ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης



 Η υπόθεση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης  ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που επρόσκειτο  στον Συνασπισμό ήταν ο Φώτης  Κουβέλης. Τότε κοινοποιήθηκαν  κάποιοι σχεδιασμοί,  που σκόπευαν στην κατασκευή υπόγειου γκαράζ  σε πρώτη φάση και στη συνέχεια  στην επαν-οικοδόμηση της δημοτικής αγοράς στον «επίγειο» όροφο. Το σχέδιο είχε ανάλογα στοιχεία με αυτά της δημιουργίας υπόγειου γκαράζ  στη γωνία Κύπρου και Πατησίων, εξοικονομούσε επιφανειακό χώρο που καταλαμβανόταν από σταθμεύοντα οχήματα σε μια πυκνοδομημένη περιοχή, είχε τη σύμφωνη γνώμη του Κουβέλη  -  αλλά όχι και διαφόρων κινηματικών παραγόντων :  Οι οποίοι είτε από δυσπιστία προς το κράτος είτε από μια «αρχειακή»  αντίρρηση στην «τρισδιάστατη πολεοδομία»  και στην υπογειοποίηση διαφόρων αστικών λειτουργιών, πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση και ματαίωσαν αμφότερα τα σχέδια – Δημοτικής Αγοράς και οικοπέδου Κύπρου και Πατησίων….

Έκτοτε η Δημοτική Αγορά λειτούργησε σαν κατειλημμένος και αυτοδιευθυνόμενος χώρος, με σημαντική παραγωγή εκδηλώσεων, ομιλιών, προβολών, συζητήσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων. Ο χώρος καλλωπίσθηκε σε σημαντικό βαθμό, έγινε για ορισμένους  «στέκι» και   συγκέντρωσε εκατοντάδες πολίτες σε διάφορα «δρώμενα», χωρίς να προσλάβει τελικά  ένα χαρακτήρα  γενικής , κοινωνικής και πολιτικής αντιπροσωπευτικότητας :  Πράγμα που εκφράστηκε ΚΑΙ με τη στάση των άλλων(πλην ΣΥΝασπισμικών) αθηναϊκών δημοτικών παρατάξεων έναντι της κατάληψης , ΚΑΙ με τη σύνθεση του κοινού  που προσερχόταν στα διάφορα γεγονότα αλλά  ΚΑΙ  με τις επιλογές  της ομάδας που διαχειριζόταν την κατάληψη…..

Στην περίοδο της κρίσης,  όταν προοδευτικά άρχισε να  αμβλύνεται  η ανάγκη  παραγωγής χώρου στάθμευσης στη συγκεκριμένη περιοχή(!), η Δημοτική Αγορά Κυψέλης έπαιζε  σημαντικό ρόλο στις αντιμνημονιακές δράσεις και στις δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ η αγορά βιολογικών προϊόντων τα Σάββατα  έφερνε πολίτες από πολλές περιοχές  .

Η πρόσφατη χρήση των ΜΑΤ για την έξωση των δραστηριοτήτων  της Δημοτικής Αγοράς  , για το σφράγισμα του χώρου και το «ξανααράχνιασμά» του, υπονοεί κάτι περισσότερο από μια απλή δημαρχιακή μικρόνοια : Κυρίως και προπάντων υπονοεί τη χρήση της δημαρχιακής εξουσίας για τη διεκπεραίωση άνωθεν εντολών και  για την προώθηση «πωλητικών» στόχων ,  που έχουν τεθεί από τη τρόϊκα εξωτερικού.

Αντιγράφω από άρθρο στην ΑΥΓΗ της 26.8.12 :

« Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν βρήκε ούτε μια ώρα από τον χρόνο του για να πάρει μέρος στη δραματική συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (22.8), όπου ο ένας μετά τα τον άλλο οι αιρετοί εκπρόσωποι δήλωναν την αντικειμενική παύση λειτουργίας των δήμων, λόγω της μνημονιακής πολιτικής και αποφάσιζαν κινητοποιήσεις. Βρήκε όμως χρόνο να οργανώσει μια επίδειξη δύναμης, αποδεικνύοντας ότι είναι, όπως εύστοχα σημειώνει η δημοσιογράφος Λώρη Κέζα σε σχετικό άρθρο της στο "Βήμα" (23.8), «δήμαρχος από άλλο πλανήτη».

Οι πολίτες της Κυψέλης και της ευρύτερης περιοχής, διαδήλωσαν στη συγκέντρωση της  27.8 την αντίρρησή τους στο δημαρχιακό αυταρχισμό και στην τυπολατρική τήρηση της «νομιμότητας»… Ο αγώνας των πολιτών και των κατοίκων θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση…