ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Σωτηροπούλου : Πυρηνικά παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα…


Ο ιατρικός κόσμος συγκλονίστηκε από την είδηση ότι στην Ιαπωνία η κυβέρνηση αύξησε την επιτρεπόμενη δόση ραδιενέργειας στα παιδιά της Φουκουσίμα. Η δόση ορίστηκε σε 3,8 mSv ανά ώρα και 33 mSv ανά έτος. Αυτό εφαρμόζεται σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά, και γυμνάσια.
Είναι πια ευρύτατα αποδεκτό ότι οι κίνδυνοι υγείας από τη ραδιενέργεια έχουν σχέση με τη δόση : Όσο αυτή είναι μεγαλύτερη τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος, ενώ δεν υπάρχει δόση ακίνδυνη.
Η Διεθνής Επιτροπή Ραδιολογικής Προστασίας συνιστά ότι κάθε δόση ακτινοβολίας πρέπει να περιορίζεται, και για το γενικό πληθυσμό η μεγαλύτερη δυνατή δόση συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων σε ιατρικές εξετάσεις δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 mSv ανά έτος. Για τους εργαζόμενους στην πυρηνική βιομηχανία το όριο είναι 20 mSv κατά μέσον όρο 5 ετών και πάντως όχι περισσότερο από 50 mSv το ένα έτος.
Στην Ιαπωνία υπήρχε ανώτατο αποδεκτό όριο για τους εργαζόμενους στην πυρηνική βιομηχανία 100 mSv ανά έτος, που μετά τη Φουκουσίμα αυξήθηκε στα 250 mSv !
Στις ΗΠΑ η Εθνική Ακαδημία Επιστημών εκτιμά ότι κάθε 1 έτος πρόσθετης έκθεσης σε ακτινοβολία συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνων (εκτός Λευχαιμίας) σε ποσοστό 1 σε 10.000, για Λευχαιμία 1 σε 100.000 και θανάτους λόγω καρκίνου 1 σε 17.500.
Όμως ο κρίσιμος παράγων είναι ότι ο κίνδυνος εξατομικεύεται. Για τα βρέφη κάτω του ενός έτους, ο κίνδυνος από έκθεση σε ραδιενέργεια τετραπλασιάζεται, ενώ τα κορίτσια εμφανίζουν λευχαιμίες σε διπλάσιο αριθμό από ό,τι τα αγόρια. Ο κίνδυνος καρκίνων που συνδέονται με την ακτινοβολία στις γυναίκες είναι 40% μεγαλύτερος απ’ ότι στους άνδρες. Τα έμβρυα στη μήτρα είναι η πλέον ακτινοευαίσθητη κατηγορία.
Η Επιτροπή για τον παιδικό καρκίνο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης απέδειξε ότι η ακτινοβόληση εγκύων, η οποία έδιδε στο έμβρυο δόση 10-20 mSv, είναι υπεύθυνη για το 40% των περιπτώσεων καρκίνου στα παιδιά κάτω των 15 χρόνων.
Στη Γερμανία πρόσφατη μελέτη 25 χρόνων για τον εθνικό παιδικό καρκίνο τεκμηρίωσε ότι η φυσιολογική λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων διπλασίασε τον κίνδυνο Λευχαιμίας στα παιδιά κάτω 5 χρόνων, που κατοικούν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο. Αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε και σε ακτίνα 50 χμ ειδικά σε βρέφη και έμβρυα.
Τα παιδιά της Φουκούσιμα, εκτός του νέου ορίου εξωτερικής έκθεσης, ακτινοβολούνται επιπλέον και εσωτερικά από την αναπνοή μορίων σκόνης, τις ρυπανθείσες τροφές και το νερό. Επιδημιολογικές μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι τα νέα όρια ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα εκθέτουν σε κίνδυνο 1 εκατομμύριο παιδιά, έτσι που στο συγκεκριμένο πληθυσμό 4-6.000 περιπτώσεις νέων καρκίνων ανά έτος θα εμφανισθούν τα επόμενα χρόνια.
Η περίπτωση της Φουκουσίμα αναδεικνύει τον κυνισμό και την αδιαφορία του πυρηνικού λόμπυ για τις συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού. Υπενθυμίζουμε ότι και στους Χιμπακούσα δεύτερης γενιάς(θύματα των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι) και στο Τσερνομπίλ ,οι ιατρικές μελέτες σταμάτησαν ή «μαγειρεύτηκαν» έτσι που σήμερα οι υπερασπιστές των πυρηνικών -για να μην αναλάβουν το οικονομικό κόστος- να ισχυρίζονται ψευδώς ότι δεν υπήρξαν επιπτώσεις από το Τσερνομπίλ και ότι δεν αναμένονται, ούτε από τη Φουκουσίμα. Μετά το Τσερνομπίλ οι κυβερνήσεις της Ευρώπης τρομοκρατημένες από τις επιπτώσεις στην αγορά των αγροτικών προϊόντων απλώς ανέβασαν τις κατώτατες τιμές, που οι ίδιες είχαν θεσπίσει, χωρίς να προειδοποιούν τους καταναλωτές για τον πρόσθετο κίνδυνο. Η Ιαπωνία, πυκνοκατοικημένη χωρίς ελεύθερο χώρο για μετεγκατάσταση, πράττει σήμερα το ίδιο σε βάρος των παιδιών της, που γίνονται θυσία στο Μολώχ της ανασφαλούς, πανάκριβης και αιματοβαμένης πυρηνικής βιομηχανίας.
Ο ιατρικός κόσμος ως ο αποκλειστικά αξιόπιστος επιστημονικός χώρος σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία, απαιτεί από τις κυβερνήσεις να μη κατασκευάζουν κατώτατα όρια ακτινοβολίας σε βάρος της υγείας των παιδιών όλου του κόσμου.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου