ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Γ.ΔΗΜΑΡΑΣ–Β.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΗΞΕΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ….


Σε απάντηση ερώτησης αναφορικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού (Αρ. Πρωτ. 10168/01-02-11) από τους Ανεξάρτητους Βουλευτές, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου, , ο Υπουργός Οικονομικών, κ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απάντησε με έγγραφο της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) ότι έχει κατατεθεί Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» το οποίο συμπεριλαμβάνει τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ (άρθρο 42), με κύριο σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση της συνολικής έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ Νίκος Σηφουνάκης, απάντησε με έγγραφο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) ότι ο σχεδιασμός του χώρου του Αεροδρομίου του Ελληνικού, μετά την διενέργεια Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, κατέληξε το Νοέμβριο του 2007 στην πρόταση «Σχεδίου Διαμόρφωσης Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού» και δόθηκε για διαβούλευση. Έκτοτε ο ΟΡΣΑ δεν έχει αναθέσει άλλες μελέτες σχετικές με το χώρο του Ελληνικού. Στην παρούσα φάση ο σχεδιασμός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι ζήτημα ευρύτερων κυβερνητικών επιλογών. Όσον αφορά στο Ερευνητικό Πρόγραμμα του ΕΜΠ η ανάθεσή του έχει γίνει από τους Δήμους Ελληνικού, της Γλυφάδας, της Αργυρούπολης και του Αλίμου και θα ληφθεί υπόψη για την διαμόρφωση των πιο πάνω επιλογών. Ο σχεδιασμός και η μελλοντική αξιοποίηση της συνολικής έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού εντάσσεται στις μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις της Αττικής και επανεξετάζεται στο πλαίσιο της επικαιροποίησης – αναθεώρησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν απάντησε.


Σχολιάζουν οι δυο βουλευτές : Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η κυβέρνηση ή δεν θέλει να αποκαλύψει τα σχέδια της για το Ελληνικό ή δεν έχει ακόμα σχέδια και αναλώνεται στην καλλιέργεια φημών για επαφές με ξένους επενδυτές, για πάρκο, για συγκέντρωση των κρατικών υπηρεσιών, για δημιουργία πανεπιστημιακού campus και διάφορα άλλα που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Ο ελληνικός λαός βέβαια έχει ήδη πληρώσει για έρευνες, σχεδιασμούς κτλ τα οποία όμως ανατρέπονται σε κάθε κυβερνητική αλλαγή. Είναι επίσης προφανές ότι μικρή σημασία δίνεται στις τοπικές κοινωνίες που θα επηρεαστούν από την όποια αξιοποίηση, καθώς ειδικά η σημερινή κυβέρνηση έχει βρει άλλους συνομιλητές και δεν ασχολείται με τον ελληνικό λαό. Βέβαια σε κάθε καίριο πολιτικό ζήτημα και κυρίως για τα ζητήματα της οικονομίας εμφανίζεται το Ελληνικό ως παράδειγμα των δυνατοτήτων, ως πανάκεια για κάθε πρόβλημα της Ελληνικής Επικράτειας. Η δαιδαλώδης διαδικασία αρμοδιοτήτων, η ανάθεση και εν συνεχεία η άρση των αρμοδιοτήτων, το αόριστο κέλυφος της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής, οι συνεχείς επαφές με το Κατάρ για προσέλκυση επενδύσεων και η τελική παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών για την δημιουργία ανώνυμης εταιρείας στην θέση του Φορέα Διαχείρισης, θα καταλήξουν σε ένα τεράστιο φιάσκο δημιουργώντας το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο της δεκαετίας που διανύουμε. Ήδη η αδικαιολόγητη προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να αποκλείσει τον Δήμο Αρτέμιδος – Σπατών από τα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση, έσοδα που προβλέπονταν να δοθούν ως αντισταθμιστικά οφέλη για την επιβάρυνση των Μεσογείων από την λειτουργία του νέου αεροδρομίου, θα οδηγήσει σε δικαστικές εμπλοκές που δύσκολα θα μπορεί να ξεπεράσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη δώσει πολλά χρήματα σε αυτή την υπόθεση και όσο οι ερασιτεχνισμοί και η έλλειψη αποφασιστικότητας συνεχίζονται τόσο θα ανεβαίνει το κόστος για τον διαρκώς βαλλόμενο ελληνικό λαό. Το περίφημο fast track είναι τόσο αποτελεσματικό και η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ξένους και εγχώριους επενδυτές τέτοια, ώστε ο χάρτινος πύργος που στήνει η υποταγμένη ηγεσία της κυβέρνησης γύρω από το Ελληνικό θα καταρρεύσει με εντυπωσιακό τρόπο…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου