ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η οικολογία στο Λιμάνι (της Αγωνίας)



Του Γιάννη Χαραλαμπάκη, υποψήφιου Δημοτικού Σύμβουλου
 
Από τα πρώτα του βήματα, το Λιμάνι της Αγωνίας (ΛτΑ) περπάτησε στον Πειραιά και με τα οικολογικά του πόδια.

Στην αρχή της ιστορίας του, συγκέντρωσε σχεδόν το σύνολο των απόψεων των μειοψηφιών και των ανεξάρτητων προσώπων, που πρόσκεινται στον προοδευτικό και ριζοσπαστικό χώρο. Η πολιτική οικολογία δεν θα μπορούσε να λείψει. Στην εξέλιξή του στον χρόνο, στο ΛτΑ προστέθηκε και η δύναμη της Αριστεράς (ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ.ΑΡ., με διαφορετικές συνθέσεις κατά καιρούς).

Η αλήθεια είναι ότι η συμβίωση των απόψεων των μελών του ΛτΑ μεταξύ τους δεν ήταν πάντα εύκολη. Έτσι συμβαίνει πάντα όμως. Η συνύπαρξη της Οικολογίας με την Αριστερά είναι συμβατή. Οι πράσινες πολιτικές μπορεί να μην ταυτίζονται με τις αριστερές πολιτικές, αλλά είναι κοινές σε πολλά επίπεδα.

Είναι πολύ σημαντικό ότι το ΛτΑ διατήρησε ιδιότητες που δεν το χαρακτηρίζουν ως κομματικά εξαρτημένο δημοτικό σχήμα.
Στήριξε δήμαρχο τον ανεξάρτητο και αείμνηστο Νίκο Λεγάκη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγει δεν ανήκουν απαραίτητα σε κόμμα.
Οι συνεχείς συνελεύσεις των μελών του δείχνουν τη διάθεση για αμεσοδημοκρατική λειτουργία. Δεν είναι τυχαίο ότι πλαισιώνεται και από ανθρώπους που στήριξαν το κίνημα των πλατειών. Στα ζητήματα για το περιβάλλον, το ΛτΑ στήριξε με φανατισμό απόψεις για τον Πειραιά κοινές με αυτές των Οικολόγων Πρασίνων. Στα μεγάλα ζητήματα του μεγάλου λιμανιού της χώρας ήμασταν πάντα μαζί. Στο πλάι πάντα των τοπικών επιτροπών των πολιτών και στις μικρές τοπικές συλλογικότητες, το ΛτΑ επιβεβαίωσε τον κινηματικό του χαρακτήρα. Οι διαθέσεις προϊόντων χωρίς μεσάζοντες προσθέτουν το έναυσμα μιας εναλλακτικής πολιτικής για αλληλεγγύη στο «τώρα».
Η πειραϊκή κοινωνία χρειάζεται τις οικολογικές απόψεις. Το ΛτΑ είναι ο πλέον αξιόπιστος φορέας τους σήμερα. Ενεργά και δυναμικά οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν το Λιμάνι της Αγωνίας και τον υποψήφιο δήμαρχό του Θοδωρή Δρίτσα.
Τον Θοδωρή Δρίτσα, που μαζί δημιουργήσαμε το Λιμάνι της Αγωνίας και μαζί μπορούμε να ξαναδημιουργήσουμε τον Πειραιά και το λιμάνι του.