ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

WWF : ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Κινδυνεύουν να χαθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι ήδη πενιχρές κατακτήσεις περιβαλλοντικής προστασίας, με τη δικαιολογία της ανάγκης για εύκολη ανάπτυξη με οποιοδήποτε κόστος, λέει το WWF Ελλάς .Στην έκτη έκθεσή του με τίτλο «Δεσμεύσεις για εφαρμογή: η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα» , η οικονομική κρίση έρχεται να επικαθήσει απειλητικά πάνω σε χρόνια προβλήματα που υποσκάπτουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στη χώρα μας.

Στην έκθεση του WWF Ελλάς για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας καταγράφονται: Καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών, προβληματική εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλους τους τομείς, χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις σε διοικητικό επίπεδο, υπερ-απλούστευση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης για συγκεκριμένους επενδυτικούς κλάδους κλπ . Καταγράφονται όμως και πολλές πρωτοβουλίες του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να κλείσουν πολλές «ανοιχτές πληγές» και να βελτιωθεί το περιεχόμενο και το επίπεδο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

«Η μεγάλη αλλαγή που σημειώθηκε με την ίδρυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν αρκεί για να φέρει την περιβαλλοντική άνοιξη», τονίζει η Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής. «Για τη σωστή αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων απαιτείται κεντρικός συντονισμός και συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών. Απαιτείται επίσης, ισχυρός ρόλος για το κράτος, ως ρυθμιστή και περιβαλλοντικού εγγυητή».

«Πρωταθλητές» στην προβληματική εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας αναδεικνύονται οι τομείς της προστασίας των δασών και των υδάτινων πόρων, καθώς και η διαχείριση των αποβλήτων. Εξ άλλου ουδεμία εξέλιξη παρατηρείται στο επίπεδο της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, στον "ταπεινό και καταφρονεμένο" τομέα του περιβαλλοντικού θορύβου, καθώς και στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αξιοσημείωτη ώθηση, αλλά με επιφυλάξεις ως προς την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, έχει δοθεί στον τομέα της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και στην ενεργειακή εξοικονόμηση. Τέλος, θετικές αλλά όχι επαρκείς, είναι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που δείχνουν αλλαγή πολιτικής στα ζητήματα προστασίας της βιοποικιλότητας και σημαντικών βιοτόπων.


ολόκληρη η έκθεση (http://www.wwf.gr/images/pdfs/WWF_NOMOreport%202010.pdf)
Η εικαστική δημιουργία που συνοδεύει το κείμενο είναι του Πολωνού Rafal Olbinsky

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου