ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η ΑΛΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ




Η Sila Sahin, όμορφη Τουρκάλα ηθοποιός και μοντέλο , 25 χρονών, φωτογραφήθηκε γυμνή και πέρασε σε 13 σελίδες του γερμανικού PLAY BOY(τεύχος Μαϊου), με αποτέλεσμα να δέχεται καθημερινά απειλές από φανατικούς μουσουλμάνους - ακόμα και για την ίδια της τη ζωή. "Είσαι πόρνη και εκδίδεσαι για χρήματα", "Θα το πληρώσεις", είναι μερικά από τα μηνύματα που δέχεται στην ιστοσελίδα της. Μάλιστα εκπρόσωπος της μουσουλμανικής κοινότητας είπε ζωντανά στη γερμανική τηλεόραση, πως θα την είχε σκοτώσει εάν ήταν κόρη του: "Θα την σκότωνα. Το εννοώ όπως το λέω. Δεν ταιριάζει η συμπεριφορά της στην κουλτούρα μας".








Παρ’ όλα αυτά και παρά τις αντιρρήσεις που είχε ακόμη και η μητέρα της, η Sahin επέμεινε στην απόφαση να φωτογραφηθεί γυμνή. Στο twitter μάλιστα υποστήριξε ότι ενήργησε έτσι για να ελευθερωθεί από τη "σκλαβιά των νεανικών της χρόνων"."Για χρόνια επέτρεπα στον εαυτό να μου να ζει υπό το καθεστώς διάφορων κοινωνικών περιορισμών. Η φωτογράφηση στο Playboy ήταν μια πράξη απελευθέρωσης. Αυτό που θέλω να πω με αυτές τις φωτογραφίες είναι “κορίτσια, δε χρειάζεται να ζούμε σύμφωνα με τους κανόνες που μας έχουν επιβάλλει άλλοι"….




Στις 25 Απριλίου η Τουρκία άρχισε τη διάλυση ενός μνημείου ,που είχε ανεγερθεί μόλις το 2008 (!)σε ένδειξη της φιλίας με την Αρμενία, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών(πηγή http://olympia.gr ). Το Μνημείο ήταν γλυπτό, ύψους 30 μέτρων και βάρους 19 τόνων, και παρουσίαζε ένα ανθρώπινο σώμα κομμένο στα δύο, με δύο πρόσωπα, το ένα να αντικρίζει το άλλο. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν, που χρύσωσε το χάπι με τη δημιουργία ενός πάρκου(!) στη θέση του μνημείου, είχε εξαπολύσει θύελλα επικρίσεων κατά την επίσκεψή του στην περιοχή τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντας το μνημείο “τερατούργημα» και «αλλόκοτο πράγμα που ανεγέρθηκε» κοντά στον τάφο ενός λόγιου μουσουλμάνου. Οι επικρίσεις του είχαν σαφή αναφορά στο Ισλάμ, κατά το οποίο τα αγάλματα γενικώς απορρίπτονται ως ειδωλολατρικά.




Ο γλύπτης Μεχμέτ Ακσόι , δημιουργός του γλυπτού, προειδοποίησε ότι η καταστροφή του έργου του συνιστά “επανάληψη αυτού που έκαναν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κατέστρεψαν τα αγάλματα του Βούδα” το 2001 στην κοιλάδα Μπαμιγιάν ….




Δεν θέλω να υποστηρίξω τα ξεβρακώματα στο Play Boy – τα τόσο στυλιζαρισμένα και αμφιβόλου διεγερσιμότητας - ούτε την ποιότητα του γλυπτού του Ακσόϊ, που δεν το είδα και δεν θα το δω ποτέ. Απλώς θέλω να πω, ότι κοντά στην πλειοψηφική, μισαλλόδοξη, σωματοφοβική, αυταρχική και σεμνότυφη Τουρκία, υπάρχει και μια άλλη Τουρκία, που δεν πρέπει να αγνοούμε….…






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου