ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Σε πλήρη απαξίωση η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στην Θεσσαλονίκη (πλατεία Αριστοτέλους), εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), διαμαρτυρόμενοι "για την απαξία των κυβερνώντων τόσο για την τευτλοκαλλιέργεια όσο και για τη λειτουργία της εταιρείας που οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο". Δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ Χριστόδουλος Βαρκάρης: "Απαιτούμε την άμεση εξόφληση των οφειλομένων στους τευτλοκαλλιεργητές, τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα και την άμεση έμπρακτη δέσμευση - παρέμβαση των αρχηγών των κομμάτων για να μην ολοκληρωθεί το προμελετημένο έγκλημα κλεισίματος της βιομηχανίας" 

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης  εργαζόμενοι στην ΕΒΖ και τευτλοπαραγωγοί μοίρασαν ζάχαρη στους διερχόμενους, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ για πέμπτη συνεχή ημέρα παραμένουν στα γραφεία της ΕΒΖ τευτλοπαραγωγοί. "Δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε γιατί δεν έχουμε πού να πάμε" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης.
Σχετικά για την Παραγωγική ανασυγκρότηση :

Επιστολή στον πρωθυπουργό

Στο μεταξύ, οι τευτλοπαραγωγοί απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας του να δώσει εντολή για την πληρωμή ολόκληρης της παραγωγής, αλλά και για την επαναλειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ.
"Ειδάλλως", τονίζουν, "επειδή και εμείς θέλουμε όπως και εσείς να λέμε την αλήθεια απέναντί σας, οι δρόμοι μας στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου θα χωρίσουν και αυτό γιατί η ΕΒΖ αποτελεί για εμάς τους αγρότες θέμα τιμής, επιβίωσης και αξιοπρέπειας". Τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι στην ΕΒΖ θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έρθει αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Περισσότερα για την δραματική κατάσταση της ΕΒΖ από το ρεπορτάζ του alterthess.gr
Στα κάγκελα οι τευτλοπαραγωγείς
Σε απόγνωση βρίσκονται οι τευτλοπαραγωγοί καθώς δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για την πρώτη ύλη που παρέδωσαν το 2014 ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει με τα τεύτλα που έχουν μείνει στα χωράφια. Δηλώνοντας εξαπατημένοι και ζητώντας εξηγήσεις, αγρότες και καλλιεργητές  έχουν προχωρήσει από την περασμένη Πέμπτη σε κατάληψη των γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί έως ότου λάβουν σαφείς απαντήσεις. «Δεν υπάρχει πίσω», δηλώνει στο alterthess.gr o Παύλος Μπογιαννίδης, πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως προσθέτει, «ζητάμε κάτι αυτονόητο: θέλουμε τα λεφτά που μας χρωστάνε από την παραγωγή που παραδώσαμε».
Συγκεκριμένα, απλήρωτοι παραμένουν περίπου 4.000 καλλιεργητές από την Ελλάδα για τα για τους 532.000 τόνους τεύτλων που παρέδωσαν φέτος. Συνολικά τους οφείλονται 18 εκατομμύρια ευρώ κι ενώ είχαν λάβει - μετά από πιέσεις- δεσμεύσεις εκ μέρους της εταιρίας πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου επρόκειτο να ξεκινήσει η πληρωμή τους, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα των 20.000 τόνων τεύτλων από 2.500 στρέμματα που έχουν μείνει ασυγκόμιστα στα χωράφια λόγω της κακοκαιρίας. Οι καλλιεργητές δεν έχουν αποζημιωθεί και δεν υπάρχει καμία σαφής απάντηση από την διοίκηση της ΕΒΖ για το τι θα γίνει με το φλέγον αυτό ζήτημα.
Να αναφερθεί ότι  οι αγρότες έχουν επωμιστεί το σύνολο των εξόδων της παραγωγής. Πλέον όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς το ποσό που οφείλει η ΕΒΖ προς τους αγρότες είναι τεράστιο με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ούτε όμως να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.Περιγράφοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, ο κ. Μπογιαννίδης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Τον περασμένο Φεβρουάριο ήρθαμε σε σύμβαση με την εταιρία και καλλιεργήσαμε μία μεγάλη ποσότητα ο καθένας μας για να φέρουμε αυτό το προϊόν στην εταιρία. Εμείς τηρήσαμε τη συμφωνία μας και παραδώσαμε το προϊόν, δίνοντας όσα χρήματα είχε ο καθένας και δημιουργώντας και νέα χρέη. Κι ενώ η παραγωγή είναι παραδομένη από τον Σεπτέμβριο, έχουμε φτάσει Ιανουάριο και η απάντηση της εταιρίας είναι ‘δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθείτε’. Έχουμε καταστραφεί».
Σημειώνεται πως το πρόβλημα της χρηματοδότησης της ΕΒΖ ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με το σπάσιμο της Αγροτικής Τράπεζας στην οποία ήταν υπαγμένοι οι αγρότες. Μάλιστα δεδομένης της κατάστασης, οι τευτλοκαλλιεργητές εμφανίζονται πλέον επιφυλακτικοί για το μέλλον όσον αφορά τη συνεργασία τους με την ΕΒΖ. «Για να συζητήσουμε για το αύριο πρέπει να λυθεί το πρόβλημα σήμερα», δηλώνει ο κ. Μπογιαννίδης.
Κρούουν των κώδωνα του κινδύνου οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ
Παράλληλα, πρόσφατα έγινε γνωστό πως  προκειμένου να χορηγήσει δάνειο στη βιομηχανία (11 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για την αποπληρωμή μέρους των χρεών προς τους καλλιεργητές) η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε δέσμευση ολόκληρης σχεδόν της ποσότητας ζάχαρης (49.000 από τους 56.000 τόνους) που βρίσκεται στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι κατάφεραν να μπλοκάρουν την διαδικασία, μη επιτρέποντας τη σφράγιση των σιλό και των αποθηκών όπου μέσα βρίσκεται η ποσότητα της ζάχαρης που είναι προς δέσμευση.
«Αν δεσμευτούν αυτές οι ποσότητες ζάχαρης, δεν υπάρχει αύριο για την εταιρία», αναφέρει σε δηλώσεις του στο alterthess.gr ο Χριστόδουλος Βαρκάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στην ΕΒΖ. Δεδομένου πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρηματοδότηση της ΕΒΖ από την Πειραιώς για τη νέα χρονιά και η μερική χρηματοδότηση του εγχειρήματος αφορά την αποπληρωμή μέρους της οφειλής της ΕΒΖ προς τους καλλιεργητές, η δέσμευση της ζάχαρης θα καταστήσει αδύνατη τη λειτουργία της εταιρίας από εδώ και πέρα. Κι αυτό γιατί, όπως προειδοποιούν οι εργαζόμενοι, αν δεσμευτούν οι ποσότητες αυτές, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το τι θα πουλήσει η εταιρία για να αποπληρώσει τα υπόλοιπα οφειλόμενα προς τους καλλιεργητές, τις άλλες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά την φετινή καμπάνια, αλλά και τη μισθοδοσία των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους, οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ τόσο από το Πλατύ Ημαθίας όσο και από την Ορεστιάδα και τις Σέρρες δίνουν ραντεβού τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, πρόκειται να συγκεντρωθούν στην πλατεία Αριστοτέλους στις 11:00 και θα μοιράσουν συμβολικά ζάχαρη στους περαστικούς. Όπως επισήμανε μιλώντας στο alterthess.gr, ο Χριστόδουλος Βαρκάκης, σκοπός της κινητοποίησής τους είναι αφενός να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα του κλάδου και να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους, και αφετέρου να συμπαρασταθούν στους τευτλοπαραγωγούς.
Σφυρίζει αδιάφορα η διοίκηση της ΕΒΖ
Οι μέχρι στιγμής επαφές της ΕΒΖ με τους τευτλοπαραγωγούς και τους εργαζομένους έχουν αποβεί άκαρπες. Η διοίκηση της εταιρίας δεν έχει δώσει καμία σαφή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι, «ρίχνοντας το μπαλάκι» στην κυβέρνηση και την τράπεζα.
Ειδικότερα, όσον αφορά τους τευτλοπαραγωγούς, η διοίκηση της εταιρίας προχωρά σε αόριστες υποσχέσεις. Δεσμεύεται για άμεση αποπληρωμή μόνο του 60% των οφειλομένων χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το υπόλοιπο 40% που έχουν να λαμβάνουν οι καλλιεργητές. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ζήτημα των ασυγκόμιστων τεύτλων, καθώς η εταιρία εμφανίζεται αρνητική ακόμη και στο να τα παραλάβει.
Σχετικά δε με τους εργαζομένους, δεν υπάρχει καμία δέσμευση από πλευράς της ΕΒΖ σχετικά με τη μισθοδοσία τους από τον επόμενο μήνα. Να σημειωθεί πως η μισθοδοσία του Ιανουαρίου καταβλήθηκε με καθυστέρηση στους εργαζομένους στις 9/1, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Λάμπρο Χαραλάμπους να μην είναι σε θέση να εγγυηθεί τι θα γίνει από εδώ και πέρα.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Ζάχαρης
  Στο πλευρό των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στην συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, με την Δέσποινα Χαραλαμπίδου και την Δήμητρα Γωγάκου.
 Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν από την Πέμπτη στην κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΕΒΖ, αιτούνται την άμεση εξόφληση των οφειλομένων στους τευτλοκαλλιεργητές, τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα και την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.
Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους αλλά και στους τευτλοπαραγωγούς. Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου αφού όπως ανέφερε η Δ.Χαλαραμπίδου « η ΕΒΖ αποτελεί στήριγμα της αγροτικής παραγωγής για την Κεντρική Μακεδονία. Ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου ισοδυναμεί με νέες χαμένες θέσεις εργασίας, με ακόμα περισσότερες αγροτικές εκτάσεις παρατημένες σε μία βεβαρημένη από την ανεργία περιοχή που όμως έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες. Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για τη στήριξη της ΕΒΖ και της αγροτικής παραγωγής της χώρας, στον αντίποδα μίας πολιτικής που επιβάλλει παντού λουκέτα».