ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

ΟΙ BRICS ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ για ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  
Ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της ΡωσίαςΑλεξέι Λιχατσόφ,  με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ εκτιμά  « ότι το “όχι” της Κυριακής αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση  εξόδου από την ευρωζώνη. Ωστόσο δεν είναι γεγονός ότι αυτή η διαδρομή  θα διανυθεί ως το τέλος”, 
Σε περίπτωση, που η Ελλάδα λάβει την απόφαση να βγει από την ευρωζώνη και θέσει σε κυκλοφορία το εθνικό της νόμισμα, «θα αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρους εκτός των συνόρων της ΕΕ»,πρόσθεσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός.

Όπως αναφέρει ο Α. Λιχατσόφ, πολλοί εταίροι της Ελλάδας θα ενδιαφερθούν για παρόμοιες επαφές καθότι είναι προφανές ότι στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη θα διαμορφωθεί μια “εντελώς διαφορετική απαίτηση για μέσα δανεισμού”. «Σημαντική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να κρατηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα υπό έλεγχο η πολιτική κατάσταση. Εάν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, τότε, όσο κι αν ακούγεται αυτό περίεργο, η Ελλάδα θα καταστεί επενδυτικά πιο ελκυστική χώρα», είπε ο Α. Λιχατσόφ. «Εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα «όλες οι χώρες των BRICS θα ενδιαφερθούν να εδραιώσουν και εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα»…  μετά  δε την εδραίωση της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS, δεν αποκλείεται συνεργασία της Αθήνας και με αυτόν τον οικονομικό μηχανισμό». Πέραν αυτού, είναι πιθανό, ότι “οι Έλληνες θα γίνουν πιο δραστήριοι στις συνομιλίες σε μια σειρά από σχέδια αμοιβαίου ενδιαφέροντος”, επεσήμανε ο Α. Λιχατσόφ.

Κατά την εκτίμηση του Ρώσου αξιωματούχου, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδα από την ευρωζώνη,«είναι λίγο πιθανό, αλλά θεωρητικά δυνατό, μερικές ακόμη χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας», γεγονός, που θα μπορούσε να οδηγήσει «σε ανέκλητες συνέπειες για την ΕΕ και το ευρώ ως το δεύτερο σε επιρροή παγκοσμίως νόμισμα». Σε κάθε περίπτωση ο Α. Λιχατσόφ διαβεβαίωσε : «Εμείς είμαστε αναφανδόν υπέρ του να είναι ισχυροί οι εταίροι μας».
Κατά τον  Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή,   «…. υπάρχουν τώρα δύο σενάρια και ούτε ένα δεν προβλέπει άμεση έξοδο από την ευρωζώνη, αν και η πιθανότητα αυτή παραμένει, αλλά σε πιο απομακρυσμένη προοπτική. Το πρώτο σενάριο είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ και τους πιστωτές ώστε να επιτευχθούν καλύτερες σε ένα βαθμό συνθήκες και έστω εν μέρει να επαναξεταστεί η συμφωνία, που προτείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη»,  Το δεύτερο σενάριο είναι  «η άρνηση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, είτε ανένδοτη θέση στις συνομιλίες, η οποία δεν θα προβλέπει ούτε το παραμικρό συμβιβασμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα», εκτιμώντας ότι το ζήτημα παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από το ποιο σενάριο τελικά θα υλοποιηθεί.
«Νομίζω ότι το δυσκολότερο για οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμη και την πλέον δημοφιλή, είναι να επιβιώσει αυτής της περιόδου. Αν και κατά τις εκτιμήσεις σειράς οικονομολόγων, η Ελλάδα επιβιώσει  αυτών των εξαιρετικά δύσκολων χρόνων, η έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να της αφήσει τουλάχιστον μια δυνατότητα ανάπτυξης», δήλωσε ο Α. Πουσκόφ. «Και εάν παραμείνει στην ευρωζώνη με αυτά τα γιγαντιαία χρέη, που συγκέντρωσε και δεν θα κατορθώσει να ξεπληρώσει σε διάστημα περίπου 60 ετών, τότε, όπως εκφράστηκε ένας Γερμανός οικονομολόγος, αυτό θα σημάνει για τη χώρα μόνιμη περιστροφή εντός του Άδη», κατέληξε ο Ρώσος βουλευτής.
Ουσιαστική ενίσχυση των θέσεων της κυβέρνησης και των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων της Αθήνας χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Κονσταντίν Κοσατσόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) , κάνοντας λόγο για «ουσιαστική πίστωση εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα και σημαντική ενίσχυση των θέσεων της Ελλάδας στις συνομιλίες με την ΕΕ».
 
ΠΗΓΗ :  ΙΣΚΡΑ,  6 Ιουλίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου