ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΑΓΩΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ
Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί το φαινόμενο των αγωγών που διεκδικούν υπέρογκα ποσά και ασκούνται εναντίον διαφόρων φυσικών προσώπων για λόγους κυρίως σχετιζόμενους με τα αδικήματα της εξύβρισης και της δυσφήμισης, απλής ή συκοφαντικής. Στην ανάρτηση της 22.11.2009 υπό τον τίτλο «Δολοφονικές αγωγές αποζημίωσης» είχα αναφερθεί στις αγωγές Βγενόπουλου εναντίον Τσίπρα, Μητσοτάκη εναντίον Λαλιώτη και αντιστρόφως, του προέδρου της Ιταλικής Γερουσίας εναντίον του συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι, αλλά και σε αγωγές που στρέφονταν εναντίον προσώπων «μικρότερου πολιτικού αναστήματος» - όπως ο Λάκης Λαζόπουλος. Είχα και εξακολουθώ να έχω τη γνώμη ότι αυτές οι αγωγές, εκτός του ότι διεκδικούν την επιβολή μιας δυσανάλογης και εξωφρενικής κύρωσης εναντίον του εναγόμενου μέρους, οδηγούν σε μια άτυπη «παράκαμψη» της υπάρχουσας Ποινικής Δικαιοδοσίας. Ουσιαστικά επαναφέρουν το Νομικό σύστημα στο καθεστώς που ίσχυε προ της εγκαθίδρυσης του Κράτους Δικαίου, με τις εξοντωτικές και υπέρμετρες ποινές της Φεουδαρχικής «Δικαιοσύνης» – δεδομένου ότι η επιβολή μιας αποζημίωσης έστω και μισού εκατομμυρίου ευρώ ισοδυναμεί με την «κατάσχεση» μιας καλής-μεσαίας περιουσίας…..
Καταλαβαίνω ότι η εξύβριση ή δυσφήμιση ενός προσώπου είναι μια σημαντική προσβολή έννομου αγαθού, όμως γι αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχουν οι φυλακές και ο ποινικός σωφρονισμός…Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί η άσκηση δημόσιου ελέγχου επί της δραστηριότητας μιας βιομηχανίας, συνιστά παράβαση του νόμου. Δεν καταλαβαίνω γιατί ένας ισχυρισμός που αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα (ρύπανση μιας περιοχής, παραβίαση νόμιμων αποστάσεων «ασφαλείας» από τη θάλασσα, επιβολή διοικητικών προστίμων χωρίς καταβολή και χωρίς συμμόρφωση) , που είναι επαληθεύσιμος ή διαψεύσιμος και που μπορεί να κρίνεται από την κοινωνία των πολιτών, από την τοπική αυτοδιοίκηση ή από το «Κεντρικό Κράτος»,μπορεί να οδηγεί στη Δικαιοσύνη και να κρίνεται χωρίς δημόσιο αντίλογο από τη πλευρά των θιγομένων…..
Γι αυτό πραγματικά δηλώνω κατάπληξη όταν μαθαίνω ότι η Creta Farm ήγειρε αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ εναντίον του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» και εναντίον των κκΤσιμπίδη ( Δ/ντής του Ινστιτούτου) και Λιοδάκη ( επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ), απαντώντας στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό και το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή Λατζιμά του Ρεθύμνου, δίπλα στις χοιροτροφικές μονάδες της συγκεκριμένης βιομηχανίας αλλαντικών. Από την άλλη πλευρά οι εναγόμενοι ισχυρίζονται ότι " πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων για πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις εις βάρος της Creta Farm μένουν ανεφάρμοστες και τα πρόστιμα που έχουν επιδικαστεί στη βιομηχανία είτε δεν εισπράττονται είτε διαγράφονται".
Λέει το «ΑΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»** σε ανακοίνωσή του :

«Ειδικά τον τελευταίο χρόνο - και ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού το Αρχιπέλαγος με το εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ στην περιοχή Λατζιμά - η αλλαντοβιομηχανία Creta Farm έχει επιδοθεί με διαδοχικές καταγγελίες και αγωγές σε ένα ανελέητο κυνήγι όλων όσων ανέδειξαν το πρόβλημα.
Το «πέπλο» αυτής της ιδιότυπης επιχειρηματικής τρομοκρατίας, που επί χρόνια κεντούσε μεθοδικά η Creta Farm, απλώνεται σήμερα πάνω από τους πολιτιστικούς & περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής, το Αρχιπέλαγος, τον καθηγητή εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ κ. Λιοδάκη, ακόμα και δημοσιογράφους που τολμούν να αγγίξουν το ζήτημα. Στην περίπτωση δε του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Λιοδάκη, η Creta Farm επιχειρεί να σταματήσει τη συνέχιση της έρευνας αξιώνοντας από το ΕΜΠ την πειθαρχική του δίωξη για λόγους άσχετους με την υπόθεση (π.χ. για δήθεν ελλιπή άσκηση των ακαδημαϊκών του καθηκόντων!), γεγονός που συνιστά σαφή παραβίαση βασικών αρχών του πανεπιστημιακού ασύλου (ελευθερία της έρευνας & της διδασκαλίας).
Θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2009 και έπειτα από αιτιάσεις κατοίκων, φορέων, πολιτών και του Παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους Ρεθύμνου για εκτεταμένη ρύπανση στην περιοχή Λατζιμά, μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα στην περιοχή .
Κατά την έρευνα που έγινε υπό αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, μέσω παρατήρησης στην παράκτια ζώνη και κατάδυσης σε απόκρημνα σημεία, εντοπίστηκε υπερχείλιση και εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων, οι οποίες κατέληγαν στη θάλασσα. Παράλληλα, η αποπνικτική δυσοσμία στην περιοχή από τα λύματα των χοιροτροφικών μονάδων ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις αρχικές υποψίες για την πηγή της ρύπανσης.
Οι δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις, στο εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, καθώς και οι μικροβιολογικές αναλύσεις σε δείγματα θαλασσινού νερού στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους εμφάνισαν τιμές άνω των επιτρεπτών ορίων και φωτογράφισαν ευκρινώς την πηγή του προβλήματος.
Είναι δεδομένο, πως όσο δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, η Creta Farm θα συνεχίσει να στρέφεται κατά πάντων με διάφορους τρόπους και απειλές, μέχρις ότου καταπνίξει οποιαδήποτε αντίδραση, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε πλήρη δυσαρμονία με τη φύση και τον άνθρωπο…… το Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει τις έρευνες σχετικά με το θέμα μέχρι την τελική του λύση κρατώντας ενήμερη την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και την ευρύτερη κοινή γνώμη. Παράλληλα, αναμένουμε από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πράξουν αυτό που ορίζουν οι νόμοι και επιτάσσει η κοινή λογική.

Δηλώνουμε ότι, παράλληλα με την ενάσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας,
είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε σε λειτουργία το διεθνές δίκτυο επικοινωνίας του Αρχιπελάγους, ώστε να ενημερωθεί σχετικώς η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινή γνώμη».

*Θαλάσσια Ερευνητική Βάση ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ
Τ.Θ 229, 83 102, Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος

Τηλ: 22730 37533, 22730 31862
Χερσαία Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 1, 83 301,Ράχες - Ικαρία
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638
Φαξ: 22750 41070
Γραφείο Διεκπεραίωσης
Μ. Βόδα 89, 10440 Αθήνα,
τηλ 210 8253024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου