Κάντε δεξιό κλικ εδώ, για να κάνετε λήψη των εικόνων. Για να συμβάλει στην προστασία του απορρήτου σας, το Outlook απέτρεψε την αυτόματη λήψη αυτής της εικόνας από το Internet.
4406555418_383b6eb177_b
Χαίρετε, Αμμόχωστος,
Σαλαμίς, Έγκωμη, Στύλλοι,
Σπαθαρικόν, Λευκόνοικον, Ακανθού,
Ριζοκάρπασον, Ταύρου, Αιγιαλούσα,
Δαυλέ, Αχερίτου, Λυθράγκωμη,
Γαστριά, Βουκολίδα - λίγα μόνο σημεία της ανατολικής παρειάς σου,
χώρια οι δρυμοί και οι χαράδρες
για να αποφύγουμε τον ίσιο δρόμο
που μας πάει σε Μόρφου και Κερύνεια
κι άλλα καρτερικά ελληνικά ονόματα
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Τέσσερα μόλις χρόνια μετά την κατάληψή της, που άρχισε στις 14 Αυγούστου του 1974 και ολοκληρώθηκε την επομένη, η Αμμόχωστος αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων (βλ. αμερικανικό-βρετανικό-καναδικό σχέδιο και επανεγκατάσταση νόμιμων κατοίκων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ). Με άλλα λόγια, από το 1978, η Αμμόχωστός μας, αποτελεί πειραματόζωο για τη λύση του Κυπριακού και «ανάχωμα» στην επιστροφή των υπόλοιπων κατεχόμενων εδαφών.
Η Αμμόχωστος του Σολωμού, που καταλήφθηκε χωρίς αντίσταση, μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και σε «προτεραιότητα» της πολιτικής μας ηγεσίας. Επενδυτές, επιχειρηματίες, δημάρχοι, προέδροι ασέλγησαν και ασελγούν στο όνομα της Αμμοχώστου, προκειμένου να πειραματιστούν εις βάρος της Βασιλεύουσας, αλλά και να ενταφιάσουν τις ελπίδες των υπόλοιπων προσφύγων.

Σήμερα, η σφραγισμένη και αποκλεισμένη «πόλη-φάντασμα», που μολύνεται από αυτούς που εργάζονται πυρετωδώς για την οριστική διχοτόμηση, τη ΔΔΟ, την αμμοχωστοποίηση, μεταλάσσεται σε προϊόν δημιουργίας «κουλτούρας λύσης» και «στοίχημα» για τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον δήμαρχο Αλέξη Γαλανό. Γιατί να συζητείται η Αμμόχωστος με τόσο ζήλο, ήδη τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή, και να μη γίνεται καν λόγος για την Κερύνεια; Επιπλέον, για ποιον λόγο θέλουν (είτε οι δικοί μας ηγέτες είτε οι ξένοι) να δημιουργήσουν ελίτ προσφύγων και «τάξεις» ανάμεσα στους εκτοπισμένους; Δεν άκουσαν το ΟΧΙ του 2004;
Μήπως θα ήταν προτιμότερο να χωθεί στην άμμο, που θα έλεγε κι ο ποιητής, παρά να γίνει το παιχνίδι των acceptionists; Είναι ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι ίδιοι οι Βαρωσιώτες. Να γυρίσουν την πλάτη στις «βαλίτσες» που ετοιμάζει ο δήμαρχός τους και να αρνηθούν τη θυσία της Κερύνειας, της Μόρφου, της Καρπασίας για να γεμίσει ξανά τουρίστες η πόλη-φάντασμα. Για πόσο ακόμα θα συντηρούνται πλαστές ελπίδες για επιστροφή και ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, λες και είναι οικόπεδο προς πώληση στη Χονολουλού;
Ακλόνητοι αναλύουν την ανάπτυξη και υπόσχονται λεφτά που θα γεμίσουν τις τσέπες των Αμμοχωστιανών μετά τη λύση κι ούτε πως συζητούν για κατεχόμενα εδάφη, ούτε πως ρίχνουν αλάτι στην πληγή όσων Βαρωσιωτών παραμένουν νηφάλιοι και λογικοί, όσων Βαρωσιωτών δεν θα δεχτούν να «επιστρέψουν» κι η Κερύνεια, τα χωριά της Καρπασίας, η μισή Λευκωσία να παραμείνουν υπό κατοχή. Ας βάλει κατά νου ο Πρόεδρος, πως όσες «μπουλντόζες λύσης» κι αν ρίξει στην κατακρεουργημένη Αμμόχωστο, τόσες φορές θα ανεβαίνει στον ιστό ο Σολωμός και θα λευτερώνει τις ψυχές μας, τόσους ατίθασους πύργους θα υψώνουμε απέναντι σε ανθρώπους «που τους βιάσανε τις γυναίκες μπροστά στα μάτια τους και δεν τράβηξαν τον σουγιά τους», τόσες φορές θα επαναλαμβάνουμε πως θα καταφέρουμε να περπατήσουμε στο Βαρώσι και στην Κώμα του Γιαλού (14 Αυγούστου σήμερα, αδερφέ), να γονατίσουμε στο Δίκωμο, να σταθούμε ξανά στον Καραβά... Κι όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.
Αλ. Μιχ.
14 Αυγούστου 2015