ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου ενέργειας στο Άκκουγιου της Τουρκίας, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ)και άλλοι φορείς οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα, 31 Μαϊου 2010, στις 6 μμ, έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 8, πολύ κοντά στη συμβολή της με την οδό Ρηγίλλης.
Για την υπόθεση αυτή το ΑΠΜ έχει τονίσει, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, τη διεθνή ευθύνη που υπέχουν οι χώρες έναντι των γειτονικών τους χωρών αλλά και όλης της ανθρωπότητας, σχετικά με επικίνδυνες και ρυπογόνες δραστηριότητες στο εσωτερικό τους. Περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, στα πυρηνικά η αρχή της ανεξέλεγκτης εθνικής κυριαρχίας πρέπει να υποχωρεί ενώπιον της διεθνούς ευθύνης και της διεθνούς νομιμότητας.
Η πυρηνική συμφωνία μεταξύ Ρωσσίας και Τουρκίας αποτελεί κόλαφο εναντίον αυτών που «παραμυθιάζονταν» με τις ιδέες της αλληλεγγύης «ομοδόξων λαών» - Ρωσσικού και Ελληνικού – καθώς αποδεικνύει την κυριαρχία της πολιτικής του συμφέροντος και της ισχύος στις διεθνείς σχέσεις.
Για την αναβίωση του σχεδίου εγκατάστασης πυρηνικού αντιδραστήρα στο Άκκουγιου της Τουρκίας, εξέδωσαν ανακοίνωση οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ενώ ερώτηση προς την Υπουργό περιβάλλοντος(21.5.2010) κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ :
«Η πρόσφατη ρωσοτουρκική συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί εύλογη ανησυχία ......Το Ακούγιου, στα παράλια της Μεσογείου στη Νοτιοανατολική Τουρκία, βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από το ρήγμα Ετζεμίς, που έχει προκαλέσει σεισμούς μεγάλης ισχύος. Τυχόν διαβεβαιώσεις για αντισεισμικές προδιαγραφές θα είναι αναξιόπιστες, δεδομένου ότι στην περίπτωση πυρηνικών εργοστασίων δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη κινδύνου από σεισμούς. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί η θάλασσα από διαρροή ραδιενεργών στοιχείων. Ο κίνδυνος για μόλυνση της Μεσογείου ενισχύεται από την πιθανή ανάγκη μεταφοράς των αποβλήτων του εργοστασίου. Αλλά και η ίδια η αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς δεν μπορούν να αποφευχθούν διαρροές ραδιενεργών στοιχείων που μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Προ δεκαετίας αποτράπηκε η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου έπειτα από διαμαρτυρίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες.
Ήδη το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, με έδρα τη Ρόδο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Ακούγιου, επιστημονικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και δίκτυα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους και έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις αναγκαίες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου».
Υπογράφουν οι βουλευτές Αλέξης Τσίπρας, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Θοδωρής Δρίτσας, Ηρώ Διώτη,Φώτης Κουβέλης,Τάσος Κουράκης,Μιχάλης Κριτσωτάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης,Θανάσης Λεβέντης,Βασίλης Μουλόπουλος,Δημήτρης Παπαδημούλης,Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου