ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Fast track, blitz Krieg,Golden girls ,Καραβασίλη


Fast Track είναι οι επενδύσεις στο tsaka-tsaka, «στα γρήγορα» που λέμε σε απλά ελληνικά, τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει με κάθε τρόπο, παραγνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τις ανάγκες ποιότητας ζωής…. Blitz Krieg είναι στα γερμανικά «ο κεραυνοβόλος πόλεμος», η τακτική της άμεσης και ολομέτωπης επίθεσης για την ολοκληρωτική νίκη επί του αντιπάλου, που ενέπνευσε τη Βέρμαχτ του Β Παγκοσμίου Πολέμου και που εμπνέει την πολιτική του παπανδρεο-κρατούμενου ΠΑΣΟΚ : Ενώ η κοινωνία είναι απασχολημένη και καταπτοημένη από τον ανηλεή βομβαρδισμό των εισοδημάτων και του Κράτους –Πρόνοια, αυτό επί πλέον δυναμιτίζει τον φυσικό πλούτο της χώρας, τους ελεύθερους χώρους και το τοπίο…


Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη δεν είναι μια περίπτωση golden girl, πρωτίστως διότι δεν είναι girl, είναι όμως αναμεμιγμένη στην υπόθεση του χρυσού της Χαλκιδικής, που εδώ και πολύ καιρό κρατάει ανάστατη την τοπική κοινωνία… Το 2008 αλλά και πρόσφατα, στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών, ο υποφαινόμενος υπερασπίστηκε την Καραβασίλη σε μια υπόθεση που αφορούσε τις πρακτικές του παλιού-κακού ΥΠΕΧΩΔΕ του κ. Σουφλιά για τον Ασωπό ποταμό: Όπου ο αντίδικος και μηνυτής, κ. Ιωάννης Δερμιτζάκης, είχε επί πλέον καταθέσει εναντίον της Καραβασίλη αγωγή για αποζημίωση ύψους μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Τότε, το 2008, όταν η ΜΚ ανήκε στο Συνασπισμό, είχα θαυμάσει το «ενωτικό πνεύμα» διαφόρων αριστερών μπλογκ – η γυναίκα τραβιόταν στα δικαστήρια για την υπόθεση της ρύπανσης του Ασωπού και αυτοί την κοπάναγαν αλύπητα για παλιές αμαρτίες ….
Το 2009 τα πράγματα άλλαξαν, η ΜΚ μετά μια σύντομη διέλευση από το χώρο των Οικολόγων Πρασίνων βρέθηκε στο νέο ΥΠΕΚΑ ως Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρά τη Μπιρμπίλη ούτως ειπείν, και σαν τέτοια ανέλαβε την διαβούλευση όσον αφορά την υπόθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής. Σε ένα διάλειμμα της τελευταίας δίκης της στο τριμελές Εφετείο, άκουσα από το στόμα της τον ισχυρισμό ότι οι νέες επεμβάσεις στο χώρο θα είναι μικρότερες και ότι αποκλείεται η μέθοδος διαχωρισμού των ωφέλιμων μεταλλευμάτων από τα αδρανή υλικά με τη χρήση κυανίου …Για την ιστορία πάντως αναφέρω ότι στην ανάρτηση της 6.5.2010 (Χρυσή απόφαση) είχα αναφερθεί στην
πλήρη απαγόρευση της μεταλλείας με τη χρήση κυανιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Κομισιόν με ιστορική του απόφαση στις 5 Μαϊου 2010…..

Φίλη μεν η Μαργαρίτα, φιλτέρα όμως η αλήθεια. Και η αλήθεια δεν μπορεί παρά να προκύψει από τους εκατέρωθεν ισχυρισμούς - συν την παλιά εμπειρία από τις εξορύξεις, συν την κουκουλωματική προϊστορία του Ελληνικού Δημοσίου και την διαχρονική αναξιοπιστία των «δεσμεύσεών» του…
Ισχυρίζεται λοιπόν στον ιστότοπό της η Μαργαρίτα Καραβασίλη :
« Οι αντιδράσεις εστιάζονται στις αρνητικές επιπτώσεις της δραστηριότητας στο περιβάλλον, λόγω και της αρνητικής ή και τραυματικής εμπειρίας των κατοίκων από την μακροχρόνια εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής των Μεταλλείων Κασσάνδρας και τις πληγές που έχει αφήσει……. Οι στόχοι και δεσμεύσεις του ΥΠΕΚΑ συνοψίζονται στην επίτευξη μιας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωνίας των Πολιτών και της Εταιρείας για την υλοποίηση της δραστηριότητας κατά τρόπο περιβαλλοντικά, κοινωνικά, και αναπτυξιακά αποδεκτό με χρήση των πλέον βέλτιστων τεχνικών, μεταξύ των οποίων τεχνικών που θα υποκαθιστούν τη χρήση κυανίου……. Ανάληψη δράσεων για την αποκατάσταση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής ζημιάς πριν την έναρξη της υλοποίησης του έργου με σκοπό την ελαχιστοποίηση ή/και αναίρεση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη μακροχρόνια λειτουργία των μεταλλείων, με στόχο την απόδοση ενός καλύτερου περιβάλλοντος στην τοπική κοινωνία… Ανάληψη μέτρων πρόληψης και σταδιακής αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς από τις νέες δραστηριότητες, που θα αποφασισθούν, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων και την ολοκλήρωση αυτών έως και την μετα-μεταλλευτική εποχή….
Το πλήρες κείμενο της Καραβασίλη φιλοξενείται στο
http://oikomargarita.blogspot.com/2010/12/blog-post_18.html


Όλα τα ανωτέρω ακούγονται καλά. Ο υποφαινόμενος έχει δει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους την πορεία των «αναπλάσεων» των παλιών ορυχείων του (δολοφονικού) αμιάντου, στο όρος Τρόοδος της Κύπρου, όπου και εντυπωσιάσθηκε για το μέγεθος και την ποιότητά τους σε μια περιοχή πολύ λιγότερο δασοσκεπή και ένυδρη από ό,τι η Χαλκιδική. Αλλά η Κύπρος είναι Κύπρος- πόρρω απέχουσα από το παρ' ημίν μπάχαλο…

Από την αντίθετη πλευρά το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» με την Μαρία Καδόγλου, τον Τόλη Παπαγεωργίου, τον «δικό μας» Νίκο Στεφανή και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, επέμεινε στην αντίληψη της «άλλης ανάπτυξης», χωρίς επιχρυσώσεις για την τοπική κοινωνία και κέρδη για τους μεγαλοεπενδυτές….


«Ώδυνεν όρος και έτεκε μυ» το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μόλις την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου η κα Καραβασίλη είχε στείλει επιστολή στο Δήμαρχο σχετικά με τη διοργάνωση της διαβούλευσης στην Ιερισσό, σκοπός της οποίας, σύμφωνα με την κα Καραβασίλη, θα ήταν “μετά από τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, να γνωμοδοτήσει και ο λαός”!
Φαίνεται ότι τελικά το ΥΠΕΚΑ δεν ήθελε να ακούσει τη “γνωμοδότηση του λαού”. Γιατί οι πληροφορίες τους ήταν ότι χιλιάδες λαού με επικεφαλής τις Δημοτικές Αρχές Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας θα έσπευδαν το Σάββατο στην Ιερισσό για να γνωμοδοτήσουν ομόφωνα “ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΚΑΒΟ, ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΒΙΛΛΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ”! Και η διαβούλευση αναβλήθηκε.

Όλο το κείμενο του Παρατηρητηρίου στο "http://antigoldgreece.wordpress.com/"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου