ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Και τρίτο φράγμα στον Άραχθο…….



Μια «παράπλευρη απώλεια» από την εισβολή των Μνημονίων στην πολιτική και κοινωνική ζωή, είναι η παραγνώριση των ζητημάτων ποιότητας ζωής και προστασίας της φύσης…Οι εγκληματίες της Τρόϊκας και οι εγχώριοι κουϊσλιγκ επιτίθενται σε όλη την έκταση του «μετώπου», όπου κρίνονται ζητήματα όχι μόνο εισοδηματικού χαρακτήρα αλλά και ποιότητας ζωής. Σαν αποτέλεσμα έχουμε μεγάλα ελλείμματα στο δημόσιο διάλογο και σχετικά μικρές παρεμβάσεις, εκεί όπου παλιά υπήρχε εξαιρετική ποικιλότητα λόγου και ακτιβισμού….

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση των υδροηλεκτρικών φραγμάτων μεγάλης κλίμακας, που προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη φύση. Αντιγράφω από άρθρο του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού(4.2.12), που επιγράφεται «Κερκόπορτα Παπακωνσταντίνου για την κατασκευή του φράγματος Αράχθου» (Ελεύθερη ζώνη, 4.2.12) 

«Με νομικό ελιγμό, πραξικοπηματικό θα το χαρακτήριζα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να παρακάμψει τη σθεναρή αντίσταση των Ηπειρωτών στη μεθοδευμένη επιστροφή του θέματος κατασκευής και τρίτου υδροηλεκτρικού έργου στον Άραχθο, με τη δημιουργία φράγματος στον Άγιο Νικόλαο Άρτας.»


Ο κ. Αρτινός χαρακτηρίζει την επί του θέματος εμμονή του κ. Παπακωνσταντίνου – όπως και της προηγηθείσας κ. Μπιρμπίλη - ως αδικαιολόγητη, και κάνει ένα μικρό χρονικό των ενεργειών του ΥΠΕΚΑ που κατέληξαν στην επαναφορά μιας διάταξης που …… « βγάζει το φράγμα από την πόρτα και το μπάζει απ’ το παράθυρο. Και τούτο γιατί υποβαθμίζει τα χωροταξικά σχέδια, τα οποία λαμβάνουν υπόψη πολλές παραμέτρους ….. Τέτοιο σχέδιο είναι το από το 2003 χωροταξικό της Περιφέρειας Ηπείρου στο οποίο στηρίχτηκε και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που  ακύρωσε τόσο την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και την άδεια περιβαλλοντικών όρων της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΕ. »

Πολύ μα πολύ εύστοχα, ο  κ. Αρτινός υπογραμμίζει  την καταχρηστική εξομοίωση των μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λέει στον ΥΠΕΚΑ
«….. Πως οι Ηπειρώτες έχουν μνήμη. Και να θυμάστε επίσης πως θα τους βρείτε απέναντί σας σε κάθε απόπειρα υφαρπαγής του πλούτου τους αλλά και προσπάθειας υποτίμησης της νοημοσύνης και της αγωνιστικότητάς τους» ...

Και καταλήγει υπενθυμίζοντας στους καβαλημένους του ΔΝΤ - που θεωρούν ως «ελέω θεού» προερχόμενη την εξουσία τους - μια σοφή κουβέντα του Τζων Κένεντυ , στον λόγο που εκφώνησε την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, 20 Ιανουαρίου 1961 : 

«Όσοι ανόητα επιδίωξαν την εξουσία καβάλα στην τίγρη, κατέληξαν στο στομάχι της»…. Όλο το άρθρο στο
http://www.giannena-e.gr/sygxrona_themata/perivallon/Kerkoporta_Papakonstantinou_Gia_Fragma_Arachthou_Artinos_Charalampos_01-2012.aspx

Στη φωτογραφία, οι εκπρόσωποι της Πανηπειρωτικιής Ομοσπονδίας στη συνέντευξη της 25.1.12