ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Μια ερώτηση της Σακοράφα, μια Παναττική συγκέντρωση


Η υπόθεση της διακοπής της λειτουργίας του Σικιαριδείου Ιδρύματος προκαλεί όλο και περισσότερες διαμαρτυρίες, ειδικά από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Έτσι σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα, ύστερα από ανάλογες ενέργειες των Παναγιώτη Κουρουμπλή και Νίκου Χουντή, τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους οι Υπουργοί Οικονομικών (Στουρνάρας) και Υγείας (Λυκουρέντζος).
Λέει η Σακοράφα :
«Επειδή έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της Διοίκησης του Ιδρύματος “έγκριση προϋπολογισμού – απολογισμού” προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Επειδή ήδη η Διοίκηση τα έτη 2010-2011-2012 έχει πετύχει σημαντική περιστολή του κόστους λειτουργίας.
Ερωτώνται  οι κ. κ. Υπουργοί,

1.           Γιατί δεν επιχορηγήσατε το Ίδρυμα ενώ είχατε εγκρίνει τα απολογιστικά του στοιχεία και τον προϋπολογισμό του;

2.           Τί σκοπεύετε να κάνετε με τα παιδιά και τους γονείς που ταλαιπωρούνται εξαιτίας της αδιαφορίας σας, μέσα σ΄ αυτή την οικονομική συγκυρία που ούτε δομές, ούτε περίθαλψη , αλλά ούτε και εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργούν;»
 

Πέρα όμως από τις «κοινοβουλευτικές δράσεις κορυφής», σχετικά με την υπόθεση του Σικιαριδείου αλλά και γενικότερα για τα ιδρύματα και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), αναπτύσσεται μια έντονη κινητικότητα από πολλούς ενδιαφερόμενους πολίτες.  

Έτσι μια πρόσφατα δημιουργημένη «ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ /ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» οργανώνει σήμερα Πέμπτη, 20.9.12 , ώρα 6.30, συνάντηση στο Πολυτεχνείο (αίθουσα 318).
Σε ένα  πραγματικά άξιο λόγου (αλλά και αντιρρήσεων….)σκεπτικό ,  η Ομάδα Εργασίας αναφέρει :   

«Η δημιουργία και στήριξη δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και οικονομίας αποτελεί μείζονος σημασίας πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απέναντι στην κρίση αλλά και την αύξηση των ρατσιστικών και φασιστικών φαινομένων. Η αλληλεγγύη, για εμάς, αφενός καλύπτει άμεσες ανάγκες, υποδεικνύοντας δραστικά στην πολιτεία τις ελλείψεις της και δημιουργώντας αιτήματα για πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις, αφετέρου χτίζει κινηματικές δομές αυτοοργάνωσης. Με αυτό το σκεπτικό, την Τρίτη 28.8.2012 έγινε συνάντηση βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που είχαν ήδη ασχοληθεί με το θέμα…..


 

Οι βασικοί άξονες που αναδείχθηκαν τόσο από την εισήγηση της ομάδας εργασίας όσο και από άλλες παρεμβάσεις  μπορούν να συμπυκνωθούν στα παρακάτω: 

● Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση και δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Στον πόλεμο που ζούμε –γιατί περί πολέμου πρόκειται─ αντιπαρατάσσουμε τη μεγαλύτερη αντίσταση, την αντίσταση της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη για μας ταυτίζεται με την αντίσταση του λαού ώστε να βρει τη δύναμη να ορθώσει το ανάστημά του και να αντεπιτεθεί. Είναι μια διαδικασία λαϊκής αυτοοργάνωσης στη βάση των κοινωνικών αναγκών με χειραφετητικό περιεχόμενο και αποτέλεσμα.  

● Η λαϊκή αντίσταση, η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για να μην παραδοθούμε ως κοινωνία στον κατακερματισμό, τον κανιβαλισμό, τον εφησυχασμό, τη μοναξιά και την απόγνωση. Παράλληλα είναι ο μόνος δρόμος αντίστασης στην ανάπτυξη αντικοινωνικών φαινομένων, όπως η ανάπτυξη ρατσιστικών, φασιστικών και εθνικιστικών τάσεων.  

Αφετηρία μας είναι η αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων ξεπερνώντας την παγίδα της φιλανθρωπίας.  

Δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε το υπό διάλυση κοινωνικό κράτος, αλλά να λειτουργήσουμε ως καταλύτης για την ενεργοποίηση και την αυτενέργεια, τη διεκδίκηση των κοινωνικών παροχών σε όλους. 

● Δεν προτείνουμε κάτι νέο – σε όλη την Ελλάδα αναπτύσσονται δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλέγγυας οικονομίας. Συμπολίτες μας (ανάμεσά τους και πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και επινοούν συλλογικούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης. Θεωρούμε αναγκαίο οι πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης να συγκροτούνται στη βάση λαϊκών συνελεύσεων, με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική αντιπροσωπευτικότητα και κυρίως κοινωνική συμμετοχή, αποφασιστικό χαρακτήρα και οικονομική αυτοτέλεια.  

Η δράση μας, αν και αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή, δεν διακατέχεται από ηγεμονισμούς, ούτε επιδιώκει στενές κομματικές καταγραφές, αλλά στοχεύει στο τρίπτυχο λαϊκή αυτοοργάνωση – αντίσταση - αλληλεγγύη για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του λαού, την πάλη κατά των μνημονίων και την κοινωνική χειραφέτηση.  

● Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ εκτός από την πανελλαδική του δικτύωση, το ανθρώπινο δυναμικό του και την αξιόλογη πείρα του, έχει αποφασίσει να υποστηρίξει και οικονομικά δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεγγύης, υπάρχουσες ή νέες. 

● Θεωρούμε όμως ότι οι δομές αλληλεγγύης πρέπει να εξασφαλίζουν την οικονομική αυτοτέλειά τους. Οι οικονομικοί πόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μπορούν κατά περίπτωση να ενισχύουν υφιστάμενες ή νέες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά δεν πρέπει να καλύπτουν πάγιες δεσμεύσεις, ούτε να ενισχύουν μια επιδοματική λογική για την κοινωνική αλληλεγγύη αλλά να επιδιώκουν την υποστήριξη είτε υποδομών και εξοπλισμού υφιστάμενων δομών αλληλεγγύης (π.χ. κοινωνικά ιατρεία) είτε νέων συνεταιριστικών και αλληλέγγυων εγχειρημάτων. 

Η ομάδα εργασίας έχει ξεκινήσει την καταγραφή των υπαρχουσών δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και οικονομίας σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και την κωδικοποίηση της απαραίτητης για τέτοιου είδους εγχειρήματα τεχνογνωσίας.