ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Μουλωχτές διατάξεις εναντίον δασών....





Ο Νίκος Μπόκαρης και ο Χρήστος Τσακανίκας, αντίστοιχα  Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της  Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), στηλιτεύουν τη πρακτική των «εμβόλιμων» διατάξεων σε Νομοσχέδια που επιτρέπει να  γίνονται  νομοθετικά σημεία και τέρατα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την υπαρκτή ευνοιοκρατία και αδιαφάνεια στη δημόσια ζωή…… 

Οι δυο δασολόγοι  απευθύνονται στον Πρόεδρο της  Διαρκούς Επιτροπής  Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αναφέρονται στο Σχέδιο Νόμου που «ακούει» στον καθόλα «ουδέτερο» και δημοσιοϋπαλληλικό τίτλο   " Διαχείριση και  προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων –Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις ",  και επαναλαμβάνουν  μια χιλιοειπωμένη από τους ίδιους άποψη :


Δηλαδή Ότι  διατάξεις δασικού περιεχομένου  εισάγονται αποσπασματικά σε διάφορα νομοσχέδια, με αποτέλεσμα  σήμερα να  έχουμε μια διάταξη η οποία ανατρέπει το δασικό κώδικα και τη σχετική νομολογία και  εισάγεται  από άλλο Υπουργείο (Εμπορίου !) και όχι το Υπ. Περιβάλλοντος  - καθ’ ύλην αρμόδιο για τη δασική πολιτική….

Οι δυο δασολόγοι υπογραμμίζουν ότι το άρθρο 29  του Νομοσχεδίου παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 117 παρ.2) νομιμοποιώντας ουσιαστικά  όλες τις παράνομες εκχερσώσεις δημόσιων και ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων -    ίσως και μέχρι τη ψήφιση του νομοσχεδίου…. 

Σημειώνουν οι Μπόκαρης και Τσακανίκας :  

Εδώ δεν  αξιολογούμε τις προθέσεις του νομοθέτη αλλά το ότι η ρύθμιση αυτή προσκρούει στο Σύνταγμα της Χώρας (άρθρο 117 παρ. 2) και επιπροσθέτως  δεν έχει καμιά σχέση με την πρόβλεψη στο άρθρο 24  παρ.1 του Συντάγματος («Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον»).

 Συνεπώς αν επιζητείται από τον νομοθέτη, η επίλυση χρονιζόντων θεμάτων που κατά την άποψη μας συνιστούν κακοδιοίκηση (σε ότι αφορά τις Υπηρεσίες ) και αυθαιρεσία και παρανομία σε ότι αφορά τους πολίτες,  θα πρέπει πρώτα να τροποποιηθεί το Σύνταγμα .

Για την ένωσή μας η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια απόπειρα επανάληψης  της πρότασης αναθεώρησης των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που είχε υποβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2004, με την οποία είχε γίνει ανεπιτυχώς η πρώτη προσπάθεια κατάργησης της συνταγματικής προστασίας του χαρακτήρα των δασών και δασικών εκτάσεων…...

Ολόκληρη η παρέμβαση της ΠΕΔΔΥ στο  http://oikologein.blogspot.com/2012/02/29.html