ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Χειρότερος εφιάλτης για το ΚΚΕ είναι μια κυβέρνηση...ΣΥΡΙΖΑ !

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ* 
Εντυπωσιακή σε ορισμένες πτυχές της ήταν η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα την Τετάρτη στη Λάρισα. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να παράσχει το κόμμα του ψήφο ανοχήςσε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το απέκλεισε κατηγορηματικά τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θα ήταν αδιανόητο το ΚΚΕ να δείξει την παραμικρή ανοχή, γιατί τότε θα έκανε ένα μεγάλο, ιστορικό λάθος που θα ισοδυναμούσε με προδοσία του λαού!». «Προδοσία του λαού» λοιπόν εκ μέρους του ΚΚΕ θα σήμαινε η ψήφος ανοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ανοιχτά ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σαφέστατη η θέση του. Προκαλεί όμως ορισμένες απορίες στον κόσμο της Αριστεράς. Το 1989, κατόπιν συμφωνίας του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη με τον τότε αρχηγό της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το ΚΚΕ δεν αρκέστηκε να δώσει ψήφο ανοχής όχι σε κάποιο αυτοαποκαλούμενο αριστερό κόμμα, αλλά σχημάτισε κυβέρνηση με τη... Δεξιά, τη ΝΔ! Συγκυβέρνησε με τη ΝΔ! Ολα αυτά στο πλαίσιο της επονείδιστης για μεγάλη μερίδα του κόσμου της Αριστεράς κυβέρνησης Τζαννετάκη, της συγκυβέρνησης (υπό το κάλυμμα του ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου) της ΝΔ με το ΚΚΕ! Το ΚΚΕ διέγραψε μάλιστα εκατοντάδες στελέχη και δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που διαφωνούσαν με την κατάπτυστη γι' αυτά συγκυβέρνηση ΚΚΕ - ΝΔ. Αν η ψήφος ανοχής σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ισοδυναμεί με προδοσία του λαού», λογικό είναι να υποθέσουμε ότι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ισοδυναμεί εκατό φορές με «προδοσία του λαού»! Γιατί όμως τότε το ΚΚΕ δεν έχει αποκαλέσει «προδοσία του λαού» τη συγκυβέρνησή του με τη ΝΔ; Η απάντηση είναι απλούστατη: επειδή πολλά από τα στελέχη που διέπραξαν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα αυτό το «πολιτικό έγκλημα» που υπονόμευσε ανεπανόρθωτα το κύρος και την πολιτική επιρροή του Κομμουνιστικού Κόμματος στη χώρα μας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις του ΚΚΕ και σήμερα!



Ποτέ το ΚΚΕ δεν συνήλθε από τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ υπό τον Τζαννετάκη και την εν συνεχεία συγκυβέρνηση και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Ζολώτα - ούτε καν εκλογικά. Το ΚΚΕείχε πάρει 10,93% στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και 9,89% στις βουλευτικές του 1985. Στις εκλογές του 1989-90 κατέβηκε ως Ενιαίος Συνασπισμός και μετά τη διάλυση του Ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς τα εκλογικά αποτελέσματα του ΚΚΕ ήταν αξιοθρήνητα. Πήρε... 4,54% (!!!) το 1993 και 5,61% το 1996. Παρέμεινε στάσιμο στα νούμερα αυτά με 5,52% το έτος 2000 και 5,90% το 2004. Ανέβηκε στο8,15% το 2007, έπεσε λίγο στο 7,54% το 2009. Εκτινάχθηκε στο 8,48% στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012, αλλά καταβαραθρώθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας του με 4,50% στις εκλογές του επόμενου μήνα, του Ιουνίου 2012. Θα δούμε πόσο ανεβασμένο ποσοστό θα γράψει το ΚΚΕ στις κάλπες την Κυριακή.
Το ΚΚΕ πλήρωσε όντως βαρύτατα το αντίτιμο της συγκυβέρνησής του με τη ΝΔ στην κυβέρνηση Τζαννετάκη και με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Ζολώτα, τουλάχιστον εκλογικά και με την καταρράκωση του κύρους του στην ελληνική κοινωνία. Κανένας γραμματέας του έκτοτε όμως, καμιά κεντρική επιτροπή του, κανένα συνέδριο δεν χαρακτήρισε «προδοσία του λαού» τις κυβερνήσεις του ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οταν όμως ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ, που έχει όχι απλώς στηρίξει, αλλά έχει συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ χωρίς ποτέ να κάνει αυτοκριτική ουσίας γι' αυτό, χαρακτηρίζει κατηγορηματικά και εκ των προτέρων «προδοσία του λαού» την παροχή ψήφου ανοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα άλλο κόμμα που αυτοαποκαλείται αριστερό, προκαλεί αντικειμενικά απορίες για τα πραγματικά κίνητρα της στάσης του αυτής.
Δεν πείθει στην περίπτωση αυτή η διαφορά πολιτικών θέσεων μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδική αιτία του χαρακτηρισμού της ψήφου ανοχής ως «προδοσίας του λαού», λόγω του παρελθόντος στην πολιτική στάση του ΚΚΕ, για την οποία δεν έχει κάνει αυτοκριτική. Φυσικά και γνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ είναι κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ. Υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ήταν και είναι όμως και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τα οποία κόμματα το ΚΚΕ συγκυβέρνησε. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν εμπόδισαν τη συγκυβέρνηση του ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί λοιπόν ξαφνικά ανάγεται σε «προδοσία του λαού» η ψήφος ανοχής σε υποτιθέμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Κάτι δεν πάει καλά εδώ...  
 *Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015