ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών



Η ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών) συνέδρια κατεργάζεται. Των οποίων τα συμπεράσματα θα  τεθούν σε γενικότερο κριτικό έλεγχο στον «τελικό» της 9-11 Σεπτεμβρίου, στη Νήσο Χίο, στο καστροχώρι των Μεστών – περιοχή των Μαστιχοχωρίων.  Θα είναι το 18ο κατά σειράν συνέδριο του χώρου,  που  αυτή τη φορά θα εστιαστεί στο μεγάλο ζήτημα της πολυαπασχόλησης και στα υπο-ζητήματα που προκύπτουν .

Όταν μιλάμε για πολυαπασχόληση δεν εννοούμε απλά και μόνο τη σύζευξη αγροτικής παραγωγής και τουριστικής δραστηριότητας, αλλά κάτι ευρύτερο.  Η συμβατική οικονομολογική σκέψη κηρύσσει την πολυαποασχόληση «σκάνδαλο» και υπηρετεί ανεπιφύλακτα την ειδίκευση, μέχρι τις πλέον ακραίες της μορφές. Από τον Άνταμ Σμιθ μέχρι τον Χένρυ Φορντ και τους μεταγενέστερους, η αποτελεσματικότητα θεωρείται ως  συνυφασμένη με την κατά το δυνατό στενότερη και αποκλειστικότερη  σχέση εργαζόμενου και παραγωγικού πόστου. Ελάχιστοι είδαν μέσα στην πολυαπασχολούμενη ανθρώπινη  «μηχανή» την ψυχολογική ελάφρυνση που επιτελούν οι εναλλαγές  του παραγωγικού ρόλου, την άρση της μονοτονίας, την ανάταση της φαντασίας και ευρηματικότητας και την  δια μέσου αυτών βελτίωση του παραγωγικού αποτελέσματος.
Ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο, η δημιουργική αντιμετώπιση των «νεκρών περιόδων» πριν και μετά τις εργασιακές αιχμές (τρύγος, θερισμός κλπ) μπορεί να προσφέρει πρόσθετα εισοδήματα, νέες εμπειρίες και κινητικότητα  φαντασίας  και ιδεών. Ο αγρότης που μπορεί να είναι λίγο ξενοδόχος, εστιάτορας ή  βιοτέχνης, έχει τη δυνατότητα να είναι συνολικά πιο αποδοτικός για την κοινωνία και τον εαυτό του. 
Διαβάζω την ανακοίνωση των Νέων Αγροτών και ενθουσιάζομαι για μερικά από αυτά  που γράφει . Όπως λόγου χάρη για το ότι «Οι Νέοι Αγρότες & Αγρότισσες πιστεύουν στον δυναμισμό τους και αγαπούν πραγματικά τα προϊόντα που παράγουν. Μιλούν με ενθουσιασμό για την ελληνική αγροτική παραγωγή (και όχι για τις επιδοτήσεις) και κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον…….»
Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών  δήλωσαν εκπροσώπηση οι Ενώσεις Νέων Αγροτών από τις περιοχές: Αργολίδας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λάρισας, Λακωνίας, Μυτιλήνης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Σερρών και Χίου, ενώ συνεχίζονται  οι υποβολές αιτήσεων συμμετοχής στο info@neoiagrotes.gr και στο 6943834921 (κ. Ακης Γιάτσογλου).
Για να αντιμετωπισθούν προβλήματα με την «νησιωτικότητα» (πλοία και αεροπλάνα σε ορισμένες ημέρες και ώρες) βοηθά η Νέα Αγρότισσα από την Χίο κα Ρούλα (2271076084, info@masticulture.com, 6976 113 007).
Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει την έρευνα που γίνεται από το ΤΕΙ Καρδίτσας, στα πλαίσια της «Επιστημονικής Υποστήριξης Νέων Αγροτών» με αντικείμενο την επίδραση της οικονομικής κρίσης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις [ υπεύθυνος  Δρ Ιωάννης Παπαδόπουλος (24410 79206) ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου