ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΑ



Από τον δικτυακό τόπο www.yourbaby.gr μαθαίνω ότι κάποτε ο Άντυ Γουόρχολ ρωτήθηκε για το ποια είναι η εικόνα που του προκαλεί τη μεγαλύτερη αποστροφή, και απάντησε ότι είναι αυτή μιας εγκύου που καπνίζει… Ο υποφαινόμενος, όντας αποφασισμένος να πεθάνει υγιής(!) – δηλαδή μη καπνιστής - βρίσκει γενικώς δίκαιη αλλά και κάποτε υπερβολική την καμπάνια εναντίον του τσιγάρου: Υπερβολική με την έννοια ότι παραβιάζει το «μέτρο» σε σχέση με τις άλλες καμπάνιες που υπάρχουν ή θα έπρεπε να υπάρχουν εναντίον διαφόρων δεινών. Αν λέγονται και γίνονται τόσα εναντίον του τσιγάρου, πόσα θα έπρεπε να λέγονται και να γίνονται εναντίον των ναρκωτικών, εναντίον του αλκοολισμού ή της παχυσαρκίας, που έχει επιπέσει σαν μάστιγα στο σύγχρονο πληθυσμό;


Προχθές περνάω από την οδό Ακομινάτου, παλιά αθηναϊκή περιοχή μπουρδελότσαρκας, προτού εμφανισθεί η Τρούμπα ως δεσπόζουσα εστία του αγοραίου έρωτα. Κάτω από μια στοά, και με ελάχιστα διακριτικό τρόπο, καμιά δεκαριά φιγούρες – μεταξύ ανθρώπου και ζόμπυ – βαράνε ενέσεις, και μάλιστα στα πόδια, ελλείψει διαθέσιμων φλεβών στα χέρια…Το θέαμα είναι αποκρουστικό, κατεδαφιστικό οποιασδήποτε «ντιρεκτίβας» για ποιότητα ζωής με αντικαπνιστικό, αντιχοληστερινικό και αντιυπερτασικό περιεχόμενο.


Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να σημειώσω την περίπτωση ενός καπνιστή που με εντυπωσίασε, καθώς συνδύασε το τσιγάρο με τη διακινδύνευση και τελικά το θάνατο για την ελευθερία. Είναι η περίπτωση του Κύπριου Σολωμού Σολωμού, 26 χρονών, που το 1996 προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από την Νεκρή Ζώνη, μεταξύ του ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού τομέα. Ο Σολωμού πυροβολήθηκε από Τούρκους παρακρατικούς καθώς σκαρφάλωνε στον ιστό της σημαίας και πέθανε , έχοντας το τσιγάρο στο στόμα, όπως αμυδρά διακρίνεται στην μπλε αφίσα για την εκδήλωση του Λυσσαρίδη….


Δεν θα συνιστούσα το ίδιο στον επόμενο ήρωα, αλλά πάντως το τσιγάρο στο στόμα του Σολωμού ήταν το σημαίνον, με σημαινόμενο την πατριωτική μαγκιά. Ο άνθρωπος δεν ήταν ούτε τζάμπα μάγκας ούτε ψευτόμαγκας…..

ΥΓ. Η περιοχή της αφίσας άνευ σταυρών έχει την ένδειξη non smoking area....Δυστυχώς ο ευφυής δημιουργός της δεν μου είναι γνωστός,για να καταχωρήσω το όνομά του....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου