ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Μια ψυχοπολιτική ερμηνεία της υπόθεσης Στρως Καν…..Στο άρθρο υπό τον τίτλο :«Το βραχιολάκι στο πόδι του Ντομινίκ πίσω από τον ευρωπαΙκό πανικό», που δημοσιεύεται στην καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα «Ελεύθερη ζώνη»(www.elzoni.gr ) σήμερα, 21.5.2011, η ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ επιχειρεί να αξιολογήσει το επεισόδιο του «μπαγλαρώματος» (κατ’ ευφημισμόν «σύλληψης») του Στρως Καν από τους Αμερικανούς, ως μήνυμα ισχύος και πρωτοκαθεδρίας έναντι των ηγετών της Ευρώπης…Θυμίζω ότι πριν λίγο χρόνο ο Στρως Καν είχε μιλήσει για το αμερικανικό υπερχρέος – παίρνοντας κατά κάποιο τρόπο τη σκυτάλη από τον Πούτιν – και είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον… Στην φοβισμένη Ευρώπη που ψάχνεται και δε βρίσκεται πουθενά ως σύστημα μίνιμουμ συνοχής, στην Ελλάδα ως πιθανή νάρκη της ευρωπαϊκής πορείας , στο πολιτικό προσωπικό της χώρας που δεν ανέλυσε το επεισόδιο της διαπόμπευσης του επικεφαλής του ΔΝΤ – πλην μιας "ανακριτικής εκτίμησης" από τον Καρατζαφέρη, την οποία και δημοσίευσε η ΟΙΚΟΝΙΚΗ – αναφέρεται η Σοφία Βούλτεψη :«Η Ευρώπη παριστάνει την αδιάφορη, αλλά η υπόθεση Στρος-Καν την έχει σοκάρει πολύ περισσότερο από όσο θέλει να δείχνει.Παριστάνει ότι συνεχίζει «να κάνει τη δουλειά της», αλλά ο σπασμωδικός, σχεδόν βίαιος τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται στην κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και στο σύνολο του πολιτικού της συστήματος, δείχνει πως ξαφνικά ξύπνησε από το όνειρο της παντοδυναμίας της.Σα να ανακάλυψε ξαφνικά η Ευρώπη πως όλα – αξιώματα, πρόεδροι διαφόρων οργάνων και διεθνών οργανισμών, διοικητές τραπεζών, συμβούλια, συνεδριάσεις, τηλε-συσκέψεις, πήγαιν’ έλα, ακόμη και το ισχυρό ευρώ – ήταν προϊόν μιας αυταπάτης.Μιας αυταπάτης που διαλύθηκε εκεί, στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ της Νέας Υόρκης, στα δικαστήρια και στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, σκαλώνοντας στις ζαρτιέρες μιας μελαμψής καμαριέρας.


Άσχετα από το αν ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ είναι ένοχος ή όχι, η πολιτική πλευρά του θέματος είναι πολύ πιο σοβαρή: Στο μέλλον, θα μιλάμε για την Ευρώπη προ και μετά σκανδάλου Στρος-Καν.Το μήνυμα που ήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιο δυνατό κι’ από ηλεκτροσόκ, έκανε τους Ευρωπαίους να συνειδητοποιήσουν ότι είναι δυνατόν, από τη μια στιγμή στην άλλη, να τεθούν εκτός μάχης – ακριβώς όπως ο τέως επικεφαλής του ΔΝΤ. Ένα μήνυμα του τύπου «ξέρουμε όλες τις αδυναμίες σας, όλα σας τα χούγια, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να σας εξοντώσουμε»!


Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού, του εκφοβισμού, χρησιμοποιήθηκαν οι εικόνες του διασυρόμενου Στρος-Καν, στο πρόσωπο του οποίου η Ευρώπη είδε να διασύρεται ο εαυτός της. Αυτός ήταν ο λόγος της διαπόμπευσης του Στρος-Καν. Μήνυμα προς την Ευρώπη. Σιγά μήπως και σοκαρίστηκαν, λες και δεν είχε ξανασυμβεί έγκλημα επί αμερικανικού εδάφους. Και σιγά μήπως δεν είναι δυνατόν να νοικιαστεί ένα διαμέρισμα στη Ν. Υόρκη, όπως έλεγαν χθες τα τελευταία νέα από το μέτωπο του ευρωπαϊκού διασυρμού.Οι εικόνες-σοκ που διάβηκαν τον Ατλαντικό συγκλόνισαν τους Ευρωπαίους, κι’ ας παριστάνουν τους ψύχραιμους. Τους φόβισαν και με τη σειρά τους αντέδρασαν στήνοντας μια επιχείρηση εκφοβισμού της Ελλάδας. Σα να ξύπνησαν ξαφνικά, σα να βγήκαν από την μακαριότητά τους, έριξαν μια ματιά σ’ αυτή τη «μαύρη τρύπα» της κοροϊδίας και της ανικανότητας που είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ένιωσαν πως κάποιοι προσπαθούν να τους εμπαίξουν, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι πρώτη η χώρα τους βουλιάζει.Σα να σκέφθηκαν πως μπορεί κάποιο λάκκο νάχει η φάβα. Σα να σκέφθηκαν πως μπορεί η ελληνική ανικανότητα να αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου.

Κοντεύουν δυο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, έκλεισε ένας χρόνος από την υπογραφή του (άθλιου) μνημονίου και στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ.Επίτηδες να το έκαναν, βαλτοί (που λέει ο λόγος) να ήσαν για να διαλυθεί η ΕΕ, τέτοια αδράνεια, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, δεν θα επεδείκνυαν.Είναι τέτοια η σύγχυση που επικρατεί, ώστε οι Ευρωπαίοι άρχισαν δίνουν ο ένας στον άλλο την σκυτάλη των εκβιασμών και των πιέσεων - ο Ρεν στον Γιουνκέρ κι' αυτός στην Λαγκάρντ. Μέσα στον πανικό τους, αντί να ζητήσουν ευθύνες από αυτούς που κυβερνούν και με τους οποίους έκλεισαν την συμφωνία, άρχισαν να απαιτούν από τους άλλους αυτά που δεν μπορούν να κάνουν οι έχοντες την πλειοψηφία να τα κάνουν.Η Ελλάδα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα επί του πλανήτου, της οποίας το πολιτικό προσωπικό δεν έχει αναλύσει πολιτικά την υπόθεση Στρος-Καν. Η μοναδική χώρα που δεν κατάλαβε τι σημαίνει για την Ευρώπη το βραχιολάκι στο πόδι του Ντομινίκ.
(συνέχεια στο
http://www.elzoni.gr/html/ent/630/ent.9630.asp)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου