ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ !


Αντιπαθώ την γριφώδη και ακαταλαβίστικη ποίηση, που σε υποχρεώνει σε ερμηνευτικές σπαζοκεφαλιές, που ανακατεύει πράγματα μη ανακατεύσιμα και ασύμβατα μεταξύ τους . Που παράγει σοβαροφανείς αχταρμάδες και τροφοδοτεί τους κουλτουριάρηδες τόσο, ώστε εμείς να καταντάμε «κουλτουροπαθείς» και να οικτίρουμε εαυτούς – έ ρε τι τραβάμε εμείς οι άνθρωποι της τέχνης….
Στη μίζερη κατάσταση που ζούμε, με ενοχλούν ιδιαίτερα οι μικρές έως ανύπαρκτες αισθητικές αντιστάσεις αυτών που έχουν καλλιτεχνικά κριτήρια. Που δεν είναι απλοί «διακοσμητές» και «φιλόλογοι» αλλά παράγοντες της καλλιτεχνικής και εικαστικής δημιουργίας :
Εδώ υπάρχουν τρομεροί βανδαλισμοί στο αστικό τοπίο, εδώ ανέμελα και ανεγκέφαλα ανοίγονται δρόμοι μέσα σε παρθένα δάση, εδώ κάποιες καλωδιώσεις εννοούν να μας πετάνε κατάμουτρα την τεχνοκρατική υφή του κόσμου που συχνά-πυκνά θέλουμε να ξεχνάμε, εδώ κάποιοι παραμορφώνουν τις κατασκευές τους με χρώματα παράταιρα και μεγέθη φαραωνικά, εδώ μια ταβέρνα στα Καλύβια της Αττικής αυτοπροσδιορίζεται ως «παραδοσιακή» με πηχιαίους τίτλους και μέγεθος συνεργείου αυτοκινήτων – και όμως αυτοί που κατεξοχήν θα μπορούσαν να μιλήσουν για τις δυσμορφίες και δυσπλασίες, απουσιάζουν…
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Υπάρχουν λόγιοι «γειωμένοι»,ενταγμένοι στην περιβαλλοντική ευαισθησία , παραγωγοί διαμαρτυρίας. Ένας από αυτούς είναι και ο ποιητής Γιάννης Στρούμπας, που γράφει στο περιοδικό ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ (Δεκέμβριος 2010) τρία ποιήματα για τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας ! Τα ποιήματά του δεν έχουν «μιλιταντισμό» αλλά εκφράζουν μια γνήσια και πρωτογενή απόρριψη της δυσμορφίας που δημιουργείται στο χώρο.

ΖΟΥΜΤι προσβολή !
Οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας
Σουβλίζουνε τη γραφική μου αισθητική.
Δεν το ανέχομαι
Ζουμάρω.
Ζουμάρω
Ζουμάρω.
Τέλεια.
Εκπέσανε από την κορνίζα.
Έκπτωτες οι Ύψιστες.

Φίλε, μην ψάχνεσαι ,το δικό μου βαράει.
Σου γυάλισε, έ κερατά !Έχει και εΜεΜές και βιντεοκλήση
Και φωτογραφική μ’ οκτώ μεγκαπίξελ
Και σήμα καμπάνα, να
απ’ τις κεραίες αντικρύ.
ΚΚΤΑπό ΚουΚουΕ κάτι έχω ακουστά
Από ΚουΚουΣΕ το ίδιο
Μέχρι και από ΚουΚουΚου.
Μα από ΚουΚουΤου;
Ποιος Κομμουνισμός να ενεδρεύει εδώ;

Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας.
Εδώ να δεις υψίστη διαφώτιση
Εδώ να την ακούσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου