ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010, 12:30
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΙΑΝΟΣ» (Σταδίου 24)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ
«ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ»
9 ΜΑΡΤΙΟΥ – 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΣΕ 10 ΕΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝΤον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, μέλη της διεθνούς πρωτοβουλίας Free Gaza Movement (www.freegaza.org) επιβαίνοντας σε δύο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Από τότε, και παρότι ακολούθησαν άλλα τέσσερα ακόμη παρόμοια επιτυχή εγχειρήματα -δημιουργώντας μια πρόσκαιρη αισιοδοξία- στη Γάζα, η ανθρωπιστική κατάσταση, ουδόλως έχει βελτιωθεί. Αντίθετα η ισραηλινή εισβολή του Δεκέμβρη 2008 άφησε πίσω της περίπου 1500 νεκρούς , 5000 τραυματίες, χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια και ισοπεδωμένες δημόσιες υποδομές (νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα κοινής ωφέλειας).
Η αλληλεγγύη μας δεν αφορά ωστόσο μόνο στην Λωρίδα της Γάζας.. Με το χτίσιμο του Ισραηλινού Τείχους και τις συνεχείς βίαιες επεμβάσεις του Ισραηλινού στρατού στην Δυτική Όχθη, ο αποκλεισμός έχει επεκταθεί σε όλη την παλαιστινιακή γη, έτσι ώστε το σπάσιμό του από την θάλασσα της Λωρίδας της Γάζας να συνεπάγεται το πρώτο ελεύθερο άνοιγμα της Παλαιστίνης προς τον έξω κόσμο.
Δυστυχώς, τόσο η συγκροτημένη διεθνής κοινότητα, όσο και το καθεστώς της συνορεύουσας Αιγύπτου, επιδεικνύουν έλλειψη πολιτικής βούλησης για να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα και τις βιοτικές ανάγκες του παλαιστινιακού λαού.
Γι αυτό συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (http://www.shiptogaza.gr/ ) για τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή μας σε μια νέα, ευρύτερη, ριζικά αναβαθμισμένη, διεθνή αποστολή που συντονίζεται από το Free Gaza Movement και ισχυρές συλλογικότητες από πολλές χώρες. Τέλος Απρίλη του 2010, η αποστολή με περισσότερα από 10 σκάφη, πολυεθνικό πλήρωμα και επιβάτες, θα πλεύσει και πάλι προς τη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας κυρίως υλικά ανοικοδόμησης και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Στόχος μας, είναι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς αυτής αποστολής να συμμετέχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και υλικών. Το πλοίο αυτό, για την απόκτηση του οποίου ξεκινήσαμε οικονομική καμπάνια, δεν θα ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά σε εταιρικό νομικό πρόσωπο, θα έχει συμμετοχικό και μεριδιακό χαρακτήρα, θα αποδοθεί δε στον παλαιστινιακό λαό μετά το τέλος των πρώτων αποστολών, με τρόπο κοινά αποδεκτό και νομικά έγκυρο, για να εξυπηρετήσει τις πρώτες ανάγκες μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Παλαιστίνης, από λιμάνι της Λωρίδας της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Ζητούμε τη στήριξη των Μέσων Επικοινωνίας για τη μεγαλύτερη διάχυση της καμπάνιας μας.

Για τη συντονιστική επιτροπή της Πρωτοβουλίας

Βαγγέλης Πισσίας
Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας
e-mail: vpissias@yahoo.gr
τηλ. 6972009339
Τάκης Πολίτης
Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας
e-mail: ppol@uth.gr
τηλ. 6977315619

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου