που επικαλούνται οι ξενοδόχοι, το εμπορικό κεφάλαιο, οι εργοδότες και η κυβέρνηση είναι αστείο και προκλητικό. Στους 1,5 εκατομμύριο άνεργους, στους 500.000 (επισήμως) απλήρωτους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στους δημόσιους υπάλληλους με τους καρατομημένους μισθούς, στους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους με τις πετσοκομμένες συντάξεις, το μόνο που δεν λείπει είναι οι ώρες να ψωνίσουν! …….Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» του ωραρίου εργασίας και τον «απεγκλωβισμό» του από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για κατάργηση του 8-ωρου, του 5-ήμερου, των ρεπό και του ωραρίου εργασίας γενικά, συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους (ταχυμεταφορές, αποθήκες, λογιστήρια, τράπεζες κλπ). Στοχεύουν στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου μέσω του ξεζουμίσματος και της εξαθλίωσης των εργαζομένων και του ξαναμοιράσματος της αγοράς με το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και τη συγκέντρωση του τζίρου σε λιγότερα χέρια. ….Όσο για τις υποτιθέμενες νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, ακριβώς τα ίδια υπόσχονταν σε κάθε «απελευθέρωση» του ωραρίου. Το μόνο βέβαια που απέμενε δεν ήταν νέες θέσεις εργασίας, αλλά ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (4ωρα, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ). Σε αυτό το παραμύθι άλλωστε την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ) λέγοντας ότι «τη στιγμή που έχουμε απλήρωτους τους εργαζομένους μας για μήνες, σιγά μην κάνουμε νέες προσλήψεις». 


Την Κυριακή 30/12, θα γίνει απεργιακή διαδήλωση  στις 10.30 π.μ., στην αρχή της Ερμού (Σύνταγμα) και  θα ακολουθήσει απεργιακό γλέντι και ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου…