ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Θρήνος για τη Κορέα, της Μαρίας Σωτηροπούλου





Σταλινογοτθικός-η-ον : Το επίθετο προέρχεται από την αρχιτεκτονική και «σημαδεύει» το γνωστό ύφος του «σοσιαλιστικού μεγαλοϊδεατισμού» , που παρήγαγε κτίρια γενικώς δυσανάλογα, ογκώδη και α-σχημα.

Επαγγελματικά απασχολούμενες μοιρολογίστρες : Ειδική κατηγορία γυναικών ασχολούμενη με τη παραγωγή θρήνων σε κηδείες στις παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες…

Ιδού τώρα η εξίσωση : Σταλινογοτθικό στυλ + επαγγελματικό (ή ex officio..) μοιρολόϊ = Η κηδεία του Κιμ Γιονγ Ιλ, κληρονομικού «κομμουνιστή" ηγέτη της Β.Κορέας.


Για την κηδεία του μεγάλου ηγέτη γράφει η Μαρία Σωτηροπούλου – Αρβανίτη, ιατρός και συγγραφέας σχετικού ταξιδιωτικού πονήματος . Η οποία και καταθέτει μια ενδιαφέρουσα προσωπική μαρτυρία :



«Πριν λίγα χρόνια, μετά τον πρώτο μεγάλο λιμό, που ακολούθησε την κηδεία του Κιμ Ιλ Σουγκ, κατά τη διάρκεια Συνεδρίου των ΚΚ στην Αθήνα, γιατρός σύνεδρος από τη Β. Κορέα μου τηλεφώνησε και αφού μου περιέγραψε τις τραγικές ελλείψεις στα ιατρεία μου ζήτησε πιεσόμετρα μηχανικά, επειδή μου εξήγησε ότι δεν είχαν μπαταρίες για οποιοδήποτε ηλεκτρονικό όργανο. Κάναμε έρανο ψάξαμε με κόπο στις φαρμακαποθήκες για τα ξεπερασμένα όργανα και τα παραδώσαμε στο χώρο του Συνεδρίου» .




Ολόκληρο το κείμενο της Σωτηροπούλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου