ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΕΞΑΘΛΙΟΜΕΤΡΟ

Το παρακάτω κείμενο («ΤΟ ΕΞΑΘΛΙΟΜΕΤΡΟ») του Κώστα Κρεμμύδα, εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ και «κατόχου» της στήλης ΞΟΥΘΟΥ ΚΑΙ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ ΓΩΝΙΑ στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ (20.11.2011) είναι ολίγον τι σιτεμένο, ως αναφερόμενο στις απαρχές της κυβέρνησης Παπαδήμου . Αλλά και το σιτεμένο κρέας είναι ιδιαίτερα νόστιμο και οι σιτεμένες γυναίκες τύπου Κατρίν Ντενέβ είναι ελκυστικές -  γιατί λοιπόν όχι κι ένα κείμενο; Πολλώ δε μάλλον που το «Εξαθλιόμετρο» του Κρεμμύδα συμπεριλαμβάνει και ορισμένα «πολιτικά τρίποντα» -  τουτέστιν επιτυχείς βολές  από την απόσταση που κρατάει σε σχέση με την πολιτική ένας άνθρωπος  της τέχνης….

Ιδού λοιπόν ένα replay  κάποιων οιονεί μπασκετικών επιτυχιών  του κειμένου :


-       Και στην αριστερά υπάρχουν οι γκουρού που καλύπτουν με βεβαιότητες το απόλυτο τίποτα. Διαβάζω, κι ακούω σε συνεντεύξεις, αλλά δεν μπορώ να πω ονόματα γιατί θα μου κόψουν τη στήλη.
 
-       Πάντως να ξέρετε πως πριν προχωρήσουν στη νέα τους κυβέρνηση είχαν μετρήσει την αντοχή της κοινωνίας με το εξαθλιόμετρο, (μια συσκευή που μοιάζει μ’ αυτές που διαπιστώνεται η ένταση της μπαταρίας, ένα είδος αμπερόμετρου δηλαδή). ….. Κι αν κρίνουμε από το εύρος (και την υποδοχή της νέας εκτροπής) το εξαθλιόμετρο έδειξε πως ακόμα αντέχουμε.
Την ίδια συσκευή χρησιμοποιούν και στην Αριστερά. Γι’ αυτό είναι ήρεμοι, ήσυχοι κι ευτυχισμένοι. Παλιά συνταγή η εξαθλίωση. Είναι κάτι σαν το τζόκερ που άμα σου κάτσει –η εξαθλίωση, όχι τα πέντε νούμερα-  εξασφαλίζεις την επιβίωσή σου. Όσο πιο εξαθλιωμένος ο κόσμος, τόσο υπάρχουν ελπίδες να σε προτιμήσει, αυτόματα, δίχως να κουνήσεις καν το δαχτυλάκι σου.

-       Ο Μίκης Θεοδωράκης στην Αυγή της 9.10.2011 έκανε λόγο για συγκρότηση ενός Πανεθνικού Παλλαϊκού Μετώπου. Πολλοί κόπτονται –τουλάχιστον θεωρητικώς. Υπόσχονται μάλιστα να το υπηρετήσουν ως «απλοί στρατιώτες». Επειδή με καίει, αν τελικά προκύψει πληθώρα «απλών στρατιωτών», να ξέρετε πως προσφέρομαι για το ρόλο του απλού στρατηγού..........

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ στο





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου