ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΟΪΖΟΥ : ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ …..Οι αναμνήσεις είναι ζωτικό στοιχείο της ύπαρξής μας – όπως εξ άλλου και η Ιστορία, η οποία ως συλλογική ανάμνηση, είναι πολύτιμη για τη λειτουργία μιας εθνικής οντότητας . Ζούμε το παρόν και τρέφουμε προσδοκίες ή σκιαγραφούμε το μέλλον, όμως επίσης τρεφόμαστε και από το παρελθόν.
Σήμερα το βράδυ άκουσα  το υπέροχο “Here comes the sun” («έρχεται ο ήλιος») των Μπητλς, και σκεπτόμουν αυτό που μου δημιουργεί – δηλαδή  την όμορφη  αναπόληση ενός ακαθόριστου και μακρινού  ερωτισμού. Αναρωτήθηκα λοιπόν, αν θα μπορούσα να συγκρατώ και να επαναβιώνω αυτή την αναπόληση , σε περίπτωση που η αφετηρία της (το τραγούδι των Μπητλς) συνδυαζόταν με κάτι φρικτό ή άτοπο :  Σχετικά με εμένα ή σχετικά με τον κοινωνικό περίγυρό μου. Η απάντηση ήταν ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ.
Το τραγούδι «καλημέρα ήλιε» ήταν χαρακτηριστικό εορταστικών και πολιτικών εκδηλώσεων του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που η Μυρσίνη Λοϊζου, θυγατέρα του μεγάλου συνθέτη και νόμιμη κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων  του έργου του, αποφάσισε να αποκλείσει το ΠΑΣΟΚ από τη χρήση του τραγουδιού. Αποφάσισε με άλλα λόγια να  κόψει ένα κανάλι που  συνδέει κάποιους με τα νιάτα τους, με τις  παλιές προσδοκίες τους, με κάποιες δυνατές πολιτικές ενέργειες, ίσως με κάποιους ηρωϊσμούς. Ή έστω, όταν ακούνε το ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ, να μην μπορούν να το απολαύσουν καθώς θα σκέπτονται το μπουγέλωμα και την προσβολάρα  και το λόγο για τον οποίο  υπέστησαν αυτά τα πράγματα .
Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή της Μυρσίνης Λοϊζου προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 

 Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Γνωρίζω εκ των προτέρων, ότι αυτή η κίνησή μου είναι συμβολική, εν τούτοις η συνείδησή μου, και η αξιοπρέπειά μου ως ενεργού πολίτη μου επιβάλλει να σας γνωστοποιήσω τα εξής:

Ο πατέρας μου Μάνος Λοΐζος αγωνίστηκε με τον δικό του τρόπο, για αξίες όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία, και η Κοινωνική Δικαιοσύνη. Προσπάθησε να υπηρετήσει μέσω της τέχνης του, τα οράματα και τις αξίες ενός καταπιεζόμενου Λαού, ο οποίος με πολύ κόπο, αίμα και δάκρυα αγωνίστηκε για την Δημοκρατία, την οποία τόσο βάναυσα του την στερούσαν.

Αφού αυτός ο Λαός κατοχύρωσε με πολλούς αγώνες τα στοιχειώδη Δημοκρατικά δικαιώματα τα οποία στην Ευρώπη είχαν κατακτηθεί χρόνια πριν, έρχεστε σήμερα και όπου Δικαιώματα βάζετε ευκαιρίες. Τα Δικαιώματα στην εργασία, την υγεία, την Παιδεία, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, τα έχετε κάνει ένα απέραντο fast track έξυπνων επενδύσεων, ξεπουλώντας όχι μόνο τον Δημόσιο πλούτο αυτή της χώρας, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

Τόσα χρόνια σας ακούω να χρησιμοποιείτε το "Καλημέρα Ήλιε" στις Κομματικές σας συγκεντρώσεις. Παλιότερα, απλά με ενοχλούσε αισθητικά καθώς και με πλήγωνε, εξαιτίας αφενός της υποκρισίας σας, -διότι οι δικές σας αξίες επέβαλαν και έναν βαθιά εξουσιαστικό τρόπο ζωής, και δημιούργησαν σκλάβους αντί για ελεύθερους ανθρώπους, και ενεργούς πολίτες- και αφετέρου διότι οι δικές σας αξίες δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με αυτό που προσπαθεί να πει το συγκεκριμένο τραγούδι.

Τώρα όμως πλέον εξοργίζομαι, γιατί δείχνει ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα από τους αγώνες του Λαού και των εργαζομένων, πράγματα τα οποία ενέπνευσαν τον πατέρα μου, και του έδωσαν και μια αντίστοιχη στάση ζωής στην καθημερινότητά του ως πολίτη, και στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του.

Το τραγούδι αυτό καλημερίζει τον Ήλιο, την ελπίδα, την αλληλεγγύη, και την προσμονή ενός ολόκληρου Λαού, για Δημοκρατία και Ελευθερία.

Εσείς όμως, είστε υπεύθυνοι για την πιο βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική, και πολιτισμική καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ποτέ αυτός ο τόπος.

Ως εκ τούτου, σας απαγορεύω ρητά και κατηγορηματικά, να χρησιμοποιείτε έργο ή μέρος του έργου του Μάνου Λοΐζου, σε οποιαδήποτε κομματική σας εκδήλωση ή δραστηριότητα.

Βέβαια ίσως να απαντήσετε ότι το έργο του Μάνου Λοΐζου ανήκει στον Λαό. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όμως και η συγκεκριμένη πράξη εκ μέρους μου.

Επειδή όπως αποδείχτηκε δεν είστε, και ούτε ήσασταν ποτέ μέρος αυτού του Λαού, και δεν έχετε πλέον κανένα δικαίωμα και καμία νομιμοποίηση να συνεχίζετε να τον εξαπατάτε.

Ο Ήλιος άλλωστε, είναι δικός μας, και όχι δικός σας.

Δεν μπορεί κανείς να μας τον πάρει. Και δεν θα μας τον πάρει.

Μυρσίνη Λοΐζου».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου