ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ


Ηλίας Βενέζης :


Ό,τι και να κάμεις, σαν έχεις ανεβεί στον Όλυμπο, ο Όλυμπος θα σε ακολουθεί


Σε προηγούμενο σημείωμα αυτού του Μπλογκ είχαμε υπογραμμίσει την προσπάθεια της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας ("Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ, Τηλ. 23510 34 714, Φαξ: 23510 34 174info@otoposmou.gr, ιστοχώρος: http://www.otoposmou.gr/) για την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου . Το βουνό του Δωδεκαθέου , με την μοναδική πολιτιστική του ποιότητα και τη διασύνδεση με απώτερους και πρόσφατους μύθους, είχε εκτεθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές απειλές. Μια από αυτές, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αναφερόταν στον σχεδιασμό μιας "αρχαίας πόλης" στις υπώρειες του Ολύμπου, με στόχο ένα αδέξιο simulation της αρχαίας ζωής, και αποτέλεσε για αρκετά χρόνια πονοκέφαλο σε όσους ανθρώπους διέθεταν στοιχειώδη αισθητική και οικολογική άποψη.Ο Μύτικας, κορυφή ύψους 2918 μέτρων, είχε πατηθεί μόλις το 1913 από το ορειβατικό τρίδυμο των Μπουασονά, Καύκαλου και Μπω-Μπωβύ, ενώ ανάλογο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και το 1921. Στον Όλυμπο έζησε από το 1928 και για πολλά χρόνια στη συνέχεια ο ζωγράφος Ιθακήσιος, για να πεθάνει τελικά το 1977 : Αιτία θανάτου ήταν ένα ατύχημα, που οφειλόταν στην ακαταμάχητη νοσταλγία του υπέργηρου φυσιολάτρη για το βουνό των θεών .....


Στη μεταπολεμική περίοδο των εκδρομικών και ορειβατικών εξορμήσεων η συνέχεια ανήκε στις δυνάμεις της "εκκοσμίκευσης" , στη μαζικοποίηση των επισκέψεων, στα βελτιωμένα μέσα ορειβασίας, στις τουριστικές και άλλες "βλέψεις", αλλά σε γενικές γραμμές η "περικύκλωση" του Ολύμπου από συμβατικούς χρήστες της υπαίθρου, άφηνε άθικτο τον κεντρικό του "πυρήνα". Όμως τον τελευταίο καιρό άρχισαν να πραγματοποιούνται νέου τύπου διεισδύσεις στον ορεινό χώρο, άλλοτε με τον "εποικισμό" κάποιων προνομιακών περιοχών και άλλοτε με τη χρήση μηχανικών μέσων υψηλής όχλησης (ερπυστριοφόρα, 4Χ4, σνόουμομπίλ κλπ), πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάρρηξη της συνοχής του τοπίου και την παρενόχληση βασικών οικολογικών λειτουργιών. Και πρόσφατα οι φίλοι του Ολύμπου, αντιμετώπισαν μια νέα «καραμπινάτη» περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής , που ανεξάρτητα από τον χώρο που θα καταλάβει αποτελεί πιλοτικό στοιχείο για πολλές αυθαιρεσίες.


Το ιδιαίτερο στοιχείο στη προκειμένη περίπτωση είναι ότι παρά τις επανειλημένες καταγγελίες, οι αυθαιρετούντες συνεχίζουν απτόητοι... Σημειώνουν οι φίλοι του Ολύμπου στο σχετικό ρεπορτάζ : «Την Κυριακή 11.10.2009 ξεφόρτωσαν ένα φορτηγό αμμο...και συνεχίζουν!
Είναι πλέον οφθαλμοφανές, πως κάποιες υπηρεσίες που έπρεπε να σταματήσουν την κατασκευή του αυθαιρέτου, δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους!

Κάποιοι "κάνουν πλάτες" στους παρανομούντες! Πότε επιτέλους θα παρέμβουν οι κρατικές υπηρεσίες και θα εφαρμόσουν το νόμο; Οταν το αυθαίρετο θα αποκτήσει και ρεύμα; Μέχρι που θα επιτρέψετε να ανέβουν τα φορτηγά;Τι περιμένετε; Να δείτε μπετονιέρες, τσιμέντα, αμμοχάλικα και Y-Tong στο θρόνο του Δια;

Σήμερα η ομάδα μας ενημέρωσε τις οργανώσεις WWF και Greenpeace Greece. Από την WWF λάβαμε όλα τα νομικά κείμενα που αφορούν την υπόθεση και την Παρασκευή 15.10 θα επισκευθούμε τον Εισαγγελέα Εφετών Κατερίνης. Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται με φαξ και στο γραφείο της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνα Μπιρμπίλη .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου