ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Έστι ουν αθλητική τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας.....




Στα γήπεδα οργιάζουν αυτοί που κάνουν το «τόσο» «ΤΟΣΟ», που φαντασιώνουν θριάμβους και τραγωδίες και αυτοκτονίες – π.χ. το να χάσει μια ομάδα το πρωτάθλημα , από την άστοχη εκτέλεση ενός πέναλτυ…








Για την μεγαλοστομία φιλάθλων και αθλητικών κύκλων έχω μιλήσει επανειλημμένα – πολλάκις είναι κωμική, αλλά «πιο πολλάκις» (που ’λεγε ένας παλιός λοχίας !) γίνεται επικίνδυνη , καθώς συνδέεται με μια «εσωτερική» μεγέθυνση της αθλητικής πράξης, κάνοντάς την ανάλογη ή και υπέρτερη της ζωής. Ο αθλητισμός λειτουργεί σαν υποκατάστατο των «ιστορικών μαχών» που δεν έδωσαν ποτέ κάποιοι, αλλά δεν μένει στο επίπεδο του υποκατάστατου, του μαζικού video game : Αντίθετα προκαλεί μίνι τραγωδίες και υπό ορισμένες συνθήκες (όπως αυτή του Μνημονίου…) γίνεται σπαστικός και παράταιρος - σκέτος Κακοφωνίξ…





Όρεξη που είχαμε να ασχολούμαστε με ορισμένους διαταραγμένους , που πλακώθηκαν στο ξύλο , στον τελικό του κυπέλλου ! Και όμως, οι τραυματισμοί, οι ζημιές, η απασχόληση του αστυνομικού, υγειονομικού και δικαστικού προσωπικού της χώρας, συνθέτουν ένα καλό λογαριασμό , πληρωτέο από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους πολίτες…….
Ο ρυπαίνων πρέπει να πληρώνει και οι τσαμπουκάδες πρέπει να πληρώνονται και οι ομάδες πρέπει – αντί τράκας από την κοινωνία - να βάζουν το χέρι στη τσέπη οπαδών και φίλων , τουτέστιν να αυτοχρηματοδοτούνται : Αν δεν τα βγάζουν πέρα, ας αρχίσουν να καταναλώνουν «ελληνικά ποδοσφαιρικά προϊόντα», αντί να προσφεύγουν σε πανάκριβους ποδοσφαιριστές της αλλοδαπής – συμπεριλαμβανομένων των ξένων προπονητών με τους ηγεμονικούς μισθούς… Μέγιστο επίσης ζητούμενο είναι να σταματήσει η συναλλαγή πολιτικών και ποδοσφαιρικών χώρων, να σταματήσουν τα φλερτ και οι θωπείες που αφήνουν άθικτο το καθεστώς της τράκας και τα οικονομικά πράγματα να μπουν στη θέση τους.








Γι αυτό ήταν σημαντική η ανακοίνωση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (2.5.2011),για την «κατάργηση κάθε άμεσης και έμμεσης χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου» . Μια ανακοίνωση που μπορεί να διεγείρει πλειοδοσία τοποθετήσεων, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, προς την ίδια κατεύθυνση. Είπαν οι «Οικολόγοι Πράσινοι» :

«Τα συμβάντα του περασμένου Σαββάτου, πριν, μετά και στη διάρκεια διεξαγωγής του τελικού του κυπέλλου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία. Πληθώρα περιστατικών ανάλογης εμβέλειας μας απασχολούν συχνά πυκνά και απλώς αποτυπώνουν ευδιάκριτα τις συνέπειες της επίσημης, διαχρονικά ασκούμενης αθλητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που βασίστηκε στις πελατειακές σχέσεις και έφερε και φέρνει κατά καιρούς στην επιφάνεια παράγοντες που εκτός των άλλων πρωταγωνίστησαν σε στησίματα αγώνων και παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες. Αλλά και με πλούσιο ...κοινωνικό ρόλο, όπως η εμπορία ναρκωτικών, η τοκογλυφία, η "προστασία" της ...νύκτας, η διάχυση του κάθε λογής τζόγου (χρηματιστηριακές φούσκες, κάθε λογής στοιχήματα), η έξαρση της βίας με τη δημιουργία "συνδεσμικών" στρατών. Σε όλους αυτούς δεν διερευνήθηκε ποτέ το πόθεν και το έσχες των κεφαλαίων που φέρονται να βάζουν (ή να "δανείζουν") σε αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, ακόμα και όταν οι τελευταίες υποχρεούνται να αιτούν πιστοποιητικά συμμετοχής σε πρωταθλήματα ή κατά την πραγματοποίηση μεταγραφών. Απεναντίας, δεν είναι λίγες οι φορές που η "αγγελικά πλασμένη" Πολιτεία μας επίσημα συνέδραμε να "σβηστούν χρέη" (στην υγεία προφανώς των ...φορολογουμένων), να καλύπτει έμμεσα ο ΟΠΑΠ και η ΕΡΤ τις τεράστιες οικονομικές (και διαχειριστικές) τρύπες διαφόρων ΠΑΕ, να χρεοκοπούν τα αθλητικά σωματεία, από τα οποία προήλθαν, να μην εξετάζονται οι προαπαιτούμενοι φάκελοι, διατηρώντας έτσι την ...υψηλή αξιοπιστία του όλου σκηνικού! Στα γεγονότα του Σαββάτου έτυχε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα (τι άραγε θα μπορούσε να συμβεί αν το αποτέλεσμα για παράδειγμα του τελικού ήταν διαφορετικό;). Κάθε φορά όμως ο άνεμος δεν μπορεί να είναι ούριος. Παρ' ότι αμφιβάλλουμε για την ικανότητα της αθλητικής ηγεσίας να καταστρώσει και εφαρμόσει (και όχι να κρυφτεί πίσω από επιτροπές και συσκέψεις) ένα ρυθμιστικό σχέδιο για τον επαγγελματικό αθλητισμό, η ίδια είναι η κύρια υπόλογη και για όσα ως τώρα συνέβησαν και η βασική κατηγορούμενη για τα περισσότερο τραγικά που θα συμβούν στο μέλλον, όσο διαιωνίζεται η νοσηρότητα του χώρου.
Πέρα από το σαφές ρυθμιστικό σχέδιο, οι Οικολόγοι Πράσινοι, θεωρούν ότι η κατάργηση κάθε άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης των ΠΑΕ, απαιτείται να τύχει πλήρους εφαρμογής τώρα».




*Κατά τον Αριστοτελικό ορισμό της τραγωδίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου