ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

ΠΑΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΜΑΝΙΑΝ *




Με αφετηρία τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης, τις περικοπές στο ενημερωτικό φιλμ του Γαβρά και το ... γκαζόν που επικάλυψε τον περιβάλλοντα χώρο (το οποίο μάλιστα είναι αρχαιοελληνικής προελεύσεως, κατά πως απέδειξε και σχετική κουρευτική μηχανή της κλασικής περιόδου, που βρέθηκε ύστερα από ανασκαφές**), ξεκίνησε μια πολυδιάστατη συζήτηση εντός και εκτός μπλογκς για τη σχέση Ελληνισμού και Χριστιανισμού, για τους βανδαλισμούς μνημείων , τη δράση των ξένων αρχαιολογικών αποστολών στον αθηναίκό χώρο, τις σχέσεις της Εκκλησίας με την κοινωνία κλπ. Ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις που εκτίθενται στα peegep@googlegroups.com και

http://grmanifesto.wordpress.com/

, ορισμένες από τις οποίες θίγουν κάποιες «βεβαιότητες» του υποφαινόμενου. Αυτές τις τελευταίες παραθέτω στα γρήγορα

:



  1. Η σχέση του Χριστιανισμού με το Δωδεκάθεο υπήρξε συγκρουσιακή - όσο συγκρουσιακή είναι η σχέση των μεταφυσικών συστημάτων μεταξύ τους ή με τον κοσμικό υπαρξιακό λόγο.

  2. Ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες καταστροφές στην Ακρόπολη, ο Χριστιανισμός ευθύνεται για σειρά καταστροφών σε αρχαία μνημεία.

  3. Η Εκκλησία έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στη δημόσια ζωή όσο οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα.Δεν έχει δικαίωμα βέτο.

  4. Κάποιες ξένες αρχαιολογικές αποστολές και όχι μόνο, αμφισβήτησαν την τρισχιλιετή συνέχεια της ελληνικότητας, χωρίς ουδέποτε να αποδείξουν την «κρίσιμη περίοδο» κατά την οποία έλαβε χώρα η υποτιθέμενη διακοπή της συνέχειας.

  5. Η τέχνη πρέπει να είναι ελεύθερη, ακόμη και όταν είναι μπούρδες.


ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΙ


* Κουϊζ : Γιατί ο Ιουστινιανός (αυτοκράτωρ, 527-565) απέκλεισε από τα δημόσια αξιώματα «πάντας τους νοσούντας την ελληνικήν μανίαν»; Γιατί στον «Ακάθιστο Ύμνο» ο εκκλησιαστικός ποιητής απευθυνόμενος προς την Θεοτόκο, της λέει «Χαίρε η των Αθηναίων διασπώσα πλοκάς» - δηλαδή σε ελεύθερη απόδοση « Χαίρε εσύ που αντιμετωπίζεις τις δολοπλοκίες των Αθηναίων»;


**Αρχαιοελληνικό γκαζόν : Αληθινό όσο και η κινεζική προέλευση της οικογένειάς μου.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου