ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ....








Στο 3ο τεύχος του περιοδικού ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ η Μαρία Καδόγλου(Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων) γράφει :

Το νέο, «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία», που είναι ήδη νόμος του Κράτους (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 151//ΑΑΠ/13.4.09), ουσιαστικά καταργεί τη δασική νομοθεσία και τη νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές.


Πέρα από την ίδια την εξορυκτική δραστηριότητα ,η οποία επιτρέπεται σχεδον παντού, το χωροταξικό της βιομηχανίας επιτρέπει, ή μάλλον ενθαρρύνει, την εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων στον ίδιο χώρο της εξορυξης, με στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής.

Aπό αυτή τη γενική κατεύθυνση δεν εξαιρούνται ούτε τα δάση, ούτε οι περιοχές NATURA, ούτε οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας, παρά μόνον οι «οικότοποι κοινοτικής προτεραιότητας». Τα πάντα επιτρέπονται, με την προϋπόθεση ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα αναλάβει να «δασώσει» μια έκταση ίση με το δάσος που θα καταστρέψει!

Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω είναι εξόχως αντισυνταγματικά (όπως φαίνεται και σε έγγραφο του «Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών») και ήδη έχουμε καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ.


Το ΦΕΚ κυκλοφόρησε μόλις 11 μέρες μετά τη δημοσίευσή του, για την οποία δεν έγινε καμία ανακοίνωση. Είναι μυστήριο το πώς θα ενημερωνόταν ο πολίτης, ο οποίος πιθανόν θα ήθελε να ασκήσει προσφυγή… Εμείς το μάθαμε εγκαίρως από καθαρή τύχη. Επειδή δεν μπορούσα να βρω καμία σχετική πληροφορία στο ιντερνετ έστειλα ένα ερώτημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θυμήθηκε να μου απαντήσει μετά από 20 ολόκληρες μέρες, στις 18/5!


Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΣΜΕ κ. Βιδάλη (της S&B), o στόχος αυτών των διατάξεων είναι «Να ακυρωθεί η δυνατότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας να ανατρέπει μεταλλευτικές επενδύσεις επικαλούμενο έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού…». Εάν ισχύσει αυτό το πλαίσιο χωροταξίας, θα πρέπει να πούμε αντίο στα δάση της Χαλκιδικής, της Γκιώνας, της Οίτης, της Εύβοιας, του Έβρου. Θα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να πολεμήσουμε συγκεκριμένα έργα. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος κυβέρνησης και εταιρειών – να μας αφαιρέσουν όλα τα όπλα και να μη μας αφήσουν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους σχεδιασμούς τους.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου