ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

OI IΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ…



Στις δημοκρατικές μαζώξεις πριν από τη δικτατορία, το σύνθημα «ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ» απηχούσε την ιστορική μνήμη της εκτέλεσης έξη μεγαλοπαραγόντων της πολιτικής στη τοποθεσία ΓΟΥΔΗ, λόγω της στάσης τους στην υπόθεση της Μικρασιατικής εκστρατείας . Κάποιοι από αυτούς τους μεγαλοπαράγοντες είχαν κατέβει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 με το καθαρευουσιάνικο σύνθημα ΟΙΚΑΔΕ, για να δηλώσουν την ανάγκη τερματισμού της εκστρατείας και επιστροφής στην «μικράν αλλά έντιμον Ελλάδα»…Τελικά έκαναν ακριβώς τα αντίθετα, δεν αποκλιμάκωσαν αλλά προώθησαν τη σύγκρουση, θυμίζοντας κάποιον μεταγενέστερο πολιτικό - μου διαφεύγει τώρα το όνομά του - που μίλαγε τον ένα μήνα για υπαρκτά λεφτά και τους άλλους για πτώχευση…
Η τοποθεσία «Γουδή» με τους στρατώνες και την εγγύτητά της προς το αθηναϊκό κέντρο, είχε ιστορική αξία τουλάχιστον από το 1909, όταν σε αυτό το χώρο εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα. Το όνομα «Γουδή», δηλωτικό της ιδιοκτησίας μιας παλιάς οικογένειας της Αθήνας, εκ λάθους αντικαταστάθηκε από το ομόηχο «γουδί» - οικιακό εργαλείο και παραφθορά του αρχαίου «ιγδίου». Παρά την ύπαρξη κάποιας καθηγήτριάς μου στο Πανεπιστήμιο, της δεσποινίδας Μαρίνας Γουδή, η κοινή γνώμη επέμενε(!) στην γραφή «γουδί», τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του τρέχοντος αιώνα, οπότε άρχισε μια διαδικασία παλινόρθωσης του ορθού «Γουδή»…. Όσον αφορά την Μαρίνα Γουδή και τις διδαχές της «Περί χρήματος», αυτή ήταν ήδη ηλικιωμένη όταν την γνώρισα, διέθετε ένα ονειροπόλο ανοιγοκλείσιμο των ματιών και έκφραση ανέραστης γεροντοκόρης…..
Σήμερα η περιοχή Γουδή διαθέτει 965 στρέμματα, έχει αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης και σχεδιασμού από ομάδα επιστημόνων υπό τον Γιάννη Πολύζο, κρατάει ζωντανό ένα κομμάτι από την κοίτη του Ιλισσού, έχει αξιόλογα στοιχεία αρχιτεκτονικής, είναι εξαιρετικά κοντινή με τον πολεοδομικό ιστό. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ, «….Η κατάσταση σχετικά µε την προοπτική της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς συνεχίζουν να προσπαθούν να κατασκευάσουν ακόμη και αυθαίρετες εγκαταστάσεις και να διεκδικούν διάφορες εκτάσεις, παρά το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό το οποίο πρόκειται να οριστικοποιηθεί και να εκδοθεί» .
Η Επιτροπή αναφέρεται στην εκδίκαση δικής της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 4.2.2011, -μετά από 7 αναβολές !!!- για την ακύρωση σύµβασης µεταξύ των "Ολυμπιακών Ακινήτων" και ιδιωτικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται το Μπάντµιντον. Και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο σε συγκέντρωση στην πλατεία του Μετρό Πανόρμου την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011 ώρα 6 µ.µ.


Η Γραµµατεία της Επιτροπής
Αντωνίου Ιουλία Τηλ: 6942517093
Βαφείδη Νανά Τηλ: 6977230154
Βεϊνόγλου Φιλοκτήτης Τηλ: 6944370931
Βοζικάκης Γιώργος Τηλ: 6972408401
Γεωργιόπουλος Νίκος Τηλ: 6974477388

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου