ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΜΕΝΟΙ



Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας», οι αποικίες του Αργυροπελεκάνου, παγκοσμίως απειλούμενου είδους, δέχτηκαν την τελευταία εβδομάδα επιθέσεις σε δύο από τα μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας.
«Στη Βιστωνίδα βρέθηκαν 18 νεκροί Αργυροπελεκάνοι και 10 σκελετοί τους, ενώ στον Αμβρακικό κόλπο άγνωστοι κατέστρεψαν τις φωλιές και τα αυγά αποικίας του είδους. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν απόδειξη της αποτυχίας της Ελλάδας στη διεθνή προσπάθεια για την ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας, ενώ παράλληλα δυναμιτίζουν τις όποιες προσπάθειες έχουν εξαγγελθεί περί πράσινης ανάπτυξης….»


Εξ άλλου μετά την επιδρομή λαθροθήρων στις 18-02-2011 στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού (ΕΠΥΑ), η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, ενημερώθηκε για νέο περιστατικό όχλησης της φωλεοποιήσης των αργυροπελεκάνων στην αποικία στο Τσουκαλιό.
Λέει η Ελληνική Εταιρεία :
«Η όχληση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την νησίδα «Βάλλα» ολόκληρος ο πληθυσμός της αποικίας των αργυροπελεκάνων. Η ύπαρξη σπασμένων αυγών εκτός των φωλιών, καθώς η ύπαρξη δεκάδων άδειων κυνηγετικών φυσιγγίων, φανερώνουν ότι η εκδίωξη των αργυροπελεκάνων ήταν βίαιη και αποτέλεσε προϊόν προμελετημένου σχεδίου αγνώστων δραστών».
Επίσης η «Ελληνική Εταιρεία» υπογράμμισε τις έντονες και επανειλημμένες ενοχλήσεις του είδους το 2010, που το απέτρεψαν από το να δημιουργήσει τη συνήθη αναπαραγωγική αποικία στις κεντρικές νησίδες της Λιμνοθάλασσας Λογαρού…..
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρείας, η χώρα μας λαμβάνει σημαντικού μεγέθους χρηματοδοτήσεις για την προστασία του αργυροπελεκάνου και την διατήρηση δυο εθνικών πάρκων…..Πληρωνόμαστε με άλλα λόγια, αλλά συνεχίζουμε να καταστρατηγούμε τις δεσμεύσεις μας…. Σημειώνει η Ορνιθολογική : «Η Ελλάδα έχει υποχρέωση προς τη διεθνή κοινότητα, με βάση την οδηγία για τα Άγρια Πουλιά, την Οδηγία για τους Οικότοπους, και τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ, για την προστασία του είδους καθώς εδώ αναπαράγεται περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού των Αργυροπελεκάνων»
Λέει η Μαλαμώ Κορμπέτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας :
«….. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος γνωρίζει τα προβλήματα και πρέπει να δώσει λύση άμεσα, είτε με την ένταξη των ψαράδων σε καθεστώς αποζημίωσης για τις απώλειές τους, είτε με την επιδότηση μέσων για την προστασία των ψαριών από τα ψαροφάγα πουλιά με τρόπους συμβατούς προς την προστασία απειλούμενων ειδών»….

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ :
Αν αυτό που κάνει νιάου στα κεραμίδια είναι γάτα, τότε οι γνωστοί - άγνωστοι που τα βάζουν με τους αργυροπελεκάνους είναι ψαράδες που θίγονται από τον ανταγωνισμό των πουλιών στις αλιευτικές δραστηριότητες…Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από τις ήπιες αιχμές των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων .
Η προστασία της φώκιας στις Σποράδες σημαίνει μικρότερα αλιεύματα για τους ψαράδες, η προστασία της χελώνας στη Ζάκυνθο επιβάλει λιγότερες τουριστικές δραστηριότητες στις παραλίες, η προστασία του λύκου επιβάλει την ανοχή κάποιων επιθέσεων σε κοπάδια προβάτων της Ευρυτανίας. . . Τελικά η προστασία κάποιων ειδών περνάει από την παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, που δεν πρέπει να επωμίζονται το κόστος της περιβαλλοντικής προστασίας για λογαριασμό του συνόλου της κοινωνίας. ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΠΟΡΟΥΣ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, και μάλιστα πόρους στις τσέπες των θιγομένων ομάδων του πληθυσμού….

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από τον Αμβρακικό και προέρχεται από το αρχείο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου