ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ANTE PORTAS




Αναρωτιέται, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων υπαλλήλων(ΠΕΔΔΥ)***, σε ανακοίνωσή του στις 30.6.2010:


« Τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που πυρπολεί χωρίς καμιά αναστολή τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα του Ελληνικού Λαού»;


Και συνεχίζει καταγγέλλοντας την «εμπρηστική» αδιαφορία της κυβέρνησης στα ζητήματα της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και διαπιστώνοντας την εμμονή της στη λογική των προκατόχων , που ψήφιζαν αντιδασικούς νόμους για να διευκολύνουν την αλλαγή χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων και την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Η ΠΕΔΔΥ καταγγέλλει την εξαφάνιση της Γενικής Δ/νσης Δασών κατά τη μεταφορά της(!) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την εγκατάλειψή της χωρίς διοικητική και οικονομική υποστήριξη, την αφαίρεση από αυτήν κάθε ρόλου στη διαδικασία σύνταξης δασικών χαρτών και την προώθηση έργων Α.Π.Ε - που μπορούν πλέον να εγκαθίστανται ακόμα και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών !


Επισημαίνει η ΠΕΔΔΥ : «… για τη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών και τον περιορισμό των συνεπειών τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση σταθερής και επαρκούς χρηματοδότησης, η διοικητική ενίσχυση των αρμοδίων Δασικών Υπηρεσιών που σύμφωνα με το Σύνταγμα έχουν την αρμοδιότητα προστασίας, αλλά και η θεσμική θωράκιση των δασών με την αναθεώρηση του θεσμικού και νομικού πλαισίου για τη δασοπροστασία και την κατάργηση αντιδασικών διατάξεων των ν.3208/2003 και ν. 3147/2003….Σε όλους τους παραπάνω τομείς η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι προκλητικά απούσα. Το έργο της είναι, εννέα μήνες σκόπιμης σύγχυσης και απραξίας.



Η ΠΕΔΔΥ σημειώνει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, την ουσιαστική αδυναμία συγκρότησης πολιτικής για τα δάση και την πραγματική δυσκολία διαχείρισης αυτού του ιδιαίτερα νευραλγικού τομέα, ακόμα και σε καθημερινά διοικητικά ζητήματα : «Αντί η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να ασχοληθούν σοβαρά με το δασικό τομέα ….. τον έθεσαν στο περιθώριο και του συμπεριφέρονται σαν φτωχό συγγενή σε σχέση με άλλες «επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες».


Η ΠΕΔΔΥ καταλογίζει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής :


· Ότι Προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις (για τα καμένα της Αττικής) αγνοώντας τις ίδιες του τις υπηρεσίες και τις προτάσεις της Π.Ε.Δ.Δ.Υ . Αποτέλεσμα … προβλήματα με τα κριτήρια ορισμού του δάσους, αποσπασματικότητα ακόμα και λανθασμένη αποτύπωση των καμένων εκτάσεων στο χάρτη που συνοδεύει το νόμο, διακινδύνευση του δημόσιου συμφέροντος .


· Ότι δεν ενδιαφέρθηκε να ενσωματώσει τη Γενική Δ/νση Δασών στο νέο Υπουργείο.


· Ότι ακολουθεί τα βήματα πολιτικών παλιότερων εποχών και προσπαθεί να εισαγάγει σε άσχετα νομοσχέδια άλλων Υπουργείων, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, ρυθμίσεις που επιβάλλουν μετακινήσεις υπαλλήλων από τη Γενική Δ/νση στα Δασαρχεία γεμίζοντας με ανησυχία τους συναδέλφους για το ¨τι μέλει γενέσθαι¨.


· Ότι προσπαθεί, μέσω της σύνταξης νέου οργανισμού, να αφαιρέσει αρμοδιότητες και να εντάξει τη Δ/νση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας της Γενικής Δ/νσης, σε άλλες άσχετες υπηρεσίες του Υπουργείου, συνεχίζοντας έτσι τη διάλυση της Γενικής Δ/νσης .


· Ότι ευθύνεται για το ότι ακόμη δεν εξυπηρετούντα οι Δασικές Υπηρεσίες από το Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών, με συνέπεια όχι μόνο να μην υλοποιούνται δράσεις στον τομέα αλλά να παραμένουν απλήρωτοι ακόμα και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας( ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.) .


· Ότι ευθύνεται για τη μη σύσταση αυτόνομου ταμείου Δασών ενώ αντιθέτως επεξεργάζεται σχέδιο για δήθεν «Πράσινο Ταμείο» όπου ο τομέας δάση παίρνει ψίχουλα.


· Ότι ευθύνεται για τα δασικά μέτρα του επιχειρησιακού προγράμματος ¨Αλέξανδρος Μπαλτατζής¨ ,που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει .


· Ότι ευθύνεται για την μη χρηματοδότηση των Δασικών υπηρεσιών για την εκτέλεση των έργων πρόληψης, ακόμα και σήμερα, στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου.


· Ότι ακόμη και η σύσταση ενιαίου διοικητικού τομέα ¨Ειδικής γραμματείας Δασών¨ που έγινε με την κοινή απόφαση 23111/31-5-2010, πραγματοποιήθηκε πρόχειρα και αυτό φαίνεται στον τρόπο μεταφοράς των υφιστάμενων Δ/νσεων στην Ειδική γραμματεία Δασών.



Και καταλήγει η ΠΕΔΔΥ : « Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να απουσιάζει ή να σιωπά. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εξαγγελίες που έγιναν προεκλογικά για τα δάση και τη δασική πολιτική. Η υπαγωγή όλων των δασικών υπηρεσιών σε ένα φορέα είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει. Η ενίσχυση της ενιαίας δασικής υπηρεσίας με το προσωπικό της αγροφυλακής και όχι η γενική μεταφορά των αρμοδιοτήτων της για να μη μετατραπεί η δασική υπηρεσία σε υπηρεσία φύλαξης υπαίθρου . Διαφορετικά δεν έχει νόημα η ένταξη της αρμοδιότητας της δασικής πολιτικής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος»














WEB:peddy.gr, Email: peddy@otenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου