ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Σάλος στην Γερμανία και Αυστρία από βιβλίο του Μιχάλη Ψύλου



Η Αυστριακή Εφημερίδα "ΒίνερΤσάιτουνγκ" (Wiener Zeitung) αφιέρωσε τη Δευτέρα 6/10 μια ολόκληρη σελίδα για τον αντι-γερμανισμό στην Ελλάδα με αφορμή το βιβλίο του Μιχάλη Ψύλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη "Από τον Ράιχενμπαχ του Οθωνα στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ"- 180 χρόνια Γερμανοκρατίας στην Ελλάδα. Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε μάλιστα σε αρκετές γερμανικές εφημερίδες...
ΠΗΓΗ : ΕΠΙΚΑΙΡΑ
"Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα "
Για μια νέα ποιότητα στη διάχυτη στην Ελλάδα εχθρότητα προς τη Γερμανία, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, κάνει λόγο στον υπότιτλο σημερινού εκτενούς (ολοσέλιδου) δημοσιεύματος-ανταπόκρισης από την Αθήνα με τίτλο "Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα" η αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ", όπου, με αφορμή το βιβλίο του συντάκτη του ΑΠΕ και συγγραφέα Μιχάλη Ψύλου: "Από τον Ράιχενμπαχ του Οθωνα στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ" (Εκδόσεις Λιβάνη), παρουσιάζει μια αναλυτική περιγραφή της στάσης των Ελλήνων απέναντι στη Γερμανία.
Στην αρχή παρατίθενται οι θέσεις του συγγραφέα του βιβλίου για "τον οικονομικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι Γερμανοί σε όλη την Ευρώπη με την έναρξη της κρίσης του ευρώ, επιδιώκοντας να πετύχουν με την πολιτική λιτότητας αυτό που δεν πέτυχαν με τα όπλα στους δύο παγκόσμιους πολέμους που διεξήγαν και έχασαν τον προηγούμενο αιώνα, την μετατροπή της Ευρώπης σε υποτελείς στη Γερμανία επαρχίες χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις και χωρίς ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαικής πολιτικής".
Στη συνέχεια γίνονται ευρείες αναφορές στους "δύο Ράιχενμπαχ" του βιβλίου και το ρόλο τους στην τότε και στη σημερινή Ελλάδα, που ο συγγραφέας θεωρεί ότι επιβεβαιώνει την "ιστορική συνέχεια της γερμανικής ηγεμονικής παρουσίας" και πως "η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα".
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι πριν από την κρίση οι Γερμανοί ήταν ο αγαπημένος λαός των Ελλήνων, αλλά στη διάρκειά της αναπτύχθηκε, λόγω της λιτότητας, μια εχθρότητα απέναντι στη Γερμανία και σε δημοσκόπηση του 2012 διαπιστώθηκε πως τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούσαν τη Γερμανία εχθρική απέναντι στους Ελληνες και μάλιστα ένα ποσοστό 69 ο/ο πίστευε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί επεδίωκαν τη σύσταση ενός "Τέταρτου Ράιχ", ενώ ένας στους τρεις συνέδεε τη Γερμανία με τις έννοιες "Χίτλερ", "ναζισμός", "Τρίτο Ράιχ".

Υπάρχουν κατόπιν εκτενείς αναφορές στην καταγραφή αυτών των ταραγμένων γερμανο-ελληνικών σχέσεων από Ελληνες σχολιαστές και γελοιογράφους, ενώ επισημαίνεται πως αυτή η αυθόρμητη, έντονη έκρηξη οργής απέναντι στους Γερμανούς , αλλά συγχρόνως επιφανειακή θεώρηση έχει εδώ και καιρό εκτονωθεί, χωρίς ωστόσο να έχει εξαφανιστεί η εχθρότητα προς τη Γερμανία, η οποία απλώς διανύει ένα νέο στάδιο ποιότητας.

“Aν ο Ψύλος δεν ήταν διάσημος στην Ελλάδα, όλα αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επίμονες φαντασιώσεις . Από το 1988 εργάζεται στο ημι-επίσημο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ, και θεωρείται σε αυτή τη χώρα,  ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Για εβδομάδες ο Ψύλος έκανε περιοδείες σε όλη τη χώρα για να παρουσιάσει το βιβλίο του που δημοσιεύθηκε την άνοιξη. Είτε στην Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα: Το κοινό τον ακούει προσεκτικά. Ο τίτλος του έργου του: «Από Ράιχενμπαχ του Οθωνα στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ". Υπότιτλος: "180 χρόνια γερμανικής ηγεμονίας στην Ελλάδα."
Οι δύο Ράιχενμπαχ
Οι δύο πρωταγωνιστές: ο πρώτος Ράιχενμπαχ, το μικρο του όνομα Χριστόφορος, ένας αξιωματικός του στρατού, ήρθε το 1833 στην ηλικία των 25 ετών με χιλιάδες άλλους υπαλλήλους του κρατιδίου της Βαυαρίας ,συνοδεύοντας τον πρώτο βασιλιά στην Ελλάδα, Οθωνα Βίτελμπαχ
Ο άλλος Ράιχενμπαχ, ο Χορστ, γεννημένος στο Κίελο και συνταξιούχoς δημόσιος υπάλληλος της ΕΕ, στάλθηκε το καλοκαίρι του 2011 με μερικές δεκάδες άλλους υπαλλήλους της ΕΕ στην Αθήνα μετά την de facto εθνική χρεοκοπία
Ο Χριστόφορος Ράιχενμπαχ διορίστηκε από τον Οθωνα διευθυντής του νομισματοκοπείου της Αθήνας. Η αποστολή του: να εισαγάγει το εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Ο Χορστ Ράιχενμπαχ διορίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ για να ηγηθεί της Task Force στην Ελλάδα για να βοηθήσει για τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων και των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.
Για συγγραφέα Μιχάλη Ψύλο το πράγμα είναι απολύτως σαφές: Η εμφάνιση δύο Ράιχενμπαχ στην Ελλάδα σηματοδοτεί την " ιστορική συνέχεια της γερμανικής ηγεμονικής παρουσίας". Η διατριβή του συγγραφέα συνοδεύεται από πληθώρα ιστορικών στοιχείων. Το πιασάρικο σύνθημα: Εκείνη την εποχή η Ελλάδα ήταν κάτω από ένα ιδιαίτερα παράξενο και πολύ αντιδημοφιλή μονάρχη , Σήμερα, 180 χρόνια αργότερα, η Ελληνική Δημοκρατία είναι και πάλι υπό τον έλεγχο της Τρόικα. Ο Ψύλος λέει: "Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα." Είναι γεγονός: Πριν από την καταστροφική κρίση, οι Γερμανοί ήταν ακόμα το αγαπημένο έθνος των Ελλήνων. Αλλά επιβάλλοντας τη λιτότητα μετά την κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα ,δημιουργήθηκε ξαφνικά μια εχθρότητα για τη Γερμανια. Αρχές του 2012 το ερευνητικό ινστιτούτο της Αθήνας VPRC ρωτησε 800 Έλληνες: Περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ήταν της γνώμης ότι η Γερμανία ειναι εχθρική. Το 69% πίστευε μάλιστα, ότι ο πραγματικος στοχος των Γερμανών πολιτικών είναι να οικοδομήσουν ένα «Τέταρτο Ράιχ». Όταν ρωτήθηκαν τι τους θυμίζει η Γερμανία, ένας στους τρεις ερωτηθέντες αναφέρθηκε σε λέξεις όπως "Χίτλερ", "ναζισμος" ή "Τρίτο Ράιχ".
Οπως τονίζεται, φαίνεται πως τώρα οι διανοούμενοι στην Ελλάδα ασχολούνται με τη Γερμανία και τους Γερμανούς από άποψη ιστορική, πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ψυχολογική και, πέραν του βιβλίου του Μιχάλη Ψύλου, μια σειρά άλλων βιβλίων αναγνωρισμένων συγγραφέων -- των οποίων μερικοί τίτλοι παρατίθενται -- προσπαθούν να εξηγήσουν λογοτεχνικά τον "αντι-γερμανισμό" στην Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα γίνεται κατόπιν αναφορά σε έναν, όπως λέει, από τους λίγους που αντιτίθενται δημόσια στον "αντι-γερμανισμό", τον συγγραφέα και επιχειρηματία Σπύρο Βλέτσα, σύμφωνα με τον οποίο από τη δεκαετία του 1990 ο εθνικισμός που παλιότερα κυριαρχούσε μεταξύ των ακροδεξιών έχει περιλάβει μεγάλα τμήματα των αριστερών και αντ΄ αυτού η Δεξιά ανέλαβε τον αντιαμερικανισμό που αποτελούσε έως τότε έναν από τους πυλώνες της αριστερής ιδεολογίας.
Οπως προσθέτει, δεν είναι τυχαίο πως αυτή η "ανταλλαγή" συνέβη όταν η Ελλάδα επιδίωκε την ένταξη στο ευρώ, ενώ μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2010 ο "αντι-γερμανισμός" αντικατέστησε τον αντιαμερικανισμό.
Κατά την άποψή του, οι Ελληνες πάσχουν από σύνδρομο συλλογικής ανασφάλειας που τους οδηγεί στο να πιστεύουν πως πίσω από κάθε αποτυχία βρίσκεται μια συνωμοσία από το εξωτερικό και ακόμη και αν το λάθος είναι δικό τους, οι ίδιοι βλέπουν πολλούς εχθρούς που θέλουν να εξαφανίσουν την Ελλάδα και να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό, του οποίου, όπως συμπεραίνεται στο δημοσίευμα, ο υπ΄αριθμόν ένας εχθρός είναι σήμερα η Γερμανία και οι Γερμανοί.