ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Κουρουμπλής και Αριστερή Ανασύνθεση



 
Θα συμφωνήσω (σε ελάχιστα)  και θα διαφωνήσω (πάρα πολύ ) με την ανακοίνωση που εξέδωσε η «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση»(ΑΑ), συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από τις δηλώσεις  του Παναγιώτη Κουρουμπλή για την πιθανή ή επιθυμητή από τον ίδιο διαγραφή του Νάσου Θεοδωρίδη. (σχετικά δες και http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2012/10/blog-post_29.html) 

Λέει η ΑΑ :

«Δυσάρεστη έκπληξη σε όσες και όσους ανήκουμε στη Ριζοσπαστική Αριστερά προκάλεσε η δημόσια προτροπή του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, να διαγραφεί ο σ. Νάσος Θεοδωρίδης για συγκεκριμένες απόψεις που εκφράζει χρόνια τώρα στο πλαίσιο του ΣΥΝ.

Η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση παρότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις του σ. Νάσου, ανησυχεί ιδιαίτερα για την απαίτηση διαγραφής του άρτι αφιχθέντος στον ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή. Προφανώς αγνοεί ότι οι διαγραφές ως μέθοδοι εξαφάνισης των διαφορετικών απόψεων είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των Αριστερών. Στο ΠΑΣΟΚ όπως ξέρει κι ο ίδιος ευδοκιμούσαν...

Η πολυτασική κουλτούρα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση διαγραφής που διατύπωσε δημόσια ο νεόκοπος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Καλό είναι να γνωρίζει ότι η θέση του δεν του δίνει επιπλέον προνόμια σε σχέση με τα απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε ότι το δικαίωμα διατύπωσης απόψεων και θέσεων είναι καθολικό και δεν αφορά μόνο όσους τις εκφράζουν από την τηλεόραση».
 

Η  απόρριψη  των διαγραφών των πολιτικών αντιπάλων – που αναφέρει  η ΑΑ –  είναι ως ένα βαθμό δικαιολογημένη και  στοιχειοθετεί μια συνθήκη εσωκομματικής δημοκρατίας. Όμως το εύρος μιας διαφωνίας (στη προκειμένη περίπτωση του Θεοδωρίδη προς τους υπολοίπους…) δεν μπορεί να είναι αδιάφορο. Το θέμα  σηκώνει μεγάλη συζήτηση, όπως συζήτηση σηκώνει  π.χ. και  η λογική των «διαβουλεύσεων»,  που ενίοτε εκφυλλίζονται σε  απλό ιμάντα μεταβίβασης προειλημμένων θέσεων….

Όμως τι να πει κανείς για την άκρως επιθετική  συμπεριφορά της ΑΑ, που κραδαίνει έναντι του Κουρουμπλή την κομματική επετηρίδα;  Τι να πει κανείς για την  ατάκα περί του «άρτι αφιχθέντος στον ΣΥΡΙΖΑ»;   Ή για την βολή  περί «νεόκοπου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου»;

Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται …Αυτή τη κρίσιμη ώρα, που πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι μια γροθιά, δεν πρέπει να  παρακολουθήσουμε τον επιπόλαιο «αβανγκαρντισμό»  στις διαλυτικές του πρακτικές. Με τις όποιες διαφωνίες και τις κόντρες μας, πρέπει  να είμαστε και να αισθανόμαστε μια μεγάλη πολιτική οικογένεια.